Smalec - prosty przepis na swojski przysmak. Idealny do wiejskiego chleba. Smak podbija jeden składnik

Smalec to regionalny produkt rodem z polskiej wski, który obłędnie smakuje w wielu wydaniach. Klasyczny przepis, który wielu z nas może kojarzyć z babciną kuchnią, bazuje na słoninie z wieprzowiny czy gęsinie. Sekretem są jednak aromatyczne dodatki takie jak świeże zioła lub sezonowy owoc prosto z sadu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wiejskie specjały to prawdziwy skarb, który często doceniamy dopiero po latach - w dzieciństwie większość z nich najzwyczajniej do nas nie przemawiała. Idealnym przykładem jest swojski smalec, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do zakąski lub smarowidło na kanapkę. Zdradzamy zatem przepis, który w kilku prostych krokach doprowadzi nas do niemalże czystej perfekcji. 

Domowy smalec. Przepis na kremowy dodatek do kanapek. Oprócz słoniny wykorzystaj orzechy! Domowy smalec. Przepis na dodatek do kanapek. Wykorzystaj nietypowy składnik

Tradycyjny przepis na domowy smalec

Domowy smalec to już kultowy rarytas, który gości na stołach podczas świąt, rodzinnych uroczystości, wesel czy w okresie karnawału. Warto jednak przyznać, że ta aromatyczna, pełna smaków przekąska świetnie sprawdzi się także na co dzień. Smalec wzbogaci smak wiejskiego, świeżego chleba czy np. ogórków kiszonych. Z kolei przed tłustym czwartkiem i walentynkami przyda się także do smażenia tradycyjnych łakoci takich jak pączki czy faworki. Jak zatem przygotować smalec? Wystarczy zakup odpowiednich składników, smaczny przepis i odpowiednie dodatki, by stworzyć wyśmienite smarowidło w tradycyjnej wersji. 

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Przepis na swojski smalec z aromatycznymi dodatkami 

Składniki: 

  • 1 kg gęsiego tłuszczu,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • cebula,
  • 10 g majeranku,
  • 200 g podgardla wieprzowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Tłuszcz gęsi kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka o grubym dnie. Ustawiamy średnią moc palnika i bez pośpiechu czekamy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Dodajemy także pokrojone na mniejsze kawałki podgardle, a gdy to się ładnie zarumieni, odcedzamy je łyżką. 
  2. Do smalcu dodajemy także drobno pokrojoną cebulkę i doprawić majerankiem. 
  3. Następnie obieramy jabłka, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do smalcu. 
  4. Smalec przelewamy do dowolnego naczynia - świetnie sprawdzi się słoik lub szklany pojemnik z przykrywką. Wiejski rarytas pozostawiamy do wystygnięcia. 
  5. Podajemy ze świeżym, wiejskim chlebem. 
Więcej o: