Chłopski garnek - przepis, który syci, rozgrzewa i smakuje całej rodzinie. Baza to popularne warzywo

Chłopski garnek to prostota i perfekcja w jednym. Wszystko dzięki swojskim składnikom, łatwości w przygotowaniu i efekcie, który zadowoli nawet najbardziej wymagającym. Kluczem do sukcesu jest mięsna wkładka, ziemniaki, zioła i mieszanka aromatycznych przypraw.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Na liście domowych obiadów króluje prostota i swojskie smaki. Na próżno zatem konkurować z chłopskim garnkiem, który syci, rozgrzewa i poprawia humor - ponadto danie jest ekspresowe w przygotowaniu. W wystarczy zebrać ulubione składniki, odpowiednie je połączyć w jednym naczyniu i gotowe!

Chłopski garnek, czyli prosty skład i maksimum smaków

Przepis na chłopski garnek to przysłowiowa bułka z masłem, warto jednak duży nacisk położyć na najlepszej jakości skład i dodatki. Wówczas otrzymamy perfekcyjne danie, które zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy kuchni polskiej

Kluczem do sukcesu w przygotowaniu chłopskiego garnka jest jedno naczynie, w którym podsmażamy, a następnie dusimy wszystkie składniki. Taka opcja nie tylko pozwoli zminimalizować kuchenne porządki, ale także zatrzyma wszystkie smaki i aromaty, czego efektem będzie rozgrzewające i sycące danie. Warto wspomnieć także o samym składzie - na iście produktów nie może zabraknąć mięsa np. boczku wędzonego, kiełbasy, ale także warzyw takich jak ziemniaki, marchew, cebula, papryka i pomidory w postaci przecieru lub passaty. 

Zobacz wideo Przepis na leczo z kiełbasą wiejską

Przepis na chłopski garnek - rozgrzewające danie jednogarnkowe

Składniki: 

  • 1,5 szklanki wody lub bulionu,
  • 300 g kiełbasy,
  • 300 g boczku,
  • 400 g ziemniaków,
  • 2 marchewki,
  • duża cebula,
  • papryka żółtka lub czerwona,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • olej,
  • natka pietruszki,
  • słodka papryka,
  • sól, 
  • pieprz, 
  • majeranek. 

Sposób przygotowania: 

  1. Przygotowania warto rozpocząć od obrania i pokrojenia wszystkich składników. 
  2. Następnie poszatkowaną cebulę i czosnek podsmażamy na oleju w dużym garnku. Gdy warzywa nabiorą złotego koloru dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki mięso - kiełbasę i boczek. Całość mieszamy i smażymy około 15 minut. 
  3. Gdy mięso będzie już ładnie podpieczone, zalewamy je bulionem lub wodą. Wówczas do naczynia dodajemy także pokrojone w kostkę ziemniaki, plasterki marchewki, słupki papryki i wszystkie przyprawy. 
  4. Po 20 minutach duszenia na średnim ogniu do chłopskiego garnka dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość zamieszamy i ponownie zagotowujemy. Wówczas danie jest gotowe - wystarczy przełożyć je do misek, posypać natkę pietruszki i podać. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.