Chcesz odgrzać schabowe? Wypróbuj trik z piekarnikiem, będą smakować jak świeżo usmażone

Gdyby stworzyć ranking z ulubionymi daniami Polaków, kotlety schabowe z pewnością znalazłyby się w ścisłej czołówce. Cienkie plastry mięsa w chrupiącej panierce to obiadowa klasyka. I choć najlepiej smakują "na świeżo", można także przygotować je wcześniej i odgrzać. Jak to zrobić, by nie straciły walorów smakowych?

Kotlety schabowe najlepiej smakują na ciepło. Można podawać je z tłuczonymi ziemniakami, frytkami, sałatką czy pieczywem. Jak je przygotować? Cienkie plastry wieprzowego schabu należy delikatnie rozbić tłuczkiem, a następnie doprawić solą i pieprzem. Później wystarczy już tylko obtoczyć mięso w mące, jajku oraz bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Na koniec warto odsączyć nadmiar oleju papierowym ręcznikiem.

Może się jednak zdarzyć, że przygotujemy zbyt wiele porcji. W takim wypadku wcale nie trzeba marnować jedzenia, można pokusić się o ich odgrzanie. Dzięki prostym sposobom nie zmienią swojego smaku. 

Zobacz wideo Kotlety ziemniaczane z pieczarkami wspomnienie z dawnych lat

Szukasz podobnych treści? Sprawdź Gazeta.pl

Schabowe z mikrofalówki - unikaj tej metody

Miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz - takie są idealne schabowe. Odgrzewane często tracą swoje walory smakowe: mięso staje się gumowate, a panierka rozmoczona i niesmaczna. Jak temu zapobiec? Przede wszystkim unikaj wkładania schabowych do mikrofalówki. Chociaż wydawać by się mogło, że to najprostszy i najszybszy sposób na odgrzanie schabowych, nic bardziej mylnego. Tak podgrzane kotlety stracą wilgoć i będą przesuszone. Unikaj także ponownego smażenia ich na patelni. 

Odgrzewany kotlet? Też może być smaczny

Najlepszym sposobem na ponowne przygotowanie kotletów będzie włożenie ich do rozgrzanego piekarnika. Wystarczy kwadrans, by na nowo cieszyć się smakiem uwielbianych schabowych. Tak odgrzane nadal będą miały bowiem chrupiącą panierkę i miękki środek. Szukasz pomysłu na najlepsze kotlety schabowe? Skorzystaj z naszych podpowiedzi: Jak zrobić schabowe? Nie mocz mięsa w mleku. Wybierz inny produkt, a kotlety będą delikatne

Więcej o:
Copyright © Agora SA