Zupa kartoflanka, czyli babciny rarytas z tego co masz pod ręką. Żeby była smaczna musisz ją "zapalić"

Zupa kartoflanka to jeden z przepisów, które kojarzą mi się z dzieciństwem i jednocześnie jest to jedna z zup częściej goszczących na moim stole. Przepis jest banalny, ale po latach gotowania wiem jedno - bez "zapalenia" to nie to samo.
Zobacz wideo

Mój tata pochodzi z Kielecczyzny, i w tych okolicach na zupę kartoflankę mówi się - zapalanka. Nauczyłam się tego smaku od babci i muszę przyznać, że kolejny raz utwierdzam się w przekonaniu, że prosta strawa, to najlepsza strawa. Zupa kartoflanka nie dość, że jest pyszna - właśnie dzięki zapaleniu, ale także tania i bardzo prosta. Czym jest to magiczne zapalanie? Chodzi o mocne podsmażenie cebuli oraz boczku. Dzięki temu zupa uzyska nie tylko piękny kolor, ale także głęboki smak.

Kluski śląskie - przepis tradycyjnyKluski śląskie, czyli obiadowa klasyka. Będą jędrne i delikatne dzięki metodzie 1:4

Zupa kartoflanka - przepis na zupę z tego, co masz pod ręką

Składniki:

  • 1 litr rosołu lub dowolnego, mięsnego bulionu
  • 7 ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • ok. 200 g boczku wędzonego
  • starta marchewka
  • sól, pieprz, suszony majeranek
  • łyżka smalcu

Zupa kartoflanka - sposób wykonania:

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. 
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim pół łyżki smalcu. Następnie wrzuć ziemniaki i chwilę podsmażaj. Kiedy już lekko się zezłocą, zalej je rosołem lub bulionem i na wolnym ogniu gotuj, aż będą miękkie.
  3. Boczek pokrój w kostkę, następnie wytop go na zimnej patelni. Kiedy się zezłoci, dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę (jeśli będzie potrzeba, dołóż smalcu). Ważne, żeby cebula wolno się podsmażała i uzyskała jasnobrązowy kolor. Kiedy już taka będzie, dodaj ją do zupy.
  4. Startą marchewkę dołóż do zupy bezpośrednio lub chwilę ją podsmaż. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Podawaj z kromką pieczywa.

FrytkiJak zrobić frytki w piekarniku? Dodaj jeden nietypowy składnik, by były lepsze

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: