Kapuśniak - przepis na treściwe, zimowe danie rodem z domowej kuchni. Smak gwarantuje mięsna wkładka

Domowa, tradycyjna kuchnia to skarb, który trzeba pielęgnować, dlatego warto co jakiś czas wrócić do babcinych przepisów, które z pewnością zasmakują całej rodzinie. Kapuśniak to idealne danie gdy za oknem króluje mroźna aura. Kluczem do sukcesu jest wędzonka, domowa kapusta kiszona i spora porcja ziemniaków.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym menu szczególnie zimą nie może zabraknąć rozgrzewających potraw, jednogarnkowych rarytasów i aromatycznych bulionów. Świetnie sprawdzi się także tradycyjny kapuśniak, który nie tylko rozgrzeje wszystkie zmysły, ale i  sprawi, że domownicy będą prosić o dokładkę!

Ten kapuśniak podbije kubki smakowe i rozgrzeje w mroźne dni

Kapuśniak to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Treściwa zupa przygotowywana z poszatkowanej kapusty kiszonej, bulionu mięsnego i kolorowych dodatków. W tradycji zapisała się szczególnie swoim wyjątkowym smakiem, aromatem oraz działaniem - potrawa dodaje siły, poprawia humor i wspomaga regenerację podczas sezonowego przeziębienia.

Babcina receptura opiera się na prostocie - mowa tu o swojskich składnikach i odpowiedniej wkładce mięsnej. Zupa będzie pełna smaków, jeśli wykorzystamy żeberka wieprzowe, a najlepiej miks wędzonych i zwykłych. Kwaskowatość zapewni domowej roboty warzywo lub kapusta kupiona w sprawdzonym, lokalnym warzywniaku. Na liście produktów nie może zabraknąć także marchewki, ziemniaków, kminku czy cebuli. 

Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?

Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę na wędzonce 

Składniki: 

  • 700 g chudych żeberek,
  • 400 g wędzonych żeberek,
  • 500 g kapusty kiszonej, 
  • 500 g ziemniaków,
  • cebula,
  • marchewka,
  • 2 listki laurowe,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • pół łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz, 
  • 1,5 l wody. 

Sposób przygotowania:

  1. W dużym garnku umieszczamy umyte żeberka. Mięso zalewamy wodą, dodajemy dwa listki laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około dwie godziny na małym ogniu - mięso powinno być miękkie i samo odchodzić od kości. Pamiętamy o usunięciu szumowin. 
  2. Po tym czasie do przecedzonego wywaru mięsnego dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną razem z sokiem. Gotujemy kolejne 30 minut - do miękkości. 
  3. W tym czasie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Z kolei marchewkę i cebulę podsmażamy na patelni i dodajemy o zupy razem z kminkiem, solą i pieprzem.
  4. Wskazówka - jeśli zupa jest zbyt rzadka, można zagęścić ją odrobiną mąki lub poprzez dodanie zasmażki. 
  5. Tak przygotowaną zupę podajemy z wcześniej ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.