Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Przepis na chrupiące i delikatne. Zwróć uwagę na proporcje

Placki ziemniaczane Magdy Gessler to przepis na udany obiad. Słynna restauratorka znana jest z tego, że prosi o porcję tego dania w miejscu, gdzie planuje przeprowadzić rewolucje. Zwraca uwagę nie tylko na smak, ale także na konsystencję i chrupkość. Dlatego, jeśli zależy nam, aby nasze placki były pyszne, wypróbujmy poniższy przepis.
Zobacz wideo Ekspertka od żywienia i trenerka, Natalia Kruczyńska, dosadnie o tym, co nas tuczy. "To nie pieczywo i ziemniaki"

Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przyrządzane na słodko z posypką cukrową lub na słono z dodatkiem gulaszu. Jednak bez względu na to, jaka wersja najbardziej nam smakuje, ważne jest to, aby usmażyć idealnie chrupiące placki, które są przepyszną bazą.

Przepis na placki ziemniaczane Magdy Gessler

Placki ziemniaczane Magdy Gessler zawsze wychodzą pyszne. Co więcej, przepis jest prosty. Wystarczy zastosować odpowiednie proporcje. Istotny jest także rodzaj ziemniaków. Aby nie dodawać zbyt dużej ilości mąki, należy wybrać takie odmiany warzywa jak Irga, Flaming, Orlik lub Sante. Świetnie sprawdzą się także Bryza i Gracja. 

Rodzaj ziemniaków jest bardzo ważny. Powyższe gatunki mają więcej skrobi. Dzięki temu dodamy niewiele mąki, a placki ziemniaczane będą chrupiące i delikatne.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 2 cebule,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • ząbek czosnku,
  • jajko,
  • łyżka kwaśnej śmietany
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Dodatki:

  • cukier,
  • kwaśna śmietana,
  • gulasz.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Placki ziemniaczane Magdy Gessler. Przepis krok po kroku

  1. Ziemniaki obieramy i myjemy w chłodnej wodzie. Obieramy cebulę.
  2. Warzywa ucieramy na drobnych oczkach kuchennej tarki.
  3. Dodajemy jajko, mąkę, czosnek i kwaśną śmietaną.
  4. Przyprawiamy pieprzem i solą. Wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na patelni rozgrzewamy olej.
  6. Placki ziemniaczane smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
  7. Na dużym talerzu układamy ręcznik papierowy.
  8. Usmażone placki umieszczamy na talerzu z ręcznikiem, aby odsączyć tłuszcz. 
  9. Kiedy lekko przestygną, podajemy z ulubionym sosem, kleksem śmietany lub cukrem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.