kartoflanka

Więcej o:

kartoflanka

  • Kartoflanka po bawarsku. Prosty przepis na klasyczną zupę

    Jeśli lubicie dania z ziemniaków, kartoflanka po bawarsku bez wątpienia wam posmakuje. Jest idealna zwłaszcza teraz, gdy za oknem ziąb, a was nachodzi ochota na pyszne rozgrzewające danie. Sprawdźcie, jak zrobić kartoflankę bawarską - to prosty przepis, z którym każdy sobie poradzi. Kartoflanka po

  • Zupa zacierkowa na dwa sposoby - warzywna i mleczna. Jak u babci!

    – spróbujcie podać je do zupy pieczarkowej, koperkowej bądź do tradycyjnej kartoflanki. My proponujemy dwa proste przepisy – zacierkę na rosole i na mleku. Sprawdźcie, jak ugotować zupę zacierkową! Zupa zacierkowa – przepis Składniki: na zacierki: 1 jajko 6 łyżek mąki pszennej, sól

  • Uprawa cebuli w ogrodzie. Różne odmiany cebuli w warzywniku

    cebuli zwyczajnej tworzącą "gniazda" cebul jest cebula wielopiętrowa, która ma cebulki zamiast kwiatków i kartoflanka. Inne kępkowe gatunki to siedmiolatka i szalotka. Zdjęcie powyżej: Cebula Szalotka - A. ascalonicum Fot. SHUTTERSTOCK Zdjęcie powyżej: cebula wielopiętrowa - var

  • Irlandia wycieczki

    obfite śniadanie. Tradycyjny poranny posiłek składa się z produktów takich jak sok, owsianka lub płatki na mleku, jajka sadzone z bekonem i parówkami, tosty lub sodowy chleb domowego wypieku, masło, marmolada i kawa lub herbata. Obiad to gęsta i pożywna zupa (kartoflanka lub warzywna) oraz danie główne

  • Rosja. Kuchnia rosyjska

    bogaczy. Z tego wcale jednak nie wynika, że rosyjskie zupy są gorsze. Przeciwnie! Klasyczna pochlopka, przypominająca naszą rodzimą kartoflankę, jest przepyszna. A było tak: kiedyś wybraliśmy się z Ryszardem Kapuścińskim kilkaset kilometrów za Moskwę, aby zobaczyć, jak żyje rosyjska głubinka, tj

  • Podróże kulinarne. Góralskie smaki regionalne

    kapustę. Przepada za piwem. Gdyby nie piwo, pewnie nie musiałby jeść - a skoro pije, to musi mieć podkładkę. Zupy lubi, takie zwykłe, domowe, buliony, zabielane kartoflanki z grzybami i kminkiem albo czosnkową, ale delikatną, nie taką, co zabije swoją mocą. Troszkę, prawdę mówiąc, gardzi warzywem, no

  • Zastaw się, a postaw się. Podróże kulinarne po Słowenii

    Słoweńcy podkreślają, że z Polakami łączy ich podobne pojmowanie gościnności oparte na powiedzeniu "zastaw się, a postaw się". Doświadczyłem tego wielokrotnie. Jotę - pyszną kartoflankę z fasolką, kapustą i boczkiem jadłem u zaprzyjaźnionych nauczycieli po zwiedzeniu

  • Podróże kulinarne

    Największy jest wybór zup, m.in. barszcze, zupy na bazie kartoflanki: zagęszczona prażoną mąką "zapalanka", z dodatkiem kaszy jęczmiennej "zarzucajka", a gdy wrzucano kapustę - "pazicha". "Dziada" podawano z dartymi kluskami. 2 litry wody, 1