Przepis na smalec nie jest skomplikowany. Wiele zależy od składników i dodatków, na które ostatecznie się decydujemy. Jednak tym razem przygotowaliśmy propozycję z orzechami.
Bazą każdego smalcu jest oczywiście tłuszcz. W przypadku diety wegetariańskiej można skorzystać z różnego typu olejów. Natomiast nasz najnowszy przepis opiera się na słoninie. Aby smarowidło do kanapek nabrało wyjątkowego charakteru, dodamy trochę orzechów włoskich.
Składniki:
Domowy smalec można także przyprawić w ulubiony sposób. Warto sięgnąć po cząber lub sproszkowany czosnek. Świetnie sprawdzi się także popiół z cebuli, który podkreśla smak kremowego dodatku do kanapek.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Domowy smalec z orzechami najlepiej smakuje w połączeniu z ogórkiem kiszonym. Jeśli nie mamy w domu popiołu z cebuli, możemy śmiało dodać posiekaną w kostkę świeżą cebulę i usmażyć na oleju, a następnie dodać ją do smalcu. Jeśli dorzucimy surową do wytapiającej się słoniny, możemy spodziewać się tego, że cebulka się nie zezłoci, ponieważ tłuszcz nie osiąga aż tak wysokiej temperatury.
Dziękujemy za przeczytanie artykułu!