Mój tata pochodzi z Kielecczyzny, i w tych okolicach na zupę kartoflankę mówi się - zapalanka. Nauczyłam się tego smaku od babci i muszę przyznać, że kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że prosta strawa, to najlepsza strawa. Zupa kartoflanka nie dość, że jest pyszna - właśnie dzięki zapaleniu, ale także tania i bardzo prosta. Czym jest to magiczne zapalanie? Chodzi o mocne podsmażenie cebuli oraz boczku. Dzięki temu zupa uzyska nie tylko piękny kolor, ale także głęboki smak.
Zupa kartoflanka - przepis na zupę z tego, co masz pod ręką
Składniki:
- 1 litr rosołu lub dowolnego, mięsnego bulionu
- 7 ziemniaków
- 2 średnie cebule
- ok. 200 g boczku wędzonego
- starta marchewka
- sól, pieprz, suszony majeranek
- łyżka smalcu
Zupa kartoflanka - sposób wykonania:
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim pół łyżki smalcu. Następnie wrzuć ziemniaki i chwilę podsmażaj. Kiedy już lekko się zezłocą, zalej je rosołem lub bulionem i na wolnym ogniu gotuj, aż będą miękkie.
- Boczek pokrój w kostkę, następnie wytop go na zimnej patelni. Kiedy się zezłoci, dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę (jeśli będzie potrzeba, dołóż smalcu). Ważne, żeby cebula wolno się podsmażała i uzyskała jasnobrązowy kolor. Kiedy już taka będzie, dodaj ją do zupy.
- Startą marchewkę dołóż do zupy bezpośrednio lub chwilę ją podsmaż. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawaj z kromką pieczywa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.