Ciasto bez pieczenia na herbatnikach - przepis na szybką napoleonkę. Udaje się każdemu

Ciasta bez pieczenia to świetna opcja, gdy mamy ochotę na coś słodkiego, ale szkoda nam czasu na stanie w kuchni. Przepis na napoleonkę na herbatnikach jest naprawdę banalny i z pewnością ci się uda, w mniej niż godzinę możesz ciszyć się wyjątkowym smakiem. Jak zrobić szybkie ciasto bez pieczenia? Zapraszamy do przepisu.

Więcej przepisów na ciasta bez pieczenia znajdziesz na naszej stronie Gazeta.pl

Ciasto bez pieczenia to świetna opcja na szybki deser. Jeśli chcesz zrobić coś słodkiego na noworoczne spotkania ze znajomymi, mamy dla ciebie prosty przepis na napoleonkę na herbatnikach bez pieczenia. Jak ją przygotować?

Napoleonka bez pieczenia - przepis:

  • 3 budynie śmietankowe
  • 1,2 l mleka
  • 200 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej (typ 450)
  • cukier puder
  • dwa opakowania herbatników

Napoleonka bez pieczenia - sposób przygotowania:

  1. Przygotuj dwa garnuszki. Do jednego z nich wlej 2 szklanki mleka i wsyp mąkę oraz proszki budyniowe. Całość zagotuj na małym ogniu, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Kiedy uzyskasz jednolitą masę, zestaw garnuszek z ognia.
  2. Do drugiego, większego garnuszka wlej pozostałą część mleka i wsyp 3/4 cukru. Gotuj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj budyń i gotuj całość na niewielkim ogniu mieszając, aż masa zrobi się gęsta. Gotową masę  odłóż do całkowitego ostudzenia.
  3. Przygotuj krem. Miękkie masło ubij mikserem na puch i stopniowo, łyżka po łyżce dodawaj ostudzony budyń. Delikatnie mieszaj, by budyń i krem się połączyły.
  4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj masłem. Układaj ściśle herbatniki i wyłóż na nie budyniowy krem. Na krem połóż kolejną warstwę herbatników i odstaw ciasto do lodówki, by stężało. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Tak przygotowana napoleonka jest nie tylko pyszna, ale również pięknie wygląda na talerzu. Zrób ją na karnawałowe spotkania ze znajomymi - na pewno będą zachwyceni. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o: