Gdy raz jej spróbujesz, już nigdy nie zjesz rosołu. Przepis znalazłam w starym zeszycie babci

Zupy przekonują do siebie swoim łatwym sposobem przygotowania i smakiem, który nigdy nie zawodzi. Przy najpopularniejszych potrawach nie brakuje również tych, które są równie pyszne, ale mało znane. Takim daniem jest ta zupa, która bogata jest w składniki i głęboki smak. Przeczytaj i zrób, bo takiego dania nie możesz ominąć.
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa

Polska kuchnia bogata jest w aromatyczne i pełne smaku zupy, które podawane są jako pierwsze danie obiadowe. Przyjęło się, że w niedzielę w wielu domach podaje się rosół, który dla większości nie ma konkurencji. Jednak ta potrawa może to zmienić. Kartoflanka z grzybami to banalnie prosta zupa, która swoim sycącym wnętrzem może okazać się świetną alternatywą nie tylko dla wywaru z kury. Znaleźć w niej można wiele warzyw, suszone grzyby, a jeśli tylko chcesz możesz również dodać ugotowany ryż. Aby jej smak był odpowiedni, dodaj do wszystkiego podsmażoną cebulę.

Przepis na kartoflankę z grzybami

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • 1 cebula,
  • biała część pora,
  • 1/4 główki selera,
  • korzeń pietruszki,
  • marchewka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby umieść w letniej wodzie i mocz je przez jakiś czas.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim posiekane warzywo. Pora przemyj i pokrój w talarki, również wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
  3. Namoczone grzyby odcedź z płynu i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Do garnka wlej wodę i umieść w nim wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Dorzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj, następnie wlej tłuszcz wraz z grzybami, porem i cebulą. Wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw.
  5. Na koniec dopraw zupę według uznania solą i pieprzem. Dodaj posiekaną na drobno natkę pietruszki.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: