• Link został skopiowany

Domowy smalec. Przepis na pyszny dodatek do kanapek. Oprócz słoniny wykorzystaj jeden nietypowy składnik

Smalec to pyszne smarowidło znane w Polsce od lat. Jest wiele przepisów na jego przygotowanie. Niektórzy lubią wersję ze skwarkami, inni z jabłkiem, a jeszcze inni poszukują wegetariańskiej alternatywy. Tym razem dodatek do kanapek zostanie przyrządzony z odrobiną orzechów.
Domowy smalec. Przepis na kremowy dodatek do kanapek. Oprócz słoniny wykorzystaj orzechy!
Fot. iStock/rlat
Zobacz wideo Wegański smalec ze śliwką kalifornijską

Przepis na smalec nie jest skomplikowany. Wiele zależy od składników i dodatków, na które ostatecznie się decydujemy. Jednak tym razem przygotowaliśmy propozycję z orzechami. 

Domowy smalec, przepis na wersję z orzechami

Bazą każdego smalcu jest oczywiście tłuszcz. W przypadku diety wegetariańskiej można skorzystać z różnego typu olejów. Natomiast nasz najnowszy przepis opiera się na słoninie. Aby smarowidło do kanapek nabrało wyjątkowego charakteru, dodamy trochę orzechów włoskich. 

Składniki:

  • pół kg świeżej słoniny,
  • 40 g wyłuskanych orzechów włoskich,
  • sól,
  • czarny pieprz.

Domowy smalec można także przyprawić w ulubiony sposób. Warto sięgnąć po cząber lub sproszkowany czosnek. Świetnie sprawdzi się także popiół z cebuli, który podkreśla smak kremowego dodatku do kanapek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Przepis na domowy smalec. Sposób przygotowania

  1. Słoninę kroimy w drobną kosteczkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. 
  2. Na małym ogniu stopniowo wytapiamy tłuszcz.
  3. W tym czasie siekamy orzechy na malutkie kawałki.
  4. Kiedy skwarki ze słoniny zaczną się złocić, dodajemy orzechy. 
  5. Smażymy całość przez około pięć minut. Dodajemy przyprawy. Mieszamy. Zestawiamy z ognia.
  6. Do umytych i wyparzonych słoików przelewamy płynny smalec z orzechami. Zakręcamy.
  7. Odstawiamy do ostygnięcia. Zimne słoiki umieszczamy w lodówce. 

Domowy smalec z orzechami najlepiej smakuje w połączeniu z ogórkiem kiszonym. Jeśli nie mamy w domu popiołu z cebuli, możemy śmiało dodać posiekaną w kostkę świeżą cebulę i usmażyć na oleju, a następnie dodać ją do smalcu. Jeśli dorzucimy surową do wytapiającej się słoniny, możemy spodziewać się tego, że cebulka się nie zezłoci, ponieważ tłuszcz nie osiąga aż tak wysokiej temperatury.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: