Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Wiejskie specjały to prawdziwy skarb, który często doceniamy dopiero po latach - w dzieciństwie większość z nich najzwyczajniej do nas nie przemawiała. Idealnym przykładem jest swojski smalec, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do zakąski lub smarowidło na kanapkę. Zdradzamy zatem przepis, który w kilku prostych krokach doprowadzi nas do niemalże czystej perfekcji.
Domowy smalec to już kultowy rarytas, który gości na stołach podczas świąt, rodzinnych uroczystości, wesel czy w okresie karnawału. Warto jednak przyznać, że ta aromatyczna, pełna smaków przekąska świetnie sprawdzi się także na co dzień. Smalec wzbogaci smak wiejskiego, świeżego chleba czy np. ogórków kiszonych. Z kolei przed tłustym czwartkiem i walentynkami przyda się także do smażenia tradycyjnych łakoci takich jak pączki czy faworki. Jak zatem przygotować smalec? Wystarczy zakup odpowiednich składników, smaczny przepis i odpowiednie dodatki, by stworzyć wyśmienite smarowidło w tradycyjnej wersji.
Składniki:
Sposób przygotowania: