Ciasto z dyni z dodatkiem lodów na poprawę humoru

Ciasto z dyni to wyjątkowy smak, który idealnie wkomponuje się w zimowy wieczór w duecie z filiżanką gorącej herbaty. Szukasz pysznego patentu na dynię? Sprawdź poniższy przepis.

Ciasto dyniowe - nieoczywisty smak 

Czy ciasto dyniowe można zaliczyć do tradycyjnego smaku łakoci? Kremowa, nieco wilgotna konsystencja przypomina tradycyjny przekładaniec, ale w smaku wyraźnie można odczuć inne nuty. Nie jest to typowy kremowiec, co nie oznacza, że ciasto nie jest słodkie. Przeciwnie dynia może być słodka, wszystko zależy od przepisu. Przepis na ciasto z dyni z mascarpone prezentujemy poniżej. 

Ciasto marchewkowe najprostszeCiasto marchewkowe. Ten przepis to hit internetu

Ciasto z dyni: przepis - ile czasu?

Na wykonanie ciasta dyniowego z mascarpone potrzeba około 1,5 h. To całkiem sporo, dlatego najlepszy czas na testowanie tego przepisu to weekend. Pośpiech potrafi zepsuć nawet najlepszy kulinarny patent, w tym przypadku musimy uzbroić się w cierpliwość. 

Puszyste ciasto dyniowe - co kupić? 

Zanim przejdziemy do pieczenia warto sprawdzić, które składniki dostępne są w naszej kuchni, a co trzeba będzie dokupić. Poniżej prezentujemy pełną listę produktów potrzebnych do przygotowania puszystego ciasta dyniowego.

Zobacz też: Brownie - przepis na ciągnące w środku. Wystarczy kilka składników, które masz w kuchni

Placek dyniowy - lista produktów 

Placek dyniowy z jabłkami to prawdziwa symfonia dla zmysłów, poniżej dostępna jest pełna lista produktów. 

  • masło - 250 g,
  • serek mascarpone 500 g,
  • cukier 1 szklanka, 
  • mąka pszenna - 4 szklanki, 
  • sól - pół łyżeczki, 
  • żółtka - 3 sztuki, 
  • cukier puder - ¾ szklanki i ok. 4 łyżeczek do sera 
  • proszek do pieczenia - 2 płaskie łyżeczki, 
  • miąższ z dyni - 3/4 kg, 
  • cytryny - 3 sztuki, 
  • kwaśne jabłka - 1,5 kg, 
  • śmietanka kremówka 36 % - 200 ml, 
  • cukier waniliowy - 1 opakowanie, 
  • łuskane, niesolone pistacje - 15 dkg,
  • goździki, mielony cynamon. 
Zobacz wideo Szybkie ciasto z dyni

Ciasto z dyni i jabłek - przygotowanie 

Jak przygotować ciasto z dyni i z jabłek i czy jest to trudne? Poniższy przepis można polecić średniozaawansowanym w wypiekach.  

Oto przepis krok po kroku na ciasto z surowej dyni:

  1. Schłodzoną śmietanę należy ubić na sztywną masę, na koniec tego etapu dodajemy cukier waniliowy oraz cukier puder. Tak przygotowaną masę przekładamy do pojemnika, który należy szczelnie zamknąć i umieścić w zamrażarce. Masę można wykonać dzień wcześniej, wtedy otrzymamy najlepszy efekt. 
  2. Cytryny myjemy, parzymy pod wrzątkiem, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. 
  3. Miąższ z surowej dyni kroimy w kostkę, przekładamy do garnka, następnie zasypujemy cukrem, podlewamy wodą (3/4 szklanki) i dodajemy goździki. Całość dusimy przez około 20 minut. 
  4. Jabłka dokładnie myjemy, czyścimy z gniazd, resztę kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. 
  5. Do rozmiękczonej dyni dodajemy jabłka, skórkę cytrynową i dusimy wszystko razem przez około pół godziny. Na koniec dodajemy cynamon. 
  6. Tak przygotowaną papkę odstawiamy do wystygnięcia, w tym momencie usuwamy też goździki. 
  7. Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i solą. 
  8. Teraz dodajemy zimne i pokrojone masło, żółtka jaj oraz resztę startej skórki z cytryny i aromat. Następnie mieszamy i rozcieramy jak kruszonkę. 
  9. Ciasto przekładamy do woreczka i odstawiamy do lodówki na pół godziny. 
  10. 2/3 z ciasta wykładamy na blachę (25x35 cm) i podpiekamy przez 15 minut - 180 stopni. 
  11. Na lekko podpieczony spód wykładamy masę z owoców i dyni i wysypujemy resztę ciasta. Całość pieczemy przez około pół godziny w temperaturze 180 stopni.  

Przepyszna szarlotka, bardzo szybko znika z blachyJabłecznik - przepis, który zawsze się udaje. Jak zrobić pyszną szarlotkę?

Ciasto dyniowe z mascarpone - podanie 

Ciasto serwujemy na ciepło lub na zimno z podziałem na porcje w towarzystwie dużej gałki lodów z mascarpone. Całość na koniec dekorujemy pistacjami. 

Zobacz też: Ciasto z gruszkami - czas na naturalne smaki

Więcej o: