Karkówka na świąteczny obiad z dodatkiem śliwek
Karkówka na świąteczny obiad ze śliwką i ziemniakami to danie, które przypadnie do gustu każdemu. Karkówkę można serwować także z kaszą bądź makaronem. Dodatek owoców sprawia, że mięso nabiera nietuzinkowego lekko słodkiego posmaku. Koniecznie zajrzyjcie do poniższego przepisu.
Karkówka świąteczna - przepis krok po kroku:
Składniki:
- 5 śliwek
- 5 łyżek oleju
- 4 łyżki octu
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka ketchupu
- sól, pieprz
- kilka ząbków czosnku
- majeranek
- 1/2 cebuli
- 1,5 kg karkówki
- 4 jabłka
Pieczone mięso (zdjęcie ilustracyjne) Pixabay
Wykonanie:
- Mięso umyj i osusz.
- Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Przyprawy wymieszaj z oliwą, octem, musztardą i ketchupem.
- Natrzyj mięso marynatą.
- Odstaw na około 12 godzin do lodówki.
- Obierz jabłka i pokrój je w ósemki.
- Śliwki umyj i pozbądź się pestek. Karkówkę umieść w naczyniu i piecz przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.
- Później musisz zmniejszyć temperaturę do 180. Dołóż owoce i cebulę.
- Piecz do czasu, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu podlewaj powstałym sosem, aby mięso się nie zeschło.
Zobacz wideo
Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych
Świąteczna karkówka z dodatkiem pomarańczy. W sam raz na świąteczny stół
Świąteczna karkówka z pomarańczami to kwintesencja bożonarodzeniowego smaku. Mięso z pomarańczami to idealny duet. Wykonanie tego dania nie jest trudne i nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w kuchni, na pewno poradzisz sobie z wykonaniem świątecznej karkówki. Poniżej znajdziesz przepis.
Karkówka na święta w pomarańczach - przepis w kilku punktach
Składniki:
- 1 kg karkówki bez kości
- seler
- 1 por
- 4 pomarańcze
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Karkówka na obiad Mironov Vladimir /Shutterstock
Wykonanie:
- Warzywa dokładnie umyć.
- Obrać i pokroić na słupki.
- Mięso umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
- Pokroić mięso na kotlety.
- Natrzeć mięso przyprawami.
- Odstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.
- Warzywa podsmażyć delikatnie na patelni.
- Przygotować naczynie do pieczenia. Mięso włożyć do środka. Dołożyć warzywa i dwie obrane pomarańcze. Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
- Pozostałe pomarańcze umyć, pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Piec przez 20 minut.
- Przepis można wzbogacić o jabłka. Karczek podawać z ziemniakami.
Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku