Przed zabawą sylwestrową mało kto chce długo stać przy przygotowaniach poczęstunku. Najlepszym rozwiązaniem na takie przypadki jest wykorzystanie ekspresowych, lecz pysznych przepisów. Przedstawiamy propozycję sylwestrową, która zostanie zjedzona w mig.
alicja neumiler /Shutterstock / zdj. ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Gorący okres sylwestrowy zbliża się wielkimi krokami. Organizatorzy domówek na pewno już zbierają najlepsze przepisy na przystawki i przekąski. Każdy, kto organizuje takiego typu imprezę na pewno ma wiele na głowie, dlatego kilkugodzinne stanie w kuchni z pewnością nie jest jego marzeniem.
REKLAMA
W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się przepisy, które wykonuje się ekspresowo, a ich smak oczaruje każdego. Taką propozycją są zawijane ślimaczki z ciasta francuskiego. Ich środek to połączenie sosów, warzyw i sera. Podawane na ciepło przy boku dipu będą hitem tegorocznej imprezy. Nie zdziw się, gdy od razu zostaną zjedzone.
Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego
Składniki
1 ciasto francuskie,
2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu,
łyżka sosu czosnkowego,
6 plastrów sera żółtego,
pół papryki czerwonej,
6 plastrów szynki,
2 łyżki kukurydzy,
oregano,
bazylia.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Sposób przygotowania
Ciasto francuskie rozwiń z folii. Następnie całą jego powierzchnię posmaruj ketchupem lub przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym. Ważne jest abyś omijał brzegi ciasta, ponieważ w późniejszym etapie będziesz je sklejać.
Na sosy równomiernie ułóż ser żółty, szynkę, kukurydzę i posiekaną papryczkę. Na końcu posyp wszystko oregano i bazylią.
Ciasto tak jak w przypadku makowca roluj szerszą stroną do środka. Boki delikatnie zlep.
Zwinięty rulonik podziel na 14 równych części. Każdy kawałek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-17 minut do zarumienienia.
Podawaj na ciepło w towarzystwie sosu czosnkowego.