Składniki (20porcji)
-
Płatki róży - 1.5 szklankiMleko 1.5 proc. - 1 i 1/4 mlekaMąka pszenna typ 500 - 3 szklankiProszek do pieczenia - 3 łyżeczkiKardamon - szczyptaSól - szczyptaJajka - 2 małeMasło - 15 dagCukier - 3/4 szklanki
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Pół szklanki płatków myjemy, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie odcedzamy - płatki wyrzucamy, mleko zostawiamy. Resztę płatków kroimy w paseczki, zalewamy gorącą wodą, od razu odcedzamy i dobrze odsączamy.
Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kardamon, sól i płatki róż. Mieszamy. Jajka rozbijamy w miseczce i łączymy z "różanym mlekiem". Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Do mąki dodajemy gorące masło z cukrem, jajka z mlekiem i szybko mieszamy. Do wysmarowanych masłem foremek kładziemy dwie łyżki ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut (na jasnozłoty kolor). Jeszcze ciepłe (nie gorące) przekrawamy, smarujemy masłem i... zapominamy o kaloriach.
-
Moda
-
Wiadomości
-
Polecamy
-
Plotki
-
Kalkulatory