Więcej przepisów na domowe zupy znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Krupnik wielu z nas kojarzy się z lekką zupą, którą serwowały nam mamy i babcie podczas przeziębienia lub problemów żołądkowych. Wówczas krupnik nie miał smakować, a leczyć i stąd właśnie nie każdy pozostawał fanem tej zupy, a szkoda. Krupnik przygotowany w odpowiedni sposób ma szansę smakować naprawdę wybornie, a my dziś z chęcią zdradzimy jego sekrety.
Nie jest nowością, że podstawą smaku każdej zupy jest wywar. Kiedy mówimy o krupniku, mamy tutaj dość sporą dowolność, jeśli chodzi o wybór mięsa, jednak nie należy zapominać, że oprócz jakości, liczy się także ilość. Jeśli jedno drobiowe skrzydełko zalejemy trzema litrami wody, raczej nie będziemy zadowoleni ze smaku potrawy. Jeśli chcesz, by krupnik był naprawdę głęboki, najlepiej postawić na dwa rodzaje mięsa, szczególnie polecam żeberka wieprzowe oraz drób - idealnie sprawdzi się golonka z indyka lub kilka ćwiartek z kurczaka. Nie należy bać się także podrobów - kto zna, ten wie, że krupnik z żołądkami lub serduszkami drobiowymi jest przepyszny i jeszcze zdrowszy.
Tradycyjnie krupnik gotuje się na drobnej, perłowej kaszy jęczmiennej. Nie jest to błędem, ale możemy sprawić, że krupnik będzie smaczniejszy i odrobinę zdrowszy. Drobna kasza jęczmienna szybciej pęcznieje i nie ma w tym nic złego, jeśli lubimy gęste zupy, które bardziej przypominają kaszotto. Jednak jeśli postawimy na pęczak, nie tylko sprawimy, że potrawa będzie lżejsza, ale również nie zgęstnieje tak szybko (pęczak gotuje się dłużej). Inną, ważną rzeczą dotyczącą kaszy, jest dokładne jej opłukanie przed dodaniem do zupy. Dlaczego warto t zrobić? Powody są dwa - po pierwsze zupa będzie klarowna i przejrzysta, po drugie - nie będzie gęsta od nadmiaru glutenu, który się wypłukał. Jeśli jednak chcesz nieco zaszaleć, możesz ugotować krupnik na kaszy gryczanej - tę jednak bezwzględnie należy wypłukać. Najlepiej także użyć kaszy gryczanej białej - będzie miała delikatniejszy smak.
Trik z podsmażaniem warzyw na maśle znasz na pewno z naszych przepisów na ogórkową czy pieczarkową. Jednak podsmażenie warzy do krupniku zapewni nowy, jeszcze smaczniejszy efekt, a masło doda głębi wywarowi. To szczególnie istotne, kiedy stawiamy na lekki wywar drobiowy, który sam w sobie jest chudy i delikatny. Więc kiedy mięso zacznie robić się miękkie, nie wrzucaj od razu warzyw do garnka, tylko pokrój je na mniejsze kawałki i podsmaż na maśle do zezłocenia - efekt będzie fantastyczny.
Składniki: