Zobacz wideo Ziemniaki nie tuczą! Wręcz pomagają w przemianie materii
Pieczone ziemniaki Magdy Gessler są doprawione przede wszystkim przemyślaną kompozycją ziół. Każda potrawa jest smaczna wyłącznie wtedy, gdy zostanie odpowiednio przyprawiona i przygotowana z należytą starannością. Jak przygotować tę pyszną przekąskę?
Przepis na pieczone ziemniaki. Magda Gessler zdradza idealny zestaw przypraw
Pieczone ziemniaczki w formie plasterków czy łódeczek to idealny dodatek do obiadu, ale nie tylko. Śmiało możemy podawać je w formie przekąski z ulubionym sosem oraz jako składnik lekkich sałatek. Jednak, aby ich smak był wyjątkowy, należy użyć odpowiednich przypraw.
Składniki:
- 2 kg ziemniaków,
- główka czosnku,
- 3 gałązki rozmarynu,
- oliwa z oliwek,
- sól,
- pieprz.
Jeśli lubimy paprykę słodką, możemy także nieco oprószyć nią ziemniaki przed włożeniem do piekarnika.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na ziemniaki. Sposób przygotowania
- Ziemniaki oczyszczamy i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy w mundurkach przez około pięć minut.
- W tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C w opcji góra dół.
- Lekko obgotowane ziemniaki odcedzamy i pozostawiamy do ostudzenia.
- Następnie warzywa kroimy w ćwiartki lub plastry. Możemy także pozostawić je w całości.
- Układamy ziemniaki na blaszce. Główkę czosnku przekrawamy na pół i układamy pomiędzy ziemniakami.
- Całość posypujemy przyprawami i skrapiamy oliwą. Pieczemy przez około 35 minut.
- Po tym czasie wyciągamy upieczoną przekąskę. Ziemniaki przekładamy do misy, wyciskamy upieczony czosnek. Całość mieszamy.
- Przed podaniem dekorujemy gałązkami rozmarynu.
Pieczone ziemniaczki idealnie komponują się z wybranym mięsem, sałatką lub dipem. Smacznego!