Pieczone ziemniaki z chrupiącą skórką. Przepis Magdy Gessler na pyszny dodatek do kolacji

Pieczone ziemniaki to pyszna alternatywa dla gotowanej i dość nudnej wersji tego warzywa. Jednak nie zawsze udaje się uzyskać zamierzony efekt. Przepis Magdy Gessler sprawi, że ziemniaki będą aromatyczne, zyskają chrupiącą skórkę i miękki środek.
Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii

Pieczone ziemniaki Magdy Gessler są doprawione przede wszystkim przemyślaną kompozycją ziół. Każda potrawa jest smaczna wyłącznie wtedy, gdy zostanie odpowiednio przyprawiona i przygotowana z należytą starannością. Jak przygotować tę pyszną przekąskę?

Przepis na pieczone ziemniaki. Magda Gessler zdradza idealny zestaw przypraw

Pieczone ziemniaczki w formie plasterków czy łódeczek to idealny dodatek do obiadu, ale nie tylko. Śmiało możemy podawać je w formie przekąski z ulubionym sosem oraz jako składnik lekkich sałatek. Jednak, aby ich smak był wyjątkowy, należy użyć odpowiednich przypraw.

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków,
  • główka czosnku,
  • 3 gałązki rozmarynu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól,
  • pieprz.

Jeśli lubimy paprykę słodką, możemy także nieco oprószyć nią ziemniaki przed włożeniem do piekarnika.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ziemniaki. Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki oczyszczamy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy w mundurkach przez około pięć minut. 
  2. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C w opcji góra dół.
  3. Lekko obgotowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
  4. Następnie warzywa kroimy w ćwiartki lub plastry. Możemy także pozostawić je w całości.
  5. Układamy ziemniaki na blaszce. Główkę czosnku przekrawamy na pół i układamy pomiędzy ziemniakami.
  6. Całość posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 35 minut.
  7. Po tym czasie wyciągamy upieczoną przekąskę. Ziemniaki przekładamy do misy, wyciskamy upieczony czosnek. Całość mieszamy. 
  8. Przed podaniem dekorujemy gałązkami rozmarynu.

Pieczone ziemniaczki idealnie komponują się z wybranym mięsem, sałatką lub dipem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.