Pączki to świetne łakocie, które smakują doskonale nie tylko w tłusty czwartek. I choć najlepsze pączki to zdecydowanie te domowe, czasem mamy chęć na te z cukierni czy supermarketu. Kupując pączki w takich miejscach, powinniśmy zwracać szczególną uwagę na białą obwódkę na pączki. Dlaczego to takie ważne?
Biała obwódka na pączku jest niezwykle ważna, choć pewnie do tej pory większość z nas nie zwracała na nią uwagi. Okazuje się, że był to duży błąd. To konkretne miejsce na pączku jest wyznacznikiem jego jakości. Wskazuje na określoną technikę przygotowywania ciasta, ale i smażenia.
Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Ciasto, które jest lekkie i puszyste, mniej więcej 1/3 wysokości zanurzone jest w oleju, a 2/3 na powierzchni. Z kolei obrócenie pączka na drugą stronę sprawi, że ten zarumieni się na pozostałej jednej trzeciej części ciasta. Ten kawałek nie ma więc kontaktu z olejem i nie rumieni się jak pozostała część wyrobu cukierniczego.
Oczywiście pączki pozbawione białej obwódki będą zjadliwe. Nie warto jednak nastawiać się na to, że ich smak będzie wykwintny. Taki wygląd łakoci wskazuje na nieprawidłowe przygotowanie ciasta i smażenie. Pączki takie często są zbite, mało puszyste, a dla niektórych nieco gumowe. Takie pączki będą też oczywiście tańsze, gdyż receptura i użyte składniki w większości przypadków pozostawiają wiele do życzenia.