Smalec - prosty przepis na swojski przysmak. Idealny do wiejskiego chleba. Smak podbija jeden składnik

Smalec to regionalny produkt rodem z polskiej wski, który obłędnie smakuje w wielu wydaniach. Klasyczny przepis, który wielu z nas może kojarzyć z babciną kuchnią, bazuje na słoninie z wieprzowiny czy gęsinie. Sekretem są jednak aromatyczne dodatki takie jak świeże zioła lub sezonowy owoc prosto z sadu.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Wiejskie specjały to prawdziwy skarb, który często doceniamy dopiero po latach - w dzieciństwie większość z nich najzwyczajniej do nas nie przemawiała. Idealnym przykładem jest swojski smalec, który świetnie sprawdzi się jako dodatek do zakąski lub smarowidło na kanapkę. Zdradzamy zatem przepis, który w kilku prostych krokach doprowadzi nas do niemalże czystej perfekcji. 

Tradycyjny przepis na domowy smalec

Domowy smalec to już kultowy rarytas, który gości na stołach podczas świąt, rodzinnych uroczystości, wesel czy w okresie karnawału. Warto jednak przyznać, że ta aromatyczna, pełna smaków przekąska świetnie sprawdzi się także na co dzień. Smalec wzbogaci smak wiejskiego, świeżego chleba czy np. ogórków kiszonych. Z kolei przed tłustym czwartkiem i walentynkami przyda się także do smażenia tradycyjnych łakoci takich jak pączki czy faworki. Jak zatem przygotować smalec? Wystarczy zakup odpowiednich składników, smaczny przepis i odpowiednie dodatki, by stworzyć wyśmienite smarowidło w tradycyjnej wersji. 

Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Przepis na swojski smalec z aromatycznymi dodatkami 

Składniki: 

  • 1 kg gęsiego tłuszczu,
  • 2 kwaśne jabłka,
  • cebula,
  • 10 g majeranku,
  • 200 g podgardla wieprzowego.

Sposób przygotowania: 

  1. Tłuszcz gęsi kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do rondelka o grubym dnie. Ustawiamy średnią moc palnika i bez pośpiechu czekamy, aż tłuszcz ładnie się wytopi. Dodajemy także pokrojone na mniejsze kawałki podgardle, a gdy to się ładnie zarumieni, odcedzamy je łyżką. 
  2. Do smalcu dodajemy także drobno pokrojoną cebulkę i doprawić majerankiem. 
  3. Następnie obieramy jabłka, kroimy na mniejsze kawałki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy do smalcu. 
  4. Smalec przelewamy do dowolnego naczynia - świetnie sprawdzi się słoik lub szklany pojemnik z przykrywką. Wiejski rarytas pozostawiamy do wystygnięcia. 
  5. Podajemy ze świeżym, wiejskim chlebem. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.