Bułeczki z nadzieniem z róży

Justyna Bednarek/Magazyn Kuchnia 17.09.2020 11:38
(brak ocen)
OCEŃ
Bułeczki z nadzieniem z róży
Bułeczki z nadzieniem z róży
Czas przygotowania do godziny
Poziom trudności łatwy
  • Można zamrażać? Nie

Składniki (20porcji)

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1 / 3

Pół szklanki płatków myjemy, zalewamy ciepłym mlekiem i odstawiamy na kilka godzin, najlepiej na noc. Po tym czasie odcedzamy - płatki wyrzucamy, mleko zostawiamy. Resztę płatków kroimy w paseczki, zalewamy gorącą wodą, od razu odcedzamy i dobrze odsączamy. 

2 / 3

Do dużej miski przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia. Dodajemy kardamon, sól i płatki róż. Mieszamy. Jajka rozbijamy w miseczce i łączymy z "różanym mlekiem". Masło rozpuszczamy w rondelku, wsypujemy cukier i mieszamy, aż się rozpuści. Do mąki dodajemy gorące masło z cukrem, jajka z mlekiem i szybko mieszamy. Do wysmarowanych masłem foremek kładziemy dwie łyżki ciasta. 

3 / 3

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut (na jasnozłoty kolor). Jeszcze ciepłe (nie gorące) przekrawamy, smarujemy masłem i... zapominamy o kaloriach. 

Użyłaś / użyłeś tego przepisu?
Podziel się swoim wykonaniem na instagramie używając hashtagu
#haps
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.