• Link został skopiowany

Pejzanka, czyli chłopska polewka na bogato. Mieli ją jeść sami Zamoyscy

Pewnie niewiele osób słyszało o tej zupie, a przepis jest bardzo stary i wywodzi się z Francji. Tam pejzanka była po prostu zupą chłopów, stąd jej nazwa wywodząca się od słowa "paysanne", co znaczy po prostu "wieśniak". Coś w tym może być, bo trochę przypomina doskonale znaną Polakom chłopską kartoflankę, jednak jest bardzo smacznie podrasowana. To naprawdę pyszna i treściwa zupa, a podobno była serwowana na weselu Marii i Michała Zamoyskich.
pejzanka - zdjęcie ilustracyjne. Fot.Flavia Novais/istock
Flavia Novais / Getty Images

Bardzo ciężko znaleźć jeden, prawdziwy przepis na pejzankę, bowiem to zupa, która wiele przyjmie. Zawsze jednak podstawą są ziemniaki i inne warzywa, najczęściej kalarepa, marchew, por, seler, bywa, że także kapusta. Czasami dodawano do niej leśne grzyby, czasami mięso, najczęściej wędzonkę. Była treściwa i sycąca, chociaż za sprawą mnóstwa warzyw była lekka i bardzo przyjemna w jedzeniu. Jeśli zastanawiasz się, jak wyglądała podkręcona kartoflanka sprzed ponad wieku, wypróbuj przepis na pejzankę i przenieś się w czasie na pałac w Kozłówce, gdzie miała być serwowana podczas uroczystości weselnej Zamoyskich. 

Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka

Pejzanka - podrasowana kartoflanka. Lekka, ale sycąca

Składniki:

  • 500 g ziemniaków, 
  • 2 kalarepy, 
  • pół selera, 
  • por, 
  • 3 średnie marchewki, 
  • ćwierć główki kapusty, 
  • 2-3 ząbki czosnku, 
  • kilka suszonych grzybów (opcjonalnie). 
  • ok. 250 g wędzonego boczku, 
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie, 
  • płaska łyżeczka suszonego tymianku, 
  • 2 gałązki lubczyku,
  • kwaśna śmietana do zabielenia, 
  • 2 żółtka, 
  • 2 l wywaru mięsnego, może być na wędzonych kościach. 

Zupa pejzanka - sposób wykonania:

  1. Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki, seler, marchewki, kalarepę obierz i pokrój w kostkę, ziemniaki niech będą nieco większe niż pozostałe warzywa. Por posiekaj,  czosnek zmiel w prasce lub posiekaj bardzo drobną. Suszone grzybki skrusz i zalej wodą, by się namoczyły. 
  2. Przygotuj spory garnek i włóż do niego boczek pokrojony w kostkę. Wytop tłuszcz z boczku i dodaj warzywa, najpierw por, potem resztę. Podsmażaj, aż ziemniak delikatnie się zarumienią. Następnie zalej całość gorącym bulionem i wymieszaj szpatułką, odrywając kawałki, które przywarły do dna
  3. Do zupy dodaj namoczone grzybki, poszatkowaną kapustę, lubczyk i przyprawy. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą całkiem miękkie. 
  4. Z wywaru odlej kilka chochelek i wymieszaj je z dwiema łyżkami śmietany i żółtkami. Wymieszaj i wlej do zupy. Gotuj jeszcze kilka minut i podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
Więcej o: