Pejzanka, czyli chłopska polewka na bogato. Mieli ją jeść sami Zamoyscy
Link został skopiowany
Pejzanka, czyli chłopska polewka na bogato. Mieli ją jeść sami Zamoyscy
REKLAMA
Joanna Szumilas - Głowacka
Pewnie niewiele osób słyszało o tej zupie, a przepis jest bardzo stary i wywodzi się z Francji. Tam pejzanka była po prostu zupą chłopów, stąd jej nazwa wywodząca się od słowa "paysanne", co znaczy po prostu "wieśniak". Coś w tym może być, bo trochę przypomina doskonale znaną Polakom chłopską kartoflankę, jednak jest bardzo smacznie podrasowana. To naprawdę pyszna i treściwa zupa, a podobno była serwowana na weselu Marii i Michała Zamoyskich.
Flavia Novais / Getty Images
REKLAMA
REKLAMA
Bardzo ciężko znaleźć jeden, prawdziwy przepis na pejzankę, bowiem to zupa, która wiele przyjmie. Zawsze jednak podstawą są ziemniaki i inne warzywa, najczęściej kalarepa, marchew, por, seler, bywa, że także kapusta. Czasami dodawano do niej leśne grzyby, czasami mięso, najczęściej wędzonkę. Była treściwa i sycąca, chociaż za sprawą mnóstwa warzyw była lekka i bardzo przyjemna w jedzeniu. Jeśli zastanawiasz się, jak wyglądała podkręcona kartoflanka sprzed ponad wieku, wypróbuj przepis na pejzankę i przenieś się w czasie na pałac w Kozłówce, gdzie miała być serwowana podczas uroczystości weselnej Zamoyskich.
REKLAMA
Zobacz wideo Nie wiesz co zrobić z ugotowanymi ziemniakami? Chrupiący placek z ziemniakami i serem czeka
Pejzanka - podrasowana kartoflanka. Lekka, ale sycąca
Składniki:
500 g ziemniaków,
2 kalarepy,
pół selera,
por,
3 średnie marchewki,
ćwierć główki kapusty,
2-3 ząbki czosnku,
kilka suszonych grzybów (opcjonalnie).
ok. 250 g wędzonego boczku,
sól, pieprz, liście laurowe, ziele angielskie,
płaska łyżeczka suszonego tymianku,
2 gałązki lubczyku,
kwaśna śmietana do zabielenia,
2 żółtka,
2 l wywaru mięsnego, może być na wędzonych kościach.
Zupa pejzanka - sposób wykonania:
Zacznij od przygotowania warzyw. Ziemniaki, seler, marchewki, kalarepę obierz i pokrój w kostkę, ziemniaki niech będą nieco większe niż pozostałe warzywa. Por posiekaj, czosnek zmiel w prasce lub posiekaj bardzo drobną. Suszone grzybki skrusz i zalej wodą, by się namoczyły.
Przygotuj spory garnek i włóż do niego boczek pokrojony w kostkę. Wytop tłuszcz z boczku i dodaj warzywa, najpierw por, potem resztę. Podsmażaj, aż ziemniak delikatnie się zarumienią. Następnie zalej całość gorącym bulionem i wymieszaj szpatułką, odrywając kawałki, które przywarły do dna.
Do zupy dodaj namoczone grzybki, poszatkowaną kapustę, lubczyk i przyprawy. Zmniejsz moc palnika i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą całkiem miękkie.
Z wywaru odlej kilka chochelek i wymieszaj je z dwiema łyżkami śmietany i żółtkami. Wymieszaj i wlej do zupy. Gotuj jeszcze kilka minut i podawaj z dodatkiem świeżej natki pietruszki.