Domowy smalec. Przepis na pyszny dodatek do kanapek. Oprócz słoniny wykorzystaj jeden nietypowy składnik

Smalec to pyszne smarowidło znane w Polsce od lat. Jest wiele przepisów na jego przygotowanie. Niektórzy lubią wersję ze skwarkami, inni z jabłkiem, a jeszcze inni poszukują wegetariańskiej alternatywy. Tym razem dodatek do kanapek zostanie przyrządzony z odrobiną orzechów.
Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Przepis na smalec nie jest skomplikowany. Wiele zależy od składników i dodatków, na które ostatecznie się decydujemy. Jednak tym razem przygotowaliśmy propozycję z orzechami. 

Domowy smalec, przepis na wersję z orzechami

Bazą każdego smalcu jest oczywiście tłuszcz. W przypadku diety wegetariańskiej można skorzystać z różnego typu olejów. Natomiast nasz najnowszy przepis opiera się na słoninie. Aby smarowidło do kanapek nabrało wyjątkowego charakteru, dodamy trochę orzechów włoskich. 

Składniki:

  • pół kg świeżej słoniny,
  • 40 g wyłuskanych orzechów włoskich,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Domowy smalec można także przyprawić w ulubiony sposób. Warto sięgnąć po cząber lub sproszkowany czosnek. Świetnie sprawdzi się także popiół z cebuli, który podkreśla smak kremowego dodatku do kanapek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na domowy smalec. Sposób przygotowania

  1. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. 
  2. Na małym ogniu stopniowo wytapiamy tłuszcz.
  3. W tym czasie siekamy orzechy na malutkie kawałki.
  4. Kiedy skwarki ze słoniny zaczną się złocić, dodajemy orzechy. 
  5. Smażymy całość przez około pięć minut. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Zestawiamy z ognia.
  6. Do umytych i wyparzonych słoików przelewamy płynny smalec z orzechami. Zakręcamy.
  7. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki umieszczamy w lodówce. 

Domowy smalec z orzechami najlepiej smakuje w połączeniu z ogórkiem kiszonym. Jeśli nie mamy w domu popiołu z cebuli, możemy śmiało dodać posiekaną w kostkę świeżą cebulę i usmażyć na oleju, a następnie dodać ją do smalcu. Jeśli dorzucimy surową do wytapiającej się słoniny, możemy spodziewać się tego, że cebulka się nie zezłoci, ponieważ tłuszcz nie osiąga aż tak wysokiej temperatury.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.