Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Receptura na babkę ziemniaczaną to przysłowiowa bułka z masłem. Prostota skrywa jednak tradycyjny i pełen aromatów smak, który ciężko podrobić. Jeśli szukasz przepisu na tani, szybki i smaczny obiad sprawdź nasz przepis.
Babka ziemniaczana to jedno z prostszych dań, które małym nakładem pracy daje zjawiskowy efekt. Przepis świetnie sprawdzi się na ekspresowy obiad, lekką kolację czy lunch do pracy. Z zaledwie kilku składników powstanie swojskie, ale i na swój sposób eleganckie danie, które możemy podać z dodatkami lub bez. Jest jednak jeden szczegół, o którym warto pamiętać. Mowa tu o odpowiednim rodzaju ziemniaków - najlepiej smakować będą bulwy typu B lub C.
Warto wspomnieć, że babka ziemniaczana znana jest w całej Polsce pod różnymi nazwami. Tarciuch to specjał prosto z Bieszczad, kartoflak to oczywiście danie śląskie, a żuchel to rarytas rodem z Kaszub.
Składniki: