Zobacz wideo Karkówka w marynacie miodowo-barbecue
Karkówka z piekarnika to odpowiednik dla grilowanego mięsa, po które chętnie sięgamy latem. Przygotowanie tego rodzaju obiadu nie zajmuje zbyt wiele czasu, a dodatkowym atutem jest niewielka ilość naczyń, które przydadzą się podczas przyrządzania potrawy.
Przepis na karkówkę z piekarnika. Szybki obiad bez bałaganu
W polskiej kuchni bardzo często wybieramy dania, które stanowią połączenie mięsa z ziemniakami, ryżem lub makaronem. Dlatego, aby nieco przełamać zakorzenione stereotypy mówiące o tym, że bez ziemniaków się nie najemy, przygotowaliśmy przepis na mięso z piekarnika. Podamy je z lekką sałatką ze szpinaku i kilku dodatków.
Składniki:
- 500 g karkówki wieprzowej,
- 2 średnie cebule,
- 4 ząbki czosnku,
- 4 duże pieczarki,
- marchew,
- mrożona fasolka szparagowa,
- 2 łyżki keczupu,
- łyżka octu jabłkowego,
- łyżka miodu
- łyżka oleju
- sól,
- oregano,
- czarny pieprz,
- pieprz cayenne.
Sałatka:
- Trzy garście liści szpinaku,
- pomidor,
- papryka czerwona,
- cebula dymka,
- gruszka,
- sól,
- pieprz,
- oliwa z oliwek.
Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Karkówka z piekarnika. Sposób przygotowania
- Mięso oczyszczamy i kroimy w plastry, które następnie delikatnie rozbijamy za pomocą tłuczka.
- Do wysokiego naczynia wlewamy miód, olej, ocet jabłkowy, keczup. Wsypujemy przyprawy i przygotowujemy marynatę. Wszystko dokładnie mieszamy. Następnie zalewamy mięso tak, aby każdy kawałek został pokryty mieszanką ziół i przypraw. Odstawiamy karkówkę do lodówki na około 2 godziny lub na całą noc.
- Pieczarki myjemy i dzielimy na ćwiartki.
- Marchew obieramy i kroimy w grube plastry, a cebulę na ósemki.
- Do naczynia żaroodpornego wkładamy zamarynowane mięso. Na wierzch wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oraz wsypujemy trzy garście mrożonej fasolki szparagowej.
- Całość podlewamy połową szklanki wody.
- Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Karkówkę z warzywami pieczemy przez 45 minut.
- W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Myjemy szpinak i pozostałe warzywa. Paprykę i pomidora siekamy w drobną kostkę, a gruszkę w plasterki. Przed podaniem skrapiamy całość oliwą z oliwek i doprawiamy do smaku. Posypujemy cebulką dymką.