Placki ziemniaczane to jedno z tradycyjnych dań kuchni polskiej. Przyrządzane na słodko z posypką cukrową lub na słono z dodatkiem gulaszu. Jednak bez względu na to, jaka wersja najbardziej nam smakuje, ważne jest to, aby usmażyć idealnie chrupiące placki, które są przepyszną bazą.
Placki ziemniaczane Magdy Gessler zawsze wychodzą pyszne. Co więcej, przepis jest prosty. Wystarczy zastosować odpowiednie proporcje. Istotny jest także rodzaj ziemniaków. Aby nie dodawać zbyt dużej ilości mąki, należy wybrać takie odmiany warzywa jak Irga, Flaming, Orlik lub Sante. Świetnie sprawdzą się także Bryza i Gracja.
Rodzaj ziemniaków jest bardzo ważny. Powyższe gatunki mają więcej skrobi. Dzięki temu dodamy niewiele mąki, a placki ziemniaczane będą chrupiące i delikatne.
Składniki:
Dodatki:
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!