• Link został skopiowany

Przepis na polewkę po chłopsku. Dziś nikt tak nie gotuje. Smakuje jak z karczmy

Polewka po chłopsku, znana także pod nazwą "kartoflanka po chłopsku", to potrawa niemal już całkowicie zapomniana. Możemy się z nią spotkać w karczmach serwujących tak zwane chłopskie jadło lub u wiekowej starowinki, która jeszcze nie zapomniała przepisów swoich babek. Jak zrobić tę wyjątkową zupę? Oprócz ziemniaków i tłustego dodatku ważny jest biały napój z butelki. Nie, nie chodzi o mleko.
Kartoflanka (zdjęcie ilustracyjne)
Fot. bookwurmee/Pixabay

Polewka po chłopsku, jak to z większością starych przepisów bywa, jest naprawdę łatwa. Na liście składników są proste, łatwo dostępne produkty, a potrawa jest treściwa i z łatwością napełni puste brzuchu już kilkoma łyżkami. Podstawą są ziemniaki, najlepiej wysokoskrobiowe, by skrobia naturalnie zagęściła potrawę. Ważny jest też tłusty dodatek, który w biedniejszych domach bywał prawdziwym luksusem. Mogła to być słonina, podgardle lub boczek i dziś polecimy użyć właśnie boczku, gdyż z wyżej wymienionych ma najwięcej smaku i aromatu.

Jednak to nie wszystko - polewkę po chłopsku należy zabielić, ale ani nie mlekiem, ani śmietaną. Jedynym słusznym wyborem jest maślanka. Taka zupa na pewno przeniesie cię swoim smakiem pod strzechę i pozwoli spróbować tego, czym dawno temu posilali się nasi przodkowie.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Polewka po chłopsku. Jak zrobić zupę ziemniaczaną na maślance?

Składniki:

  • 1 litr bulionu, najlepiej na żeberkach lub wędzonce,
  • 7 ziemniaków, najlepiej typu kulinarnego C,
  • 2 średnie cebule,
  • ok. 200 g boczku wędzonego,
  • laska kiełbasy swojskiej,
  • starta marchewka,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka maślanki naturalnej,
  • sok z kiszonych ogórków do zakwaszenia potrawy (opcjonalnie),
  • sól, pieprz, suszony majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
  • łyżka smalcu.

Polewka po chłopsku - sposób wykonania:

  1. Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki lub zmiel go w prasce.
  2. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim pół łyżki smalcu. Następnie wrzuć ziemniaki i chwilę podsmażaj. Kiedy już lekko się zezłocą, zalej je bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i na wolnym ogniu gotuj, aż będą miękkie.
  3. Boczek pokrój w kostkę, następnie wrzuć go na zimną patelnię i wytapiaj. Później dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj razem z boczkiem, aż się zarumieni. Pamiętaj, by moc palnika nie była za wysoka.
  4. Kiedy kiełbasa się lekko podsmaży, dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę (jeśli będzie potrzeba, dołóż smalcu). Ważne, żeby cebula wolno się podsmażała i uzyskała jasnobrązowy kolor. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Kiedy już cebula będzie jasnobrązowa, dodaj ją do zupy.
  5. Startą marchewkę dołóż do zupy bezpośrednio lub chwilę ją podsmaż. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie wlej maślankę i wymieszaj. Pod koniec gotowania możesz zakwasić zupę sokiem z ogórków kiszonych.

Polewka po chłopsku jest naprawdę pyszna i - co ważne - możesz dowolnie modyfikować przepis. Możesz dodać do niej dla smaku kilka suszonych grzybków, podduszone pieczarki, garść fasoli albo zacierki. Jednak postawą zawsze są ziemniaki i maślanka. Jeśli masz przesyt pomidorówek i krupników, postaw na ten stary przepis i zaskocz bliskich staropolskim smakiem.

Więcej o: