Kluski lane, czyli sentymentalny smak dzieciństwa. Wystarczą trzy składniki i każdy makaron może się schować

Kluski lane to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Smakowały zawsze kapitalnie, bez znaczenia, czy były robione na rosole, mleku z cukrem czy po prostu na zwykłej wodzie. Idealnie smakowały z cukrem i śmietaną i czasem stanowiły szybszą wersję ziemniaczanych klusków do gulaszu. Jak zrobić kluski lane, żeby smakowały jak za czasów naszego dzieciństwa? Przygotuj trzy składniki, które na pewno masz w kuchni.

Więcej przepisów na smakołyki z dzieciństwa znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Kluski lane to danie tak proste, jak pyszne, czyli bardzo. Moim zdaniem najlepiej smakują w rosole lub zupie pomidorowej, ale jeśli lubisz kluski na mleku lub chcesz polać je sosem - śmiało, ten przepis pasuje do każdej wersji. Jak je zrobić? Należy zachować proporcje - ciasto musi być w sam raz, nie za rzadkie, nie za gęste. 

Jak zrobić kluski lane? Najprostszy przepis 

Składniki:

  • 2 większe jajka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • szczypta soli lub cukru

Dodatkowo: gorący rosół, mleko lub woda do gotowania kluseczków

Sposób wykonania:

  1. Przygotuj miskę i przesiej do niej 5 łyżek mąki. Następnie wbij jajka i dodaj szczyptę soli lub cukru w zależności, czy wolisz kluski lane na słodko, czy na słono. 
  2. Za pomocą trzepaczki lub miksera wymieszaj składniki by uzyskać gładkie dość rzadkie ciasto, ale nieco gęstsze niż ciasto naleśnikowe.
  3. W garnku zagotuj rosół lub mleko i zmniejsz moc palnika, by płyn nie bulgotał za mocno. Następnie cieniutką stróżką wlewaj ciasto na kluski. Kiedy wypłyną, lekko je zamieszaj. Kluseczki powinny być gotowe po minucie gotowania. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA