Potrawy świąteczne, które można mrozić. Sprawdź, jak zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami

Potrawy świąteczne, które można mrozić to znakomita propozycja dla osób, które przygotowania do świąt muszą rozłożyć na etapy. Jest to praktyczne rozwiązanie, które ogranicza stres, a przy tym możesz zyskać trochę wolnego czasu tuż przed świętami.

Potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej 

Potrawy na Boże Narodzenie, które można przygotować wcześniej, dają nam możliwość rozłożenia świątecznych  prac na kilka etapów. Komponowanie menu i późniejsze przygotowywanie świątecznych potraw dla wielu osób jest bardzo czasochłonne, wynika to oczywiście z nadmiaru obowiązków lub dużej ilości gości. Dlatego też wiele osób decyduje się na pewną alternatywę, jaką jest mrożenie potraw, które zostają przygotowane na kilka tygodni przed świętami. Sprawdź, które potrawy można zrobić wcześniej i zamrozić.

Dania na wigilię, które można mrozić - pierogi i uszka w roli głównej

Dania na wigilię, które można mrozić to między innymi pierogi i uszka. Potrawy te wymagają od nas dużego nakładu pracy i poświęcenia im czasu. Z tego też powodu wiele osób postanawia przygotować je wcześniej, aby odmrozić je dzień przed świętami. Mrożenie pierogów czy uszek jest dziecinnie proste. Na samym początku należy nadmienić, że są na to dwa sposoby:

  • mrożenie ugotowanych pierogów
  • mrożenie surowych pierogów

Co jest lepszym rozwiązaniem? Zdania w tej kwestii są podzielone. Niemniej jednak, jeżeli chcemy zamrozić pierogi, powinniśmy ułożyć je na płasko na tacce i umieścić w zamrażalniku. Po kilku minutach, kiedy będą delikatnie zamarznięte można przełożyć je do woreczków foliowych (najlepiej takich, które są przeznaczone do mrożenia żywności). Ważna uwaga: pierogi czy uszka muszą być wysuszone (wersja obgotowana), obsypane delikatnie mąką (wersja surowa).

Poniżej kilka przepisów na świąteczne pierogi:

Pierogi z grzybami leśnymi / zdj. ilustracyjnePierogi z grzybami leśnymi / zdj. ilustracyjne ismishko / Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Przepisy na najsmaczniejsze uszka na święta:

Barszcz czerwony z uszkamiBarszcz czerwony z uszkami Dar1930/shutterstock.com

Zobacz wideo Tajniki szefa kuchni - pierogi z kapustą i grzybami

Potrawy świąteczne - Boże Narodzenie już tuż tuż

Tradycyjne potrawy świąteczne na Boże Narodzenie? Święta nie mogą się odbyć bez czerwonego barszczu. Podobnie jak pierogi czy uszka, tak i barszcz możemy ugotować wcześniej i zamrozić. W tym celu wystarczy ostudzić barszczyk, a później przelać go do woreczków strunowych. Tak przygotowaną zupę wigilijną należy umieścić w zamrażalniku. Warto wiedzieć, że możemy postępować w ten sam sposób z każdą zupą na święta. 

Barszcz - zdjęcie ilustracyjneBarszcz - zdjęcie ilustracyjne Fot. Grażyna Makara / Agencja Wyborcza.pl

Oto kilka przepisów na zupy świąteczne:

Jakie potrawy świąteczne można jeszcze zamrozić?

Oprócz wyżej wymienionych dań możemy pokusić się o zamrożenie między innymi:

  • Maku - wystarczy zawinąć go w folię spożywczą i umieścić w zamrażalniku.
  • Zupy grzybowej - podobnie jak barszcz umieszczamy ją w woreczkach strunowych.
  • Bigosu świątecznego - niektórzy twierdzą, że im bigos jest starszy, tym lepszy. Bigos świąteczny także umieszczamy w woreczkach foliowych.

Bez postnej kapusty wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii. Równie wielu zwolenników ma też świąteczny bigos. 5 przepisów na bożonarodzeniową kapustęBez postnej kapusty wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii. Równie wielu zwolenników ma też świąteczny bigos. 5 przepisów na bożonarodzeniową kapustę Fot. Shutterstock

Potrawy świąteczne, które można mrozić - lista dań

Oto lista, na której zamieszczamy potrawy świąteczne, które można mrozić:

Zobacz też: Przepis na piernik świąteczny i ciasteczka piernikowe dojrzewające. Pachnące, miękkie i przepyszne słodkości

Więcej o:
Copyright © Agora SA