Sycące i rozgrzewające potrawy muszą mieć w swoim składzie wyjątkowe przyprawy. Karol Okrasa pokazał co dodaje, aby bogracz był bardziej aromatyczny. To składnik popularnego ciasta.
Karol Okrasa znany jest z oryginalnego lecz dalej tradycyjnego spojrzenia na kuchnię. Dzięki tej niezwykłej umiejętności może wyczarować na talerzu niezapomniany smak, który będziemy próbować odtworzyć w domu. Taką potrawą, której warto spróbować jest bogracz, czyli pochodząca z Węgier zupa. W jej skład wchodzi przede wszystkim mięso, wachlarz najróżniejszych przypraw i warzyw. Jak podaje kucharz, do tego dania używa wyjątkowej przyprawy, która dopełnia smaku, a mało kto wsypuje ją do zup. Mowa tu o cynamonie, który nadaje wyjątkowości przysmażonemu mięsu i podkręca smak pomidorów.
Paprykę umyj i podziel na 4 większe części. Następnie każdy kawałek nabij na widelec i przypiecz na ogniu z kuchenki do momentu, aż skórka ściemnieje. Wciąż gorące warzywo umieść w misce i owiń folią spożywczą. Tak przygotowane odstaw na około 15 minut, a po tym czasie oddziel skórkę od miąższu i pokrój go w większą kostkę.
Papryki możesz również przygotować w piekarniku. Wystarczy, że umyte warzywa ułożysz na blaszce i wstawisz do nagrzanego do 200°C sprzętu. Piecz przez około 20 minut. Następnie odstaw do wystudzenia i wykonuj takie same kroki jak w przypadku podpiekania ich nad ogniem.
Mięso wołowe pokrój w kostkę, a następnie przełóż je do garnka, do którego nalałeś niewielką ilość oleju. Trzymaj na średnim ogniu, następnie dopraw solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką, a także imbirem i cynamonem. Dokładnie wymieszaj i podsmażaj.
Po tym czasie mięso zalej połową podanej wody i gotuj całość na wolnym ogniu około godzinę do miękkości mięsa. Z czasem, gdy płyn wyparuje podlewaj zawartość garnka resztką wody.
Gdy mięso stanie się miękkie, dodaj umyte i obrane ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj przez około 20 minut.
Cebulkę obierz i pokrój w kosteczkę. Kolejnym krokiem jest podsmażenie jej na rozgrzanym oleju. Gdy będzie miała lekko złoty kolor dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż przez chwilkę, a następnie wlej koncentrat pomidorowy. Wymieszaj do połączenia składników.
W kolejnych etapach dodaj pomidory pelati i startą skórkę z cytryny. Dopraw przyprawami i gotuj aż płyn z pomidorów odparuje.
Podsmażone warzywa dodaj do gotującego się mięsa, dodaj fasolę wraz z zalewą i podpieczoną paprykę. Wsyp cukier i gotuj około 10 minut.