-
Haps
-
Jak przygotować
- Wrzuć co masz w lodówce i zrób zupę. Z jej ugotowaniem poradzi sobie przedszkolak
Wrzuć co masz w lodówce i zrób jedną z lepszych zup. Z jej ugotowaniem poradzi sobie przedszkolak
Niektóre potrawy naprawdę nie potrzebują wiele składników, by ich smak mógł nas oczarować. Poniższa zupa zalicza się do takich potraw i szczerze mogę polecić ją każdemu. Zrobiona jest w większości z warzyw, a dodatek grzybów dodaję aromatu i smaku. Przygotowanie jej to kilka minut, a każdy przez najbliższy miesiąc będzie o niej wspominać.
Zupa ziemniaczana to jedno z tych dań, którego naprawdę nie da się popsuć. Sposób wykonania, a także lista składników jest bardzo krótka, co tylko zachęca do jej wykonania. Taka zupa jest bardzo aromatyczna, a dodatek grzybów sprawia, że nabiera nowego smaku.
Zobacz wideo Gazpacho arbuzowo-pomidorowe z fetą i migdałami
Do zupy ziemniaczanej, czyli kartoflanki nie trzeba specjalnych produktów. Przede wszystkim musisz mieć tytułowe ziemniaki, cebulę, pora, seler, pietruszkę i marchewkę. Oprócz tego dobrze mieć w swojej zapasach suszone grzyby, ale nawet ich świeża wersja się przyda. Nie zapomnij również o przyprawach, które są niezbędne, by uzyskać odpowiedni smak.
Przepis na kartoflankę z grzybami
Składniki
- 4 średnie ziemniaki,
- 300 g suszonych grzybów,
- cebula,
- biała część pora,
- większy kawałek selera,
- korzeń pietruszki,
- marchewka,
- 2 łyżki masła,
- 3 liście laurowe,
- 4 kulki ziela angielskiego,
- natka pietruszki,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Ziemniaki, marchew, korzeń pietruszki i seler obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Grzyby umieść w letniej wodzie i mocz je przez jakiś czas.
- Cebulę obierz z łupin i pokrój w drobną kostkę. Na patelni roztop masło i podsmaż na nim posiekane warzywo. Pora przemyj i pokrój w talarki, również wrzuć na rozgrzany tłuszcz.
- Namoczone grzyby odcedź z płynu i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj je do cebuli i podsmażaj przez kilka minut.
- Do garnka wlej wodę i umieść w nim wszystkie wcześniej przygotowane warzywa. Dorzuć również liście laurowe i ziele angielskie. Całość zagotuj, następnie wlej tłuszcz wraz z grzybami, porem i cebulą. Wymieszaj i gotuj do miękkości warzyw.
- Na koniec dopraw zupę według uznania solą i pieprzem. Dodaj posiekaną na drobno natkę pietruszki.