Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kuchnia to tylko pozornie bezpieczne miejsce. Paradoksalnie, bardzo łatwo tam o katastrofę w postaci przesolonej zupy lub sosu. Zbyt słona potrawa potrafi zepsuć radość z jedzenia, szczególnie gdy została przygotowana z myślą o ważnej uroczystości, czy rodzinnym spotkaniu. Na szczęście łatwo temu zaradzić. Wystarczy mieć pod ręką zwykłego ziemniaka.
Jeśli okaże się, że sypnęło ci się za dużo soli do zupy, wystarczy, że włożysz do garnka surowego, obranego ziemniaka. Warzywo wchłonie nadmiar soli, a dodatkowo nie zmieni smaku potrawy. Ten sposób sprawdzi się zarówno w przypadku rosołu, jak również pomidorowej, czy ogórkowej. Pomoże także przy przesolonym gulaszu oraz wszelkich sosach. Jeśli więc zdarzyło ci się niechcący dwa razy posolić zupę, nie ma powodu do obaw - wiesz już, jak temu zaradzić.
Kiedy przesolimy ziemniaki do obiadu, dodanie kolejnego do garnka nie uratuje sytuacji. Wówczas najlepiej odcedzić je z wody i ponownie zalać wrzątkiem. Jeśli jednak ziemniaki okażą się za słone już po ugotowaniu, najlepiej ubić je na purée z masłem i śmietanką. To pozwoli nieco złagodzić ich smak.