Tego smaku nie da się podrobić. Tradycyjny kapuśniak z leśnym wykończeniem smakuje obłędnie

Kapuśniak to zupa, która ma szczególne miejsce nie tylko w domowych książkach kucharskich, a także w sercach. Jest to bomba witaminowa, a smak tak wyjątkowy, że w żadnej zupie nie ma podobnego. Wywar z tego mięsa i ten leśny dodatek robią robotę.

Zupa, w której łączą się smaki swojskiego mięsa i domowej kapusty kiszonej to wspomnienie z dawnych lat niejednej osoby. Wszystko dokładnie doprawione, z dodatkiem warzyw. Jednak ile domów, gospodyń i gospodarzy, tyle też przepisów. My przedstawiamy recepturę na kapuśniak gotowany na kiełbasie, boczku i żeberkach. Składnikiem, który jest idealnym wykończeniem tego dania to suszone grzyby, które wcześniej zostały wymoczone. 

Przepis na kapuśniak z grzybami

Składniki

  • 1 kg żeberek,
  • 200 g wędzonego boczku,
  • 200 g swojskiej kiełbasy,
  • 2 duże marchwie,
  • ¼ selera,
  • 1 pietruszka,
  • 6 liści laurowych,
  • 7 kulek ziela angielskiego,
  • 2 l bulionu,
  • 2 cebule,
  • 5 ziemniaków,
  • 200 g kiszonej kapusty,
  • 2 łyżki oleju,
  • pół łyżeczki kminku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 100 g suszonych grzybów.
Zobacz wideo Udźce kurczaka z winogronami - kuchenny Bliski Wschód

Sposób przygotowania

  1. Mięso umieść w garnku i zalej około 2 l bulionu. Postaw na średnim ogniu i zagotuj.
  2. Grzyby pozostaw do namoczenia, następnie odcedź i pokrój w mniejsze kawałki.
  3. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz, przemyj i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj wszystko do gotujących się żeberek. Na koniec wrzuć ziele angielskie i liście laurowe.
  4. Cebulę oraz ziemniaki obierz i pokrój. Boczek posiekaj w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulkę wraz z boczkiem. Następnie razem z ziemniakami umieść wszystko w garnku, w którym już gotują się składniki.
  5. Kiszoną kapustę w razie potrzeby delikatnie opłucz pod zimną wodą. Następnie posiekaj i podsmaż na oleju. Gdy ziemniaki zrobią się miękkie umieść ją z resztą składników.
  6. Na koniec dopraw do smaku, wrzuć grzyby i gotuj przez około 20 minut.
Więcej o:
Copyright © Agora SA