Jak zrobić puree z dyni bez żadnych dodatków? To banalnie proste. Tak przygotowany mus można wykorzystać do wypieków, sosów bądź jako element głównego dania. Puree świetnie sprawdzi się jako naturalny zagęszczacz do zupy. Warto przygotować go w większych ilościach i przechowywać w słoikach (oczywiście zapasteryzować). Przepis na puree dyniowe znajdziesz tutaj:
Składniki:
Wykonanie:
Przepis na puree z dyni i jabłka cechuje się lekko słodkawym smakiem. Mus można spożywać samodzielnie lub wykonać z niego dodatek do ciasta. To ciekawa alternatywa na ciepłą kolację lub śniadanie. Przejdźmy do receptury:
Składniki, które są nam potrzebne to:
Wykonanie:
Puree z dyni z dodatkiem gruszki to przepis dla osób, które lubią słodkie smaki. Spieszymy z przepisem:
Do wykonania puree będziemy potrzebowali:
Wykonanie:
Puree można wykonać praktycznie ze wszystkiego. Jak się okazuje, ziemniaki to nie jedyne warzywo, które dają nam taką możliwość. Puree to świetna przekąska zwłaszcza dla małych dzieci bądź starszych osób, które miewają problemy z jedzeniem.
Zobacz też: Dżemy z dyni: wyjątkowe przepisy na przepyszne przetwory. Receptury w kilku prostych krokach