Zupa marchewkowa klasyczna z włoszczyzną - przepis dla początkujących
Zupa marchewkowa klasyczna z dodatkiem ekologicznych warzyw to szybki sposób na pożywny posiłek. Możemy serwować ją z grzankami bądź groszkiem ptysiowym. Zupa marchewkowa jest sycąca, posiada mnóstwo witamin i składników odżywczych, a przy tym, jeśli jest dobrze przyrządzona, smakuje wybornie.
Zupa marchewkowa jak u babci - przepis punkt po punkcie:
Składniki:
- 6 marchewek sporej wielkości
- 4 ziemniaki
- włoszczyzna
- 1 litr bulionu warzywnego
- przyprawy: pieprz, sól, majeranek
- ćwiartka kurczaka
- lubczyk suszony
Wykonanie:
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na kawałki.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce.
- Do gotującego się bulionu wrzucić ziemniaki i dodać kurczaka.
- Obrać włoszczyznę. Następnie umyć ją i pokroić.
- Do bulionu dołożyć marchewki i włoszczyznę. Doprawić do smaku, dodać drobno posiekany lubczyk.
- Gotować do czasu, aż warzywa będą miękkie.
- Pokroić ugotowane mięso i dodać do zupy.
Zupa marchewkowa z imbirem z nutką pomarańczy
Zupa marchewkowa z imbirem i pomarańczą to najlepszy posiłek na chłodne dni. Imbir nie tylko rozgrzewa, ale przede wszystkim wzmacnia nasz układ odpornościowy. Poniżej podajemy przepis:
Składniki:
- 8 marchewek
- 1 pomarańcza
- korzeń imbiru
- kolendra
- 1 włoszczyzna
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 cebuli
- masło - do smażenia
- 1-2 łyżki śmietany
- 1 litr bulionu
Wykonanie:
- Marchewki obrać, umyć i pokroić.
- Wrzucić je do gotującego się bulionu.
- Cebulę posiekać na drobno i podsmażyć na patelni.
- Korzeń imbiru dokładnie umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Włoszczyznę umyć, obrać i pokroić. Wrzucić do bulionu.
- Dołożyć imbir.
- Pomarańczę dokładnie umyć. Obrać ze skórki. Podzielić na mniejsze części. Wrzucić do garnka.
- Kolendrę umyć i posiekać. Dodać do zupy.
- Doprawić zupę do smaku przyprawami.
- Kiedy zupa będzie już ugotowana, a warzywa miękkie - zmiksować.
- Przelać do talerzy. Dołożyć śmietanę do każdego talerza. Posypać kolendrą.
Zobacz wideo Marchewka z groszkiem i chrzanem z przepisu D. Wójciak
Zupa krem marchewkowy z dynią
Zupa-krem marchewkowy z dynią to chyba jedna z najbardziej znanych jesienno-zimowych zup. Atutem tej potrawy jest to, że jest prosta w przygotowaniu, zatem bez trudu będą mogły wykonać ją osoby nie posiadające doświadczenia kulinarnego. Przepis znajdziecie tutaj:
Składniki:
- 6 marchewek
- purée z pieczonej dyni
- sól, pieprz ziołowy, majeranek, ziele angielskie, liść laurowy
- 1,5 l bulionu
- włoszczyzna
- 5 ziemniaków
Sposób wykonania:
- Ugotować bulion.
- Marchewki obrać, umyć, pokroić. Podobnie uczynić z włoszczyzną.
- Ziemniaki obrać, pokroić i wrzucić do bulionu. Po pewnym czasie dołożyć włoszczyznę i marchew.
- Na końcu dorzucić purée z dyni. Doprawić do smaku.
- Zmiksować na gładką masę (przed miksowaniem należy wyciągnąć z zupy liście laurowe i ziele angielskie).
Zupa krem - marchewkowa z jabłkiem i dynią
Najlepsza zupa krem? Marchewkowa to zdecydowany faworyt. Poniższy przepis to prawdziwy specjał dla smakoszy słodkich smaków. Przejdźmy do receptury.
Składniki:
Wykonanie:
- Wodę zagotować.
- Marchewki obrać, umyć i pokroić. Wrzucić do gotującej się wody.
- Kiedy będą miękkie, dołożyć obrane i pokrojone jabłka. Pozbywamy się wcześniej nasion.
- Następnie dodajemy dynię.
- Dodajemy odrobinę soli i cynamonu. Miksujemy na gładką masę.
Zobacz też: Zupa fasolowa - przepis od babci Jasi. Żeby wyszła idealna, musi "trącać dymem"