Mazurek polski z kajmakiem krówkowym
- Można zamrażać? Nie
Składniki (6porcji)
-
Mąka pszenna - 30 dagMasło - 15 dagProszek do pieczenia - 1 łyżeczkaCukier waniliowy - 1 opak.Cukier - 10 dagJajka - 1 sztŚmietana 18 proc. - 1 łyżeczkaMasło - Do formyMąka pszenna - Do formy
-
Masa kajmakowa
Krówki - 1/2 kgMleko 1.5 proc. - 1 szklankaMasło - 1 łyżka
-
Do dekoracji
Orzechy włoskie - Wg potrzebRodzynki - Wg potrzebSkórka pomarańczowa - Wg potrzeb
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Posiekaj szerokim nożem masło z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Dodaj cukier, jajko i śmietanę, szybko zagnieć. Ulep kulę z ciasta, zapakuj ją w folię aluminiową i włóż do lodówki na godzinę.
Tortownicę posmaruj masłem i lekko oprósz mąką. Rozwałkuj ciasto, wyłóż nim tortownicę, formując niewysoki brzeg. Ponakłuwaj spód widelcem i piecz 15-20 minut w temp. 160°C, aż ciasto lekko zbrązowieje. Upieczony placek ostrożnie wyjmij z formy.
Przygotuj masę: krówki zalej mlekiem i gotuj, stale mieszając, aż do rozpuszczenia. Pod koniec, gdy masa jest już gładka, dodaj masło i wymieszaj. Ciepłą masę wylej na ciasto, udekoruj bakaliami. Krój na porcje, gdy polewa zastygnie. Uwaga: mazurek możesz także upiec na blasze prostokątnej (takiej bez jednego boku).
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory