Polewka po chłopsku, jak to z większością starych przepisów bywa, jest naprawdę łatwa. Na liście składników są proste, łatwo dostępne produkty, a potrawa jest treściwa i z łatwością napełni puste brzuchu już kilkoma łyżkami. Podstawą są ziemniaki, najlepiej wysokoskrobiowe, by skrobia naturalnie zagęściła potrawę. Ważny jest też tłusty dodatek, który w biedniejszych domach bywał prawdziwym luksusem. Mogła to być słonina, podgardle lub boczek i dziś polecimy użyć właśnie boczku, gdyż z wyżej wymienionych ma najwięcej smaku i aromatu.
Jednak to nie wszystko - polewkę po chłopsku należy zabielić, ale ani nie mlekiem, ani śmietaną. Jedynym słusznym wyborem jest maślanka. Taka zupa na pewno przeniesie cię swoim smakiem pod strzechę i pozwoli spróbować tego, czym dawno temu posilali się nasi przodkowie.
Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis
Polewka po chłopsku. Jak zrobić zupę ziemniaczaną na maślance?
Składniki:
- 1 litr bulionu, najlepiej na żeberkach lub wędzonce,
- 7 ziemniaków, najlepiej typu kulinarnego C,
- 2 średnie cebule,
- ok. 200 g boczku wędzonego,
- laska kiełbasy swojskiej,
- starta marchewka,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 1 szklanka maślanki naturalnej,
- sok z kiszonych ogórków do zakwaszenia potrawy (opcjonalnie),
- sól, pieprz, suszony majeranek, liście laurowe, ziele angielskie,
- łyżka smalcu.
Polewka po chłopsku - sposób wykonania:
- Najpierw przygotuj wszystkie składniki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, marchewkę w talarki, cebulę w kostkę, a czosnek w cienkie plasterki lub zmiel go w prasce.
- Przygotuj garnek i rozgrzej w nim pół łyżki smalcu. Następnie wrzuć ziemniaki i chwilę podsmażaj. Kiedy już lekko się zezłocą, zalej je bulionem, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i na wolnym ogniu gotuj, aż będą miękkie.
- Boczek pokrój w kostkę, następnie wrzuć go na zimną patelnię i wytapiaj. Później dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj razem z boczkiem, aż się zarumieni. Pamiętaj, by moc palnika nie była za wysoka.
- Kiedy kiełbasa się lekko podsmaży, dodaj do zupy. Na tej samej patelni podsmaż cebulę posiekaną w drobną kostkę (jeśli będzie potrzeba, dołóż smalcu). Ważne, żeby cebula wolno się podsmażała i uzyskała jasnobrązowy kolor. Pod koniec smażenia dodaj posiekany czosnek. Kiedy już cebula będzie jasnobrązowa, dodaj ją do zupy.
- Startą marchewkę dołóż do zupy bezpośrednio lub chwilę ją podsmaż. Zupę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Następnie wlej maślankę i wymieszaj. Pod koniec gotowania możesz zakwasić zupę sokiem z ogórków kiszonych.
Polewka po chłopsku jest naprawdę pyszna i - co ważne - możesz dowolnie modyfikować przepis. Możesz dodać do niej dla smaku kilka suszonych grzybków, podduszone pieczarki, garść fasoli albo zacierki. Jednak postawą zawsze są ziemniaki i maślanka. Jeśli masz przesyt pomidorówek i krupników, postaw na ten stary przepis i zaskocz bliskich staropolskim smakiem.