Gołąbki to tradycyjne danie, które przygotowuje się w naszym kraju od dziesięcioleci. To jedna z tych potraw, które w każdej kuchni smakują nieco inaczej. Większość osób mięso mielone łączy z ryżem, ale jeszcze sto lat temu nikt nie pomyślałby o przygotowywaniu gołąbków w ten sposób. Gołąbki bez ryżu? Przepis sprzed stu lat rozwiewa wątpliwości. Do farszu dodawano zupełnie inny składnik.
Robienie kapuścianych zawijasów jest jednak dość pracochłonne. Jeśli więc nie masz czasu na długie stanie przy garach, przygotuj zupę gołąbkową! Świetnie zaspokoi ochotę na to danie.
Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl
Jak zrobić zupę gołąbkową? To proste zadanie, z którym poradzą sobie nawet kucharze bez większego doświadczenia w kuchni.
Składniki:
Do dużego garnka wlej wodę lub warzywny bulion. Włóż obrane i drobno posiekane warzywa: marchewkę oraz pietruszkę, a także ziele angielskie oraz liście laurowe. Gotuj na niewielkim ogniu. Cebulę pokrój w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dodaj do gotującego się bulionu.
Na rozgrzaną patelnię wrzuć mięso mielone. Dopraw solą, pieprzem, możesz dodać także odrobinę słodkiej papryki i granulowanego czosnku. Podsmażaj przez około pięć minut, a następnie ściągnij mięso z palnika.
Teraz czas na przygotowanie kapusty - usuń głąb oraz wierzchnie liście. Resztę kapusty poszatkuj o dodaj do bulionu. Gotuj warzywa przez około kwadrans. Po tym czasie dodaj do zupy ryż oraz łyżkę koncentratu pomidorowego. Jeśli nie lubisz gołąbków z ryżem, również w zupie możesz pominąć dodanie tego składnika. Wymieszaj całość, a następnie dodaj do garnka mięso mielone i trzy łyżki passaty pomidorowej. Dopraw zupę do smaku i gotuj jeszcze przez minimum dwadzieścia minut.
Tak przygotowana zupa jest gotowa do podania.