Karkówka z piekarnika. Przepis na prosty obiad, po którym nie będzie dużo sprzątania

Karkówka z piekarnika to rozwiązanie, które przede wszystkim pozwoli na przyrządzenie obiadu bez konieczności brudzenia wielu naczyń. Mięso będzie delikatne, miękkie i soczyste. Przepis idealnie sprawdzi się w połączeniu z lekką surówką. Taki zestaw przywoła smaki lata.
Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue

Karkówka z piekarnika to odpowiednik dla grilowanego mięsa, po które chętnie sięgamy latem. Przygotowanie tego rodzaju obiadu nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dodatkowym atutem jest niewielka ilość naczyń, które przydadzą się podczas przyrządzania potrawy.

Przepis na karkówkę z piekarnika. Szybki obiad bez bałaganu

W polskiej kuchni bardzo często wybieramy dania, które stanowią połączenie mięsa z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Dlatego, aby nieco przełamać zakorzenione stereotypy mówiące o tym, że bez ziemniaków się nie najemy, przygotowaliśmy przepis na mięso z piekarnika. Podamy je z lekką sałatką ze szpinaku i kilku dodatków.

Składniki:

  • 500 g karkówki wieprzowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 4 duże pieczarki,
  • marchew,
  • mrożona fasolka szparagowa,
  • 2 łyżki keczupu,
  • łyżka octu jabłkowego,
  • łyżka miodu
  • łyżka oleju
  • sól,
  • oregano,
  • czarny pieprz,
  • pieprz cayenne.

Sałatka:

  • Trzy garście liści szpinaku,
  • pomidor,
  • papryka czerwona,
  • cebula dymka,
  • gruszka,
  • sól,
  • pieprz,
  • oliwa z oliwek.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Karkówka z piekarnika. Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry, które następnie delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka.
  2. Do wysokiego naczynia wlewamy miód, olej, ocet jabłkowy, keczup. Wsypujemy przyprawy i przygotowujemy marynatę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy mięso tak, aby każdy kawałek został pokryty mieszanką ziół i przypraw. Odstawiamy karkówkę do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc. 
  3. Pieczarki myjemy i dzielimy na ćwiartki.
  4. Marchew obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę na ósemki.
  5. Do naczynia żaroodpornego wkładamy zamarynowane mięso. Na wierzch wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oraz wsypujemy trzy garście mrożonej fasolki szparagowej.
  6. Całość podlewamy połową szklanki wody. 
  7. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Karkówkę z warzywami pieczemy przez 45 minut.
  8. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Myjemy szpinak i pozostałe warzywa. Paprykę i pomidora siekamy w drobną kostkę, a gruszkę w plasterki. Przed podaniem skrapiamy całość oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku. Posypujemy cebulką dymką.
Więcej o: