Wrzuć co masz w lodówce i zrób jedną z lepszych zup. Z jej ugotowaniem poradzi sobie przedszkolak

Niektóre potrawy naprawdę nie potrzebują wiele składników, by ich smak mógł nas oczarować. Poniższa zupa zalicza się do takich potraw i szczerze mogę polecić ją każdemu. Zrobiona jest w większości z warzyw, a dodatek grzybów dodaję aromatu i smaku. Przygotowanie jej to kilka minut, a każdy przez najbliższy miesiąc będzie o niej wspominać.

Zupa ziemniaczana to jedno z tych dań, którego naprawdę nie da się popsuć. Sposób wykonania, a także lista składników jest bardzo krótka, co tylko zachęca do jej wykonania. Taka zupa jest bardzo aromatyczna, a dodatek grzybów sprawia, że nabiera nowego smaku.

Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami

Do zupy ziemniaczanej, czyli kartoflanki nie trzeba specjalnych produktów. Przede wszystkim musisz mieć tytułowe ziemniaki, cebulę, pora, seler, pietruszkę i marchewkę. Oprócz tego dobrze mieć w swojej zapasach suszone grzyby, ale nawet ich świeża wersja się przyda. Nie zapomnij również o przyprawach, które są niezbędne, by uzyskać odpowiedni smak. 

Przepis na kartoflankę z grzybami

Składniki

  • 4 średnie ziemniaki,
  • 300 g suszonych grzybów,
  • cebula,
  • biała część pora,
  • większy kawałek selera,
  • korzeń pietruszki,
  • marchewka,
  • 2 łyżki masła,
  • 3 liście laurowe,
  • 4 kulki ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby umieść w letniej wodzie i mocz je przez jakiś czas.
  2. Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim posiekane warzywo. Pora przemyj i pokrój w talarki, również wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
  3. Namoczone grzyby odcedź z płynu i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmażaj przez kilka minut.
  4. Do garnka wlej wodę i umieść w nim wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Dorzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj, następnie wlej tłuszcz wraz z grzybami, porem i cebulą. Wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw.
  5. Na koniec dopraw zupę według uznania solą i pieprzem. Dodaj posiekaną na drobno natkę pietruszki.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.