Przepis na smalec nie jest skomplikowany. Wiele zależy od składników i dodatków, na które ostatecznie się decydujemy. Jednak tym razem przygotowaliśmy propozycję z orzechami.
Bazą każdego smalcu jest oczywiście tłuszcz. W przypadku diety wegetariańskiej można skorzystać z różnego typu olejów. Natomiast nasz najnowszy przepis opiera się na słoninie. Aby smarowidło do kanapek nabrało wyjątkowego charakteru, dodamy trochę orzechów włoskich.
Składniki:
Domowy smalec można także przyprawić w ulubiony sposób. Warto sięgnąć po cząber lub sproszkowany czosnek. Świetnie sprawdzi się także popiół z cebuli, który podkreśla smak kremowego dodatku do kanapek.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Domowy smalec z orzechami najlepiej smakuje w połączeniu z ogórkiem kiszonym. Jeśli nie mamy w domu popiołu z cebuli, możemy śmiało dodać posiekaną w kostkę świeżą cebulę i usmażyć na oleju, a następnie dodać ją do smalcu. Jeśli dorzucimy surową do wytapiającej się słoniny, możemy spodziewać się tego, że cebulka się nie zezłoci, ponieważ tłuszcz nie osiąga aż tak wysokiej temperatury.