Co można zrobić z dyni i jakie są jej właściwości?
Co można zrobić z dyni i dlaczego warto często ją spożywać? Dynia to warzywo, które zawsze kojarzy się z jesienią. Ma ona nie tylko jesienną barwę, ale i smak. Zachwyca aromatem, konsystencją, ale także cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Poniżej kilka z nich:
- Dynia poprawia krążenie krwi.
- Jest składnikiem diet odchudzających.
- Dynia wspiera i leczy nerki.
- Wyrównuje poziom cholesterolu.
- Wyrównuje poziom cukru we krwi.
- Działa moczopędnie.
- Pestki dyni usuwają pasożyty z organizmu.
- Wspiera wątrobę.
- Pomaga w wytwarzaniu żółci.
- Wykazuje działanie odtruwające.
- Jest warzywem niskokalorycznym.
- Pomaga w likwidacji zaparć.
Dynia jest warzywem, które cechuje się bardzo dużą uniwersalnością. Możemy wykonać z niej smakowite kremy, zupy, pasty, desery. W artykule przedstawimy kilka przepisów na wyjątkowe potrawy z dyni.
Co zrobić z dyni hokkaido - jakie potrawy wybrać?
Co zrobić z dyni hokkaido? Opcji jest wiele. Warto wiedzieć, że dynia hokkaido jest idealnym składnikiem zup. Są one nie tylko pożywne, ale też przepyszne! Oto i prosty przepis:
Składniki:
- 1 dynia
- 6 - 8 ziemniaków
- 1 włoszczyzna
- sól, pieprz
- opcjonalnie - 1 mała śmietana
- 1 litr wody
- domowa kostka rosołowa (tu znajdziesz przepis)
Wykonanie:
- Zagotować wywar.
- Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze części.
- To samo zrobić z dynią i włoszczyzną.
- Umieścić ziemniaki w garnku i zagotować.
- Doprawić przyprawami.
- Kiedy ziemniaki będą miękkie dołożyć dynię i włoszczyznę.
- Gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Później zmiksować na gładką masę i zaprawić śmietaną (pamiętaj o wyrównaniu temperatury, w przeciwnym razie zupa zważy się).
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)
Co zrobić z pestkami dyni - w jaki sposób je wykorzystać?
Co zrobić z pestkami dyni? Na pewno ich nie wyrzucać. Pestki z dyni posłużą nam jako dodatek do dań. Zwłaszcza jeżeli je uprażymy i dodamy do nich odrobinę przypraw. Poniżej podajemy przepis:
Składniki:
- pestki z dyni
- sól do smaku
- odrobina oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
Wykonanie:
- Pestki obrać i umieścić na blasze. Skropić oliwą i dokładnie wymieszać.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 150 stopni na ok. 20 min.
- Po ok. 10 minutach przemieszać pestki. Posypać solą do smaku.
- Po upieczeniu wymieszać i umieścić w szczelnie zamkniętym pojemniku.
- Pestki prażone są gotowe, można dodać je do wielu potraw lub zjeść solo jako zdrowe przekąski.
Co zrobić z pestek dyni - mleczko w wersji wege!
Co zrobić z pestek dyni? Oprócz prażonej przekąski możemy stworzyć pyszny napój, czyli mleczko wege! Idealne do koktajli czy jako dodatkowy płynny posiłek w ciągu dnia. Receptura znajduje się tutaj:
Składniki:
- 1 szklanka świeżych pestek dyni
- 1-2 szklanki wody
- 1-2 łyżki miodu - do smaku
- cynamon, kardamon - opcjonalnie
Wykonanie:
- Pestki obrać.
- Następnie wrzucić do blendera.
- Dołożyć pozostałe składniki i wymieszać.
- Przecisnąć przez gazę.
- Mleczko wege jest gotowe!
Co zrobić z puree z dyni? Słodki deser dla każdego
Co zrobić z puree z dyni? Deser z dyni to prawdziwy strzał w dziesiątkę! Nie ma nic lepszego aniżeli dyniowe puree ze świeżymi jabłkami i cynamonem. Palce lizać! Przejdźmy zatem do przepisu.
Składniki:
- 1 dynia
- 2 jabłka
- cynamon, kardamon do smaku
Wykonanie:
- Dynię należy umyć i przekroić na pół.
- Umieścić w piekarniku na 30 min (piekarnik ustawić na 180 stopni).
- Wybrać miąższ.
- Jabłka umyć, obrać, pozbyć się pestek.
- Zmiksować na gładką masę z dynią i przyprawami.
- Dyniowe puree jest gotowe do spożycia.
Zobacz też: Zupa z dyni - przepis Magdy Gessler. Pyszna, kremowa i aromatyczna - idealna na jesień