-
Haps
-
Jak przygotować
- Szczypta tej przyprawy zmieni smak całej potrawy. Okrasa zachwala ją przy robieniu bogracza
Szczypta tej przyprawy zmieni smak całej potrawy. Okrasa zachwala ją przy robieniu bogracza
Sycące i rozgrzewające potrawy muszą mieć w swoim składzie wyjątkowe przyprawy. Karol Okrasa pokazał co dodaje, aby bogracz był bardziej aromatyczny. To składnik popularnego ciasta.
Karol Okrasa znany jest z oryginalnego lecz dalej tradycyjnego spojrzenia na kuchnię. Dzięki tej niezwykłej umiejętności może wyczarować na talerzu niezapomniany smak, który będziemy próbować odtworzyć w domu. Taką potrawą, której warto spróbować jest bogracz, czyli pochodząca z Węgier zupa. W jej skład wchodzi przede wszystkim mięso, wachlarz najróżniejszych przypraw i warzyw. Jak podaje kucharz, do tego dania używa wyjątkowej przyprawy, która dopełnia smaku, a mało kto wsypuje ją do zup. Mowa tu o cynamonie, który nadaje wyjątkowości przysmażonemu mięsu i podkręca smak pomidorów.
Przepis na bogracz Karola Okrasy
Składniki
- 1 kg mięsa wołowego,
- 4 sztuki papryki czerwonej,
- szczypta soli,
- szczypta pieprzu czarnego,
- 2 łyżki słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżeczka mielonego imbiru,
- szczypta cynamonu,
- 2 l wody,
- pół kilo ziemniaków,
- 2 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 puszki pomidorów pelati,
- skórka z połówki cytryny,
- łyżeczka cukru,
- puszka fasoli czerwonej,
- olej do smażenia.
Zobacz wideo Zupa gulaszowa
Zobacz też: najgorętsze modowe trendy na Avanti24.pl
Sposób przygotowania
- Paprykę umyj i podziel na 4 większe części. Następnie każdy kawałek nabij na widelec i przypiecz na ogniu z kuchenki do momentu, aż skórka ściemnieje. Wciąż gorące warzywo umieść w misce i owiń folią spożywczą. Tak przygotowane odstaw na około 15 minut, a po tym czasie oddziel skórkę od miąższu i pokrój go w większą kostkę.
- Papryki możesz również przygotować w piekarniku. Wystarczy, że umyte warzywa ułożysz na blaszce i wstawisz do nagrzanego do 200°C sprzętu. Piecz przez około 20 minut. Następnie odstaw do wystudzenia i wykonuj takie same kroki jak w przypadku podpiekania ich nad ogniem.
- Mięso wołowe pokrój w kostkę, a następnie przełóż je do garnka, do którego nalałeś niewielką ilość oleju. Trzymaj na średnim ogniu, następnie dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, a także imbirem i cynamonem. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj.
- Po tym czasie mięso zalej połową podanej wody i gotuj całość na wolnym ogniu około godzinę do miękkości mięsa. Z czasem, gdy płyn wyparuje podlewaj zawartość garnka resztką wody.
- Gdy mięso stanie się miękkie, dodaj umyte i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj przez około 20 minut.
- Cebulkę obierz i pokrój w kosteczkę. Kolejnym krokiem jest podsmażenie jej na rozgrzanym oleju. Gdy będzie miała lekko złoty kolor dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez chwilkę, a następnie wlej koncentrat pomidorowy. Wymieszaj do połączenia składników.
- W kolejnych etapach dodaj pomidory pelati i startą skórkę z cytryny. Dopraw przyprawami i gotuj aż płyn z pomidorów odparuje.
- Podsmażone warzywa dodaj do gotującego się mięsa, dodaj fasolę wraz z zalewą i podpieczoną paprykę. Wsyp cukier i gotuj około 10 minut.