Przepis na ptasie mleczko. Domowa, większa wersja znanych łakoci. Ciasto jest puszyste jak chmurka

Przepis na ptasie mleczko powinien znać każdy, kto uwielbia te kultowe łakocie. To szybki w przygotowaniu deser bez pieczenia, który jest puszysty jak chmurka i smakuje przy tym obłędnie. Jak zrobić ptasie mleczko w domu? Podpowiadamy.

Ptasie mleczko to ciasto, które cieszy się ogromną popularnością. Smakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Puch oblany czekoladą sprawia, że rozpływa się w ustach. Jak brzmi przepis na ptasie mleczko? Pomożemy ci wykonać to ciasto, przedstawiając proces tworzenia krok po kroku.

Zobacz wideo Pyszny sernik baskijski

Przepis na ptasie mleczko. Prosty deser bez pieczenia, który pokochasz w mgnieniu oka

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 9 białek jaj,
  • ok. 150 ml wody,
  • ok. 30 g żelatyny w proszku,
  • 3 łyżki soku z cytryny,
  • 1-1,5 łyżeczki aromatu śmietankowego,
  • opakowanie herbatników do wyłożenia formy.

Składniki na polewę czekoladową:

  • 90-100 ml śmietanki 36 proc.,
  • ok. 50 g cukru pudru,
  • 60 g ciepłego masła,
  • ok.15-20 g kakao w proszku,
  • łyżka żelatyny plus ok. 30 ml gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny.

Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Ptasie mleczko - przepis. Obłędnie pyszny deser na zimno

  1. Żelatynę wsyp do szklanki i zalej ją dwiema łyżkami gorącej wody. Dokładnie zamieszaj i odstaw, by nieco stężała.
  2. Do małego garnka wlej śmietankę, dodaj masło i podgrzewaj całość na niewielkim ogniu. Mieszaj, aż masło się rozpuści. Następnie dodaj kakao i cukier puder. Gdy składniki się zagotują, możesz zdjąć garnek z palnika i wlać powoli rozpuszczoną żelatynę. Pamiętaj o tym, by cały czas mieszać - inaczej powstaną grudki.
  3. Czas na śmietankową masę. Żelatynę w proszku wsyp do niewielkiej miseczki i zalej ją 150 ml chłodnej, przegotowanej wody. Następnie umieść miseczkę w większym garnku z wodą i rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej.
  4. Białka ubij mikserem na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Gdy będą sztywne, stopniowo dodawaj cukier, nie przerywając miksowania. Dodaj sok z cytryny, aromat śmietankowy oraz żelatynę rozpuszczoną w kąpieli wodnej.
  5. Blachę wysmaruj masłem i wyłóż herbatniki. Następnie porcjami wyłóż piankę bezowo-śmietankową i wyrównaj szpatułką. Na wierzch ciasta równomiernie rozprowadź polewę czekoladową i ponownie wyrównaj.
  6. Ptasie mleczko odstaw na kilka godzin do lodówki, by zdążyło stężeć. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.