Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
W domowym menu szczególnie zimą nie może zabraknąć rozgrzewających potraw, jednogarnkowych rarytasów i aromatycznych bulionów. Świetnie sprawdzi się także tradycyjny kapuśniak, który nie tylko rozgrzeje wszystkie zmysły, ale i sprawi, że domownicy będą prosić o dokładkę!
Ten kapuśniak podbije kubki smakowe i rozgrzeje w mroźne dni
Kapuśniak to danie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Treściwa zupa przygotowywana z poszatkowanej kapusty kiszonej, bulionu mięsnego i kolorowych dodatków. W tradycji zapisała się szczególnie swoim wyjątkowym smakiem, aromatem oraz działaniem - potrawa dodaje siły, poprawia humor i wspomaga regenerację podczas sezonowego przeziębienia.
Babcina receptura opiera się na prostocie - mowa tu o swojskich składnikach i odpowiedniej wkładce mięsnej. Zupa będzie pełna smaków, jeśli wykorzystamy żeberka wieprzowe, a najlepiej miks wędzonych i zwykłych. Kwaskowatość zapewni domowej roboty warzywo lub kapusta kupiona w sprawdzonym, lokalnym warzywniaku. Na liście produktów nie może zabraknąć także marchewki, ziemniaków, kminku czy cebuli.
Zobacz wideo Kimchi z kapusty pekińskiej. Jak zrobić je w domu?
Kapuśniak - przepis na tradycyjną zupę na wędzonce
Składniki:
- 700 g chudych żeberek,
- 400 g wędzonych żeberek,
- 500 g kapusty kiszonej,
- 500 g ziemniaków,
- cebula,
- marchewka,
- 2 listki laurowe,
- 3 ziarna ziela angielskiego,
- pół łyżeczki kminku,
- sól,
- pieprz,
- 1,5 l wody.
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku umieszczamy umyte żeberka. Mięso zalewamy wodą, dodajemy dwa listki laurowe oraz trzy ziarna ziela angielskiego. Całość zagotowujemy, a następnie gotujemy przez około dwie godziny na małym ogniu - mięso powinno być miękkie i samo odchodzić od kości. Pamiętamy o usunięciu szumowin.
- Po tym czasie do przecedzonego wywaru mięsnego dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną razem z sokiem. Gotujemy kolejne 30 minut - do miękkości.
- W tym czasie gotujemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Z kolei marchewkę i cebulę podsmażamy na patelni i dodajemy o zupy razem z kminkiem, solą i pieprzem.
- Wskazówka - jeśli zupa jest zbyt rzadka, można zagęścić ją odrobiną mąki lub poprzez dodanie zasmażki.
- Tak przygotowaną zupę podajemy z wcześniej ugotowanymi ziemniakami. Smacznego!