• Link został skopiowany

Trik z ziemniakiem uratuje każdą zupę i sos. Już nie musisz się martwić, kiedy "sypnie" ci się za dużo

Na pewno zdarzyło ci się niechcący przesolić zupę lub sos do spaghetti. Co w takiej sytuacji zrobić? Dolanie wody jedynie rozcieńcza potrawę, a dodatek cukru, żeby wyrównać smak, nie jest dobrym pomysłem. W takiej sytuacji warto mieć pod ręką chyba najbardziej uniwersalne warzywo.
Ziemniak pozwoli uratować przesoloną zupę
Ahanov Michael /Shutterstock

Więcej kuchennych porad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kuchnia to tylko pozornie bezpieczne miejsce. Paradoksalnie, bardzo łatwo tam o katastrofę w postaci przesolonej zupy lub sosu. Zbyt słona potrawa potrafi zepsuć radość z jedzenia, szczególnie gdy została przygotowana z myślą o ważnej uroczystości, czy rodzinnym spotkaniu. Na szczęście łatwo temu zaradzić. Wystarczy mieć pod ręką zwykłego ziemniaka.

Ziemniak - remedium na przesoloną zupę

Jeśli okaże się, że sypnęło ci się za dużo soli do zupy, wystarczy, że włożysz do garnka surowego, obranego ziemniaka. Warzywo wchłonie nadmiar soli, a dodatkowo nie zmieni smaku potrawy. Ten sposób sprawdzi się zarówno w przypadku rosołu, jak również pomidorowej, czy ogórkowej. Pomoże także przy przesolonym gulaszu oraz wszelkich sosach. Jeśli więc zdarzyło ci się niechcący dwa razy posolić zupę, nie ma powodu do obaw - wiesz już, jak temu zaradzić.

A co, jeśli przesolimy ziemniaki?

Kiedy przesolimy ziemniaki do obiadu, dodanie kolejnego do garnka nie uratuje sytuacji. Wówczas najlepiej odcedzić je z wody i ponownie zalać wrzątkiem. Jeśli jednak ziemniaki okażą się za słone już po ugotowaniu, najlepiej ubić je na purée z masłem i śmietanką. To pozwoli nieco złagodzić ich smak. 

Więcej o: