Więcej trików kuchennych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Jeśli chcesz poczuć smak jesiennych wieczorów spędzonych przy ognisku, idź do sklepu, kup kilka ziemniaków, mąkę i sól masz pewnie w domu. Za chwilę podpowiemy ci, jak zwykłe ziemniaki przerobić na ziemniaki niczym z ogniska, bez ogniska. Potrzebujesz jedynie piekarnika i folii aluminiowej. Będzie pysznie i prosto.
Jak zrobić oszukane ziemniaki z ogniska?
Składniki:
- kilka ziemniaków podobnej wielkości
- gruboziarnista sól
- mąka pszenna
- do podania: masło ziołowe, koperek
Sposób wykonania:
- Ziemniaki dokładnie umyj lub wyszoruj szczoteczką. Nie obieraj ich. Następnie włóż do miski z zimną, osoloną wodą i mocz przez 20 minut.
- Przygotuj mączną papkę. Mąkę, wodę i sól połącz w jednolitą, dość gęstą masę. Następnie dokładnie obtocz w niej ziemniaki.
- Każdego ziemniaka szczelnie zawiń w folię aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz przez godzinę.
Tak przygotowane ziemniaki smakują niemal identycznie, jak te z ogniska. Do tego masełko i zioła i nic więcej do szczęścia nie potrzeba.