Na sylwestra zrób ich więcej, bo szybko znikną ze stołu. Przygotowanie zajmie mniej niż 30 minut

Przed zabawą sylwestrową mało kto chce długo stać przy przygotowaniach poczęstunku. Najlepszym rozwiązaniem na takie przypadki jest wykorzystanie ekspresowych, lecz pysznych przepisów. Przedstawiamy propozycję sylwestrową, która zostanie zjedzona w mig.

Gorący okres sylwestrowy zbliża się wielkimi krokami. Organizatorzy domówek na pewno już zbierają najlepsze przepisy na przystawki i przekąski. Każdy, kto organizuje takiego typu imprezę na pewno ma wiele na głowie, dlatego kilkugodzinne stanie w kuchni z pewnością nie jest jego marzeniem.

W takich sytuacjach najlepiej sprawdzają się przepisy, które wykonuje się ekspresowo, a ich smak oczaruje każdego. Taką propozycją są zawijane ślimaczki z ciasta francuskiego. Ich środek to połączenie sosów, warzyw i sera. Podawane na ciepło przy boku dipu będą hitem tegorocznej imprezy. Nie zdziw się, gdy od razu zostaną zjedzone.

Przepis na ślimaczki z ciasta francuskiego

Składniki

  • 1 ciasto francuskie,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego lub ketchupu,
  • łyżka sosu czosnkowego,
  • 6 plastrów sera żółtego,
  • pół papryki czerwonej,
  • 6 plastrów szynki,
  • 2 łyżki kukurydzy,
  • oregano,
  • bazylia.
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Sposób przygotowania

  1. Ciasto francuskie rozwiń z folii. Następnie całą jego powierzchnię posmaruj ketchupem lub przecierem pomidorowym oraz sosem czosnkowym. Ważne jest abyś omijał brzegi ciasta, ponieważ w późniejszym etapie będziesz je sklejać.
  2. Na sosy równomiernie ułóż ser żółty, szynkę, kukurydzę i posiekaną papryczkę. Na końcu posyp wszystko oregano i bazylią.
  3. Ciasto tak jak w przypadku makowca roluj szerszą stroną do środka. Boki delikatnie zlep.
  4. Zwinięty rulonik podziel na 14 równych części. Każdy kawałek ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Piecz w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 15-17 minut do zarumienienia.
  6. Podawaj na ciepło w towarzystwie sosu czosnkowego.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.