Sycąca zupa ziemniaczana jak u babci. Kartoflanka to hit. Ten przepis sprawi, że będzie doskonała

Nostalgiczne powroty do czasów dzieciństwa to przyjemność, której momentami oddaje się każdy. Doskonałym dopełnieniem wspominek będzie rozkoszowanie się smakiem zupy, którą z pewnością jedliśmy w dzieciństwie. Kartoflanka na nowo podbija serca swoim niezawodnym i tradycyjnym smakiem.

Pyszna, aromatyczna i sycąca zupa to fantastyczny pomysł na obiad. Nasze mamy i babcie wykorzystywały ten przepis szczególnie jesienią i zimą, kiedy to dostęp do warzyw był ograniczony, a w większości spiżarni znajdowały się ziemniaki. Niezwykle treściwa zupa ziemniaczana, znana większości jako kartoflanka, jest zaskakująco prosta w wykonaniu. 

Składniki idealnej zupy ziemniaczanej:

  • 1 kiełbasa, 
  • 200 g boczku,
  • 0,5 kg ziemniaków,
  • 2 cebule,
  • pół selera,
  • 2 pietruszki,
  • 2 marchewki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 100 ml śmietanki 30 proc., 
  • 2 łyżki masła klarowanego (opcjonalnie do smażenia),
  • 900 ml wody,
  • 2 liście laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 2 łyżeczki majeranku,
  • garść siekanego koperku,
  • sól i pieprz do smaku.
Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Jak przygotować kartoflankę? Nasze babcie robiły to tak

Boczek kroimy w cienkie paski, kiełbasę i marchew w pół talarki, ziemniaki i cebulę w średniej wielkości kostkę, a resztę warzyw drobno siekamy. Na patelni lub od razu w głębokim garnku podsmażamy boczek, a na wytapiającym się tłuszczu zarumieniamy cebulę. Gdy ta się zeszkli, dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy, ciągle mieszając. Gdy cebula wraz z kiełbasą są dobrze wysmażone, dorzucamy resztę przygotowanych warzyw.

Po kilku minutach smażenia należy doprawić zawartość garnka (lub patelni) przyprawami, zielem angielskim, liśćmi laurowymi oraz obranym i posiekanym czosnkiem. Całość zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem na słabym ogniu. Nie przejmuj się, jeśli zupa na tym etapie wydaje się mało słona. Warto dosolić ją dopiero na końcu, gdy wszystkie składniki oddadzą wodzie swój smak, a aromaty się połączą. Zupę gotujemy do momentu, gdy warzywa będą miękkie.     

Gdy nasza kartoflanka jest gotowa, warto zabielić ją śmietanką. Jeśli to konieczne, doprawiamy zupę do smaku oraz dekorujemy koperkiem. Najlepiej smakuje podawana ze świeżym pieczywem. Taki obiad na pewno zrobi wrażenie. Smacznego!

Więcej artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.