Zupy przekonują do siebie swoim łatwym sposobem przygotowania i smakiem, który nigdy nie zawodzi. Przy najpopularniejszych potrawach nie brakuje również tych, które są równie pyszne, ale mało znane. Takim daniem jest ta zupa, która bogata jest w składniki i głęboki smak. Przeczytaj i zrób, bo takiego dania nie możesz ominąć.
Lapina Maria /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa
Polska kuchnia bogata jest w aromatyczne i pełne smaku zupy, które podawane są jako pierwsze danie obiadowe. Przyjęło się, że w niedzielę w wielu domach podaje się rosół, który dla większości nie ma konkurencji. Jednak ta potrawa może to zmienić. Kartoflanka z grzybami to banalnie prosta zupa, która swoim sycącym wnętrzem może okazać się świetną alternatywą nie tylko dla wywaru z kury. Znaleźć w niej można wiele warzyw, suszone grzyby, a jeśli tylko chcesz możesz również dodać ugotowany ryż. Aby jej smak był odpowiedni, dodaj do wszystkiego podsmażoną cebulę.
REKLAMA
Przepis na kartoflankę z grzybami
Składniki
4 średnie ziemniaki,
300 g suszonych grzybów,
1 cebula,
biała część pora,
1/4 główki selera,
korzeń pietruszki,
marchewka,
2 łyżki masła,
3 liście laurowe,
4 kulki ziela angielskiego,
natka pietruszki,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby umieść w letniej wodzie i mocz je przez jakiś czas.
Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim posiekane warzywo. Pora przemyj i pokrój w talarki, również wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
Namoczone grzyby odcedź z płynu i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmażaj przez kilka minut.
Do garnka wlej wodę i umieść w nim wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Dorzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj, następnie wlej tłuszcz wraz z grzybami, porem i cebulą. Wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw.
Na koniec dopraw zupę według uznania solą i pieprzem. Dodaj posiekaną na drobno natkę pietruszki.