Jak przechowywać surowe mięso w lodówce, aby było świeże przez dłuższy czas? Oto najlepsze metody

Surowe mięso należy przechowywać w lodówce w odpowiedni sposób. Istnieje kilka metod na przedłużenie czasu jego przydatności. Aby mięso zachowało świeżość przez dłuższy czas, wystarczy trzymać się kilku prostych zasad.

Dzięki poniższym trikom surowe mięso przechowywane w lodówce będzie świeże przez dłuższy czas nie tracąc smaku. Przechowywanie surowego mięsa w odpowiednich warunkach jest bardzo ważne dla uniknięcia rozwoju bakterii. Oto kilka najważniejszych reguł, o których warto pamiętać.

Zobacz wideo

Jak przechowywać surowe mięso w lodówce? Warto trzymać się tych zasad

Surowe mięso jest narażone na rozwój bakterii, dlatego należy trzymać je w lodówce we właściwy sposób. W lodówce surowe mięso można przechowywać do dwóch dni. Należy wziąć pod uwagę rodzaj mięsa i opakowania. Najdłużej, bo do czterech dni można przechowywać wołowinę. Jeśli przyniosłeś mięso ze sklepu w plastikowym worku, należy je jak najszybciej z niego wyjąć i przełożyć do szczelnie zamykanego opakowania. Mięso powinno zostać umieszczone w dolnej części lodówki, gdzie temperatura jest najniższa. Temperatura, w jakiej znajduje się mięso powinna wynosić dwa stopnie Celsjusza.    

Mięso można przechowywać w marynacie z oleju

Aby mięso było dłużej świeże, przed schowaniem go do lodówki można polać je olejem i umieścić w pojemniku na żywność. Marynata pomoże zachować świeżość na dłużej. Mięso marynowane w przyprawach i soli może leżeć w lodówce nawet przez trzy dni. Poza tym warto pamiętać, aby zawsze przechowywać oddzielnie różne rodzaje mięsa. Jeśli chcesz rozmrozić mięso w lodówce, należy przełożyć je z zamrażarki dwanaście godzin przed jego gotowaniem. Z kolei upieczone mięso nie powinno zostać w lodówce dłużej niż trzy dni.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA