-
Haps
-
Jak przygotować
- Gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie zjesz rosołu. Przepis znalazłam w starym zeszycie babci
Gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie zjesz rosołu. Przepis znalazłam w starym zeszycie babci
Zupy przekonują do siebie swoim łatwym sposobem przygotowania i smakiem, który nigdy nie zawodzi. Przy najpopularniejszych potrawach nie brakuje również tych, które są równie pyszne, ale mało znane. Takim daniem jest ta zupa, która bogata jest w składniki i głęboki smak. Przeczytaj i zrób, bo takiego dania nie możesz ominąć.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa
Polska kuchnia bogata jest w aromatyczne i pełne smaku zupy, które podawane są jako pierwsze danie obiadowe. Przyjęło się, że w niedzielę w wielu domach podaje się rosół, który dla większości nie ma konkurencji. Jednak ta potrawa może to zmienić. Kartoflanka z grzybami to banalnie prosta zupa, która swoim sycącym wnętrzem może okazać się świetną alternatywą nie tylko dla wywaru z kury. Znaleźć w niej można wiele warzyw, suszone grzyby, a jeśli tylko chcesz możesz również dodać ugotowany ryż. Aby jej smak był odpowiedni, dodaj do wszystkiego podsmażoną cebulę.
Przepis na kartoflankę z grzybami
Składniki
- 4 średnie ziemniaki,
- 300 g suszonych grzybów,
- 1 cebula,
- biała część pora,
- 1/4 główki selera,
- korzeń pietruszki,
- marchewka,
- 2 łyżki masła,
- 3 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby umieść w letniej wodzie i mocz je przez jakiś czas.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim posiekane warzywo. Pora przemyj i pokrój w talarki, również wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
- Namoczone grzyby odcedź z płynu i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmażaj przez kilka minut.
- Do garnka wlej wodę i umieść w nim wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Dorzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj, następnie wlej tłuszcz wraz z grzybami, porem i cebulą. Wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw.
- Na koniec dopraw zupę według uznania solą i pieprzem. Dodaj posiekaną na drobno natkę pietruszki.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl