Co zrobić z dyni? Zupa-krem, puree, a może słodki mus? Powitajmy jesień na talerzu!

Co zrobić z dyni? Jakie dania zachwycą naszych gości? Zupa-krem, puree, a może słodki mus? Podpowiadamy proste przepisy krok po kroku na nowe jesienne smaki.

Co można zrobić z dyni i jakie są jej właściwości?

Co można zrobić z dyni i dlaczego warto często ją spożywać? Dynia to warzywo, które zawsze kojarzy się z jesienią. Ma ona nie tylko jesienną barwę, ale i smak. Zachwyca aromatem, konsystencją, ale także cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Poniżej kilka z nich:

  • Dynia poprawia krążenie krwi.
  • Jest składnikiem diet odchudzających.
  • Dynia wspiera i leczy nerki.
  • Wyrównuje poziom cholesterolu.
  • Wyrównuje poziom cukru we krwi.
  • Działa moczopędnie.
  • Pestki dyni usuwają pasożyty z organizmu.
  • Wspiera wątrobę.
  • Pomaga w wytwarzaniu żółci.
  • Wykazuje działanie odtruwające.
  • Jest warzywem niskokalorycznym.
  • Pomaga w likwidacji zaparć.

Dynia jest warzywem, które cechuje się bardzo dużą uniwersalnością. Możemy wykonać z niej smakowite kremy, zupy, pasty, desery. W artykule przedstawimy kilka przepisów na wyjątkowe potrawy z dyni.

Co zrobić z dyni hokkaido - jakie potrawy wybrać?

Co zrobić z dyni hokkaido? Opcji jest wiele. Warto wiedzieć, że dynia hokkaido jest idealnym składnikiem zup. Są one nie tylko pożywne, ale też przepyszne! Oto i prosty przepis: 

Składniki:

  • 1 dynia
  • 6 - 8 ziemniaków
  • 1 włoszczyzna
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie - 1 mała śmietana
  • 1 litr wody
  • domowa kostka rosołowa (tu znajdziesz przepis)

Wykonanie:

  1. Zagotować wywar.
  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części.
  3. To samo zrobić z dynią i włoszczyzną.
  4. Umieścić ziemniaki w garnku i zagotować.
  5. Doprawić przyprawami.
  6. Kiedy ziemniaki będą miękkie dołożyć dynię i włoszczyznę.
  7. Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  8. Później zmiksować na gładką masę i zaprawić śmietaną (pamiętaj o wyrównaniu temperatury, w przeciwnym razie zupa zważy się).
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Co zrobić z pestkami dyni - w jaki sposób je wykorzystać?

Co zrobić z pestkami dyni? Na pewno ich nie wyrzucać. Pestki z dyni posłużą nam jako dodatek do dań. Zwłaszcza jeżeli je uprażymy i dodamy do nich odrobinę przypraw. Poniżej podajemy przepis:

Składniki:

  • pestki z dyni
  • sól do smaku
  • odrobina oleju roślinnego lub oliwy z oliwek

Wykonanie:

  1. Pestki obrać i umieścić na blasze. Skropić oliwą i dokładnie wymieszać.
  2. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 20 min.
  3. Po ok. 10 minutach przemieszać pestki. Posypać solą do smaku.
  4. Po upieczeniu wymieszać i umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku.
  5. Pestki prażone są gotowe, można dodać je do wielu potraw lub zjeść solo jako zdrowe przekąski. 

Co zrobić z pestek dyni - mleczko w wersji wege!

Co zrobić z pestek dyni? Oprócz prażonej przekąski możemy stworzyć pyszny napój, czyli mleczko wege! Idealne do koktajli czy jako dodatkowy płynny posiłek w ciągu dnia. Receptura znajduje się tutaj:

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych pestek dyni 
  • 1-2 szklanki wody
  • 1-2 łyżki miodu - do smaku
  • cynamon, kardamon - opcjonalnie

Wykonanie:

  1. Pestki obrać.
  2. Następnie wrzucić do blendera.
  3. Dołożyć pozostałe składniki i wymieszać.
  4. Przecisnąć przez gazę.
  5. Mleczko wege jest gotowe!

Co zrobić z puree z dyni? Słodki deser dla każdego 

Co zrobić z puree z dyni? Deser z dyni to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Nie ma nic lepszego aniżeli dyniowe puree ze świeżymi jabłkami i cynamonem. Palce lizać! Przejdźmy zatem do przepisu.

Składniki:

  • 1 dynia
  • 2 jabłka
  • cynamon, kardamon do smaku

Wykonanie:

  1. Dynię należy umyć i przekroić na pół.
  2. Umieścić w piekarniku na 30 min (piekarnik ustawić na 180 stopni).
  3. Wybrać miąższ.
  4. Jabłka umyć, obrać, pozbyć się pestek.
  5. Zmiksować na gładką masę z dynią i przyprawami.
  6. Dyniowe puree jest gotowe do spożycia.

Zobacz też: Zupa z dyni - przepis Magdy Gessler. Pyszna, kremowa i aromatyczna - idealna na jesień

Więcej o: