Karkówka na obiad świąteczny - aromatyczna, miękka, rozpływa się w ustach przy każdym kęsie! Czego chcieć więcej?

Karkówka na obiad świąteczny to strzał w dziesiątkę! Jeżeli nie wiesz, co przygotować na uroczysty obiad z bliskimi to koniecznie wypróbuj nasz przepis w ten weekend. Na pewno nie pożałujesz.

Karkówka na świąteczny obiad z dodatkiem śliwek

Karkówka na świąteczny obiad ze śliwką i ziemniakami to danie, które przypadnie do gustu każdemu. Karkówkę można serwować także z kaszą bądź makaronem. Dodatek owoców sprawia, że mięso nabiera nietuzinkowego lekko słodkiego posmaku. Koniecznie zajrzyjcie do poniższego przepisu.

Karkówka świąteczna - przepis krok po kroku:

Składniki:

  • 5 śliwek
  • 5 łyżek oleju
  • 4 łyżki octu
  • 2 łyżki musztardy
  • 1 łyżka ketchupu
  • sól, pieprz
  • kilka ząbków czosnku
  • majeranek
  • 1/2 cebuli
  • 1,5 kg karkówki
  • 4 jabłka
Pieczone mięso (zdjęcie ilustracyjne)
Pieczone mięso (zdjęcie ilustracyjne) Pixabay

Wykonanie:

  1. Mięso umyj i osusz.
  2. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
  3. Przyprawy wymieszaj z oliwą, octem, musztardą i ketchupem.
  4. Natrzyj mięso marynatą.
  5. Odstaw na około 12 godzin do lodówki.
  6. Obierz jabłka i pokrój je w ósemki.
  7. Śliwki umyj i pozbądź się pestek. Karkówkę umieść w naczyniu i piecz przez pół godziny w temperaturze 200 stopni.
  8. Później musisz zmniejszyć temperaturę do 180. Dołóż owoce i cebulę.
  9. Piecz do czasu, aż mięso będzie miękkie. Od czasu do czasu podlewaj powstałym sosem, aby mięso się nie zeschło.
Zobacz wideo Ziemniaczana zapiekanka z mięsem. Dla zawsze głodnych

Świąteczna karkówka z dodatkiem pomarańczy. W sam raz na świąteczny stół

Świąteczna karkówka z pomarańczami to kwintesencja bożonarodzeniowego smaku. Mięso z pomarańczami to idealny duet. Wykonanie tego dania nie jest trudne i nie zajmie Ci zbyt dużo czasu. Nawet jeśli nie masz doświadczenia w kuchni, na pewno poradzisz sobie z wykonaniem świątecznej karkówki. Poniżej znajdziesz przepis.

Karkówka na święta w pomarańczach - przepis w kilku punktach

Składniki:

  • 1 kg karkówki bez kości
  • seler
  • 1 por
  • 4 pomarańcze
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz
Karkówka na obiad
Karkówka na obiad Mironov Vladimir /Shutterstock

Wykonanie:

  1. Warzywa dokładnie umyć.
  2. Obrać i pokroić na słupki.
  3. Mięso umyć. Osuszyć ręcznikiem papierowym.
  4. Pokroić mięso na kotlety.
  5. Natrzeć mięso przyprawami.
  6. Odstawić do lodówki na co najmniej 60 minut.
  7. Warzywa podsmażyć delikatnie na patelni.
  8. Przygotować naczynie do pieczenia. Mięso włożyć do środka. Dołożyć warzywa i dwie obrane pomarańcze. Piec przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni.
  9. Pozostałe pomarańcze umyć, pokroić w plastry i obłożyć nimi mięso. Piec przez 20 minut.
  10. Przepis można wzbogacić o jabłka. Karczek podawać z ziemniakami.

Zobacz też: Uszka z grzybami. Sprawdź, co zrobić, aby były odpowiednio miękkie, sprężyste i wyjątkowe w smaku

Więcej o: