Tęsknisz za ziemniakami z ogniska? Nie musisz czekać do jesieni, zrobisz takie samodzielnie dzięki trikowi z mąką

Ziemniaki z ogniska to prawdziwy rarytas, który kojarzy nam się z jesienią i wykopkami. Nie musisz czekać do października, żeby cieszyć się niesamowitym smakiem pieczonych w popiele ziemniaków. Jeśli nie masz możliwości zrobienia ogniska, z pomocą przyjdzie ci piernik i trik z mąką.

Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Jeśli chcesz poczuć smak jesiennych wieczorów spędzonych przy ognisku, idź do sklepu, kup kilka ziemniaków, mąkę i sól masz pewnie w domu. Za chwilę podpowiemy ci, jak zwykłe ziemniaki przerobić na ziemniaki niczym z ogniska, bez ogniska. Potrzebujesz jedynie piekarnika i folii aluminiowej. Będzie pysznie i prosto.

Jak zrobić oszukane ziemniaki z ogniska?

Składniki:

  • kilka ziemniaków podobnej wielkości
  • gruboziarnista sól
  • mąka pszenna
  • do podania: masło ziołowe, koperek

Sposób wykonania:

  1. Ziemniaki dokładnie umyj lub wyszoruj szczoteczką. Nie obieraj ich. Następnie włóż do miski z zimną, osoloną wodą i mocz przez 20 minut.
  2. Przygotuj mączną papkę. Mąkę, wodę i sól połącz w jednolitą, dość gęstą masę. Następnie dokładnie obtocz w niej ziemniaki.
  3. Każdego ziemniaka szczelnie zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez godzinę.

Tak przygotowane ziemniaki smakują niemal identycznie, jak te z ogniska. Do tego masełko i zioła i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.

Więcej o: