Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Receptura na babkę ziemniaczaną to przysłowiowa bułka z masłem. Prostota skrywa jednak tradycyjny i pełen aromatów smak, który ciężko podrobić. Jeśli szukasz przepisu na tani, szybki i smaczny obiad sprawdź nasz przepis.
Babka ziemniaczana, czyli pomysł na tani obiad dla całej rodziny
Babka ziemniaczana - tradycyjna receptura w nowym wydaniu
Babka ziemniaczana to jedno z prostszych dań, które małym nakładem pracy daje zjawiskowy efekt. Przepis świetnie sprawdzi się na ekspresowy obiad, lekką kolację czy lunch do pracy. Z zaledwie kilku składników powstanie swojskie, ale i na swój sposób eleganckie danie, które możemy podać z dodatkami lub bez. Jest jednak jeden szczegół, o którym warto pamiętać. Mowa tu o odpowiednim rodzaju ziemniaków - najlepiej smakować będą bulwy typu B lub C.
Warto wspomnieć, że babka ziemniaczana znana jest w całej Polsce pod różnymi nazwami. Tarciuch to specjał prosto z Bieszczad, kartoflak to oczywiście danie śląskie, a żuchel to rarytas rodem z Kaszub.
Zobacz wideo
Rolada ziemniaczana z salami
Przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- 100 g boczku,
- 3 jajka,
- 2 białe cebule,
- pół pęczka szczypiorku,
- 2 łyżeczki soli,
- łyżeczka pieprzu mielonego,
- szczypta gałki muszkatołowej.
- Ziemniaki obieramy i dokładnie szorujemy. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Z bulw odcedzamy nadmiar wody.
- Do masy warzywnej wbijamy żółtka, cebulę, szczypior i przyprawy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ziemniaczaną masą.
- Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na suchej patelni i dodajemy do ziemniaków.
- Całość delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Danie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika - pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i ponownie zapiekamy 15 minut, aż ładnie się zarumieni.
Magda Gessler podpowiada jak przygotować domową i prostą babkę ziemniaczaną