Babka ziemniaczana - przepis na smaczny i banalnie prosty obiad. Kluczowe są swojskie składniki

Proste dania i domowe obiady uchodzą za jedna z najlepszych. Wśród tradycyjnych przepisów warto wyróżnić babkę ziemniaczaną, która obłędnie smakuje, a przygotowana jest z prostych, swojskich składników. Ważne są jednak odpowiednio dobrane przyprawy, masa jajeczna i świeża zielenina.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Receptura na babkę ziemniaczaną to przysłowiowa bułka z masłem. Prostota skrywa jednak tradycyjny i pełen aromatów smak, który ciężko podrobić. Jeśli szukasz przepisu na tani, szybki i smaczny obiad sprawdź nasz przepis. 

Babka ziemniaczana - tradycyjna receptura w nowym wydaniu

Babka ziemniaczana to jedno z prostszych dań, które małym nakładem pracy daje zjawiskowy efekt. Przepis świetnie sprawdzi się na ekspresowy obiad, lekką kolację czy lunch do pracy. Z zaledwie kilku składników powstanie swojskie, ale i na swój sposób eleganckie danie, które możemy podać z dodatkami lub bez. Jest jednak jeden szczegół, o którym warto pamiętać. Mowa tu o odpowiednim rodzaju ziemniaków - najlepiej smakować będą bulwy typu B lub C. 

Warto wspomnieć, że babka ziemniaczana znana jest w całej Polsce pod różnymi nazwami. Tarciuch to specjał prosto z Bieszczad, kartoflak to oczywiście danie śląskie, a żuchel to rarytas rodem z Kaszub. 

Zobacz wideo Rolada ziemniaczana z salami

Przepis na babkę ziemniaczaną z dodatkiem boczku

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • 100 g boczku,
  • 3 jajka,
  • 2 białe cebule,
  • pół pęczka szczypiorku,
  • 2 łyżeczki soli,
  • łyżeczka pieprzu mielonego,
  • szczypta gałki muszkatołowej.
  1. Ziemniaki obieramy i dokładnie szorujemy. Następnie ścieramy na tarce o małych oczkach. Podobnie postępujemy z cebulą. Z bulw odcedzamy nadmiar wody.
  2. Do masy warzywnej wbijamy żółtka, cebulę, szczypior i przyprawy. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ziemniaczaną masą. 
  3. Boczek kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na suchej patelni i dodajemy do ziemniaków. 
  4. Całość delikatnie mieszamy przy pomocy drewnianej łyżki i przekładamy do naczynia żaroodpornego. Danie przykrywamy folią i wstawiamy do piekarnika - pieczemy przez godzinę. Po tym czasie zdejmujemy folię i ponownie zapiekamy 15 minut, aż ładnie się zarumieni. 
Więcej o: