Więcej przepisów na smakołyki z dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Kluski lane to danie tak proste, jak pyszne, czyli bardzo. Moim zdaniem najlepiej smakują w rosole lub zupie pomidorowej, ale jeśli lubisz kluski na mleku lub chcesz polać je sosem - śmiało, ten przepis pasuje do każdej wersji. Jak je zrobić? Należy zachować proporcje - ciasto musi być w sam raz, nie za rzadkie, nie za gęste.
Jak zrobić kluski lane? Najprostszy przepis
Składniki:
- 2 większe jajka
- 5 łyżek mąki pszennej
- szczypta soli lub cukru
Dodatkowo: gorący rosół, mleko lub woda do gotowania kluseczków
Sposób wykonania:
- Przygotuj miskę i przesiej do niej 5 łyżek mąki. Następnie wbij jajka i dodaj szczyptę soli lub cukru w zależności, czy wolisz kluski lane na słodko, czy na słono.
- Za pomocą trzepaczki lub miksera wymieszaj składniki by uzyskać gładkie dość rzadkie ciasto, ale nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
- W garnku zagotuj rosół lub mleko i zmniejsz moc palnika, by płyn nie bulgotał za mocno. Następnie cieniutką stróżką wlewaj ciasto na kluski. Kiedy wypłyną, lekko je zamieszaj. Kluseczki powinny być gotowe po minucie gotowania.