Puree z dyni - poznaj proste przepisy na mus dyniowy w różnych wariantach smakowych

Puree z dyni to z całą pewnością ta pozycja, która musi znaleźć się w waszej spiżarni. Puree będzie niezastąpione do wypieków, kremów, zup bądź jako dodatek do obiadu. Niezależnie od zastosowania, warto poznać przepisy na dyniowy mus.
Zobacz wideo Pomarańczowa shakshuka (dyniowa)

Jak zrobić puree z dyni? Przepis podstawowy

Jak zrobić puree z dyni bez żadnych dodatków? To banalnie proste. Tak przygotowany mus można wykorzystać do wypieków, sosów bądź jako element głównego dania. Puree świetnie sprawdzi się jako naturalny zagęszczacz do zupy. Warto przygotować go w większych ilościach i przechowywać w słoikach (oczywiście zapasteryzować). Przepis na puree dyniowe znajdziesz tutaj:

Składniki:

  • 1 duża dynia
  • sól do smaku

Wykonanie:

  1. Dynię należy dokładnie umyć. Dalej pokroić ją w plastry.
  2. Następnie przygotować blaszkę do pieczenia i nagrzać piekarnik.
  3. Tak przygotowaną dynię pieczemy, aż będzie miękka.
  4. Później musimy ją przestudzić oraz wydrążyć z niej miąższ.
  5. Blendujemy go na puszysty mus. Gotowe!

Przepis na puree z dyni - wersja z dodatkiem jabłek

Przepis na puree z dyni i jabłka cechuje się lekko słodkawym smakiem. Mus można spożywać samodzielnie lub wykonać z niego dodatek do ciasta. To ciekawa alternatywa na ciepłą kolację lub śniadanie. Przejdźmy do receptury:

Składniki, które są nam potrzebne to:

  • 1 dynia piżmowa
  • 2 jabłka dużej wielkości
  • kardamon, cynamon, odrobina cukru

Wykonanie:

  1. Dynię należy umyć, obrać, pokroić na mniejsze kawałki i ugotować na miękko.
  2. Jabłka obrać i wydrążyć z nich gniazda. Podzielić na mniejsze części.
  3. Dynię i jabłka zmiksować na gładką masę. Dodać przyprawy do smaku i dokładnie wymieszać.

Puree z dyni: przepis z gruszką

Puree z dyni z dodatkiem gruszki to przepis dla osób, które lubią słodkie smaki. Spieszymy z przepisem:

Do wykonania puree będziemy potrzebowali:

  • 1/2 dyni
  • 1-2 gruszek
  • kardamonu, cynamonu, przyprawy chai latte

Wykonanie:

  1. Dynię obrać, pokroić na stosunkowo grube plastry i włożyć do piekarnika. Ustawić piekarnik na około 180 stopni Celsjusza. Piec do momentu, aż będzie ona miękka.
  2. Gruszki przygotowujemy tak samo, można włożyć je do piekarnika razem z dynią.
  3. Następnie dynię i gruszki kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy z przyprawami.

Puree można wykonać praktycznie ze wszystkiego. Jak się okazuje, ziemniaki to nie jedyne warzywo, które dają nam taką możliwość. Puree to świetna przekąska zwłaszcza dla małych dzieci bądź starszych osób, które miewają problemy z jedzeniem. 

Zobacz też: Dżemy z dyni: wyjątkowe przepisy na przepyszne przetwory. Receptury w kilku prostych krokach

 

Więcej o:
Copyright © Agora SA