Co oznacza biała obwódka na pączku? Ma większe znaczenie, niż myślisz. Zwracaj na nią szczególną uwagę

Co oznacza biała obwódka na pączku? Do tej pory pewnie większość z nas zadawała sobie to pytanie, patrząc na te kuszące słodkości w sklepie. Okazuje się, że ma większe znaczenie, niż mogłoby się nam wydawać. Co zatem oznacza? Odpowiadamy.

Pączki to świetne łakocie, które smakują doskonale nie tylko w tłusty czwartek. I choć najlepsze pączki to zdecydowanie te domowe, czasem mamy chęć na te z cukierni czy supermarketu. Kupując pączki w takich miejscach, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na białą obwódkę na pączki. Dlaczego to takie ważne?

Zobacz wideo Galaktyczne, kolorowe, pyszne - najlepsze pączki i donaty na tłusty czwartek

Co oznacza biała obwódka na pączku? Ma ogromne znaczenie

Biała obwódka na pączku jest niezwykle ważna, choć pewnie do tej pory większość z nas nie zwracała na nią uwagi. Okazuje się, że był to duży błąd. To konkretne miejsce na pączku jest wyznacznikiem jego jakości. Wskazuje na określoną technikę przygotowywania ciasta, ale i smażenia.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ciasto, które jest lekkie i puszyste, mniej więcej 1/3 wysokości zanurzone jest w oleju, a 2/3 na powierzchni. Z kolei obrócenie pączka na drugą stronę sprawi, że ten zarumieni się na pozostałej jednej trzeciej części ciasta. Ten kawałek nie ma więc kontaktu z olejem i nie rumieni się jak pozostała część wyrobu cukierniczego.

Czy pączki bez białej obwódki są dobre? Ich wygląd nie świadczy o niczym dobrym

Oczywiście pączki pozbawione białej obwódki będą zjadliwe. Nie warto jednak nastawiać się na to, że ich smak będzie wykwintny. Taki wygląd łakoci wskazuje na nieprawidłowe przygotowanie ciasta i smażenie. Pączki takie często są zbite, mało puszyste, a dla niektórych nieco gumowe. Takie pączki będą też oczywiście tańsze, gdyż receptura i użyte składniki w większości przypadków pozostawiają wiele do życzenia.

Więcej o: