Zupa marchewkowa w kilku wariantach - idealna na chłodne dni. Zdrowiej chyba jeść się nie da

Zupa marchewkowa może być przyrządzona na kilka różnych sposobów. Dużym zainteresowaniem cieszy się wersja typu krem. Można serwować ją samodzielnie lub z grzankami. Sprawdź, jak ją wykonać. Poniżej przepisy z zaskakującymi dodatkami.

Zupa marchewkowa klasyczna z włoszczyzną - przepis dla początkujących

Zupa marchewkowa klasyczna z dodatkiem ekologicznych warzyw to szybki sposób na pożywny posiłek. Możemy serwować ją z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Zupa marchewkowa jest sycąca, posiada mnóstwo witamin i składników odżywczych, a przy tym, jeśli jest dobrze przyrządzona, smakuje wybornie. 

Zupa marchewkowa jak u babci - przepis punkt po punkcie:

Składniki:

  • 6 marchewek sporej wielkości
  • 4 ziemniaki
  • włoszczyzna
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek
  • ćwiartka kurczaka
  • lubczyk suszony

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki.
  2. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
  3. Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki i dodać kurczaka.
  4. Obrać włoszczyznę. Następnie umyć ją i pokroić.
  5. Do bulionu dołożyć marchewki i włoszczyznę. Doprawić do smaku, dodać drobno posiekany lubczyk.
  6. Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
  7. Pokroić ugotowane mięso i dodać do zupy.

Zupa marchewkowa z imbirem z nutką pomarańczy

Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą to najlepszy posiłek na chłodne dni. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale przede wszystkim wzmacnia nasz układ odpornościowy. Poniżej podajemy przepis:

Składniki:

  • 8 marchewek
  • 1 pomarańcza
  • korzeń imbiru
  • kolendra
  • 1 włoszczyzna
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 cebuli
  • masło - do smażenia
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 litr bulionu

Wykonanie:

  1. Marchewki obrać, umyć i pokroić.
  2. Wrzucić je do gotującego się bulionu.
  3. Cebulę posiekać na drobno i podsmażyć na patelni.
  4. Korzeń imbiru dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
  5. Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do bulionu.
  6. Dołożyć imbir.
  7. Pomarańczę dokładnie umyć. Obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze części. Wrzucić do garnka.
  8. Kolendrę umyć i posiekać. Dodać do zupy.
  9. Doprawić zupę do smaku przyprawami.
  10. Kiedy zupa będzie już ugotowana, a warzywa miękkie - zmiksować.
  11. Przelać do talerzy. Dołożyć śmietanę do każdego talerza. Posypać kolendrą.
Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak

Zupa krem marchewkowy z dynią

Zupa-krem marchewkowy z dynią to chyba jedna z najbardziej znanych jesienno-zimowych zup. Atutem tej potrawy jest to, że jest prosta w przygotowaniu, zatem bez trudu będą mogły wykonać ją osoby nie posiadające doświadczenia kulinarnego. Przepis znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 6 marchewek
  • purée z pieczonej dyni
  • sól, pieprz ziołowy, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
  • 1,5 l bulionu
  • włoszczyzna
  • 5 ziemniaków

Sposób wykonania:

  1. Ugotować bulion.
  2. Marchewki obrać, umyć, pokroić. Podobnie uczynić z włoszczyzną.
  3. Ziemniaki obrać, pokroić i wrzucić do bulionu. Po pewnym czasie dołożyć włoszczyznę i marchew.
  4. Na końcu dorzucić purée z dyni. Doprawić do smaku.
  5. Zmiksować na gładką masę (przed miksowaniem należy wyciągnąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie).

Zupa krem - marchewkowa z jabłkiem i dynią

Najlepsza zupa krem? Marchewkowa to zdecydowany faworyt. Poniższy przepis to prawdziwy specjał dla smakoszy słodkich smaków. Przejdźmy do receptury.

Składniki:

Wykonanie:

  1. Wodę zagotować.
  2. Marchewki obrać, umyć i pokroić. Wrzucić do gotującej się wody.
  3. Kiedy będą miękkie, dołożyć obrane i pokrojone jabłka. Pozbywamy się wcześniej nasion.
  4. Następnie dodajemy dynię.
  5. Dodajemy odrobinę soli i cynamonu. Miksujemy na gładką masę.

Zobacz też: Zupa fasolowa - przepis od babci Jasi. Żeby wyszła idealna, musi "trącać dymem"

Więcej o: