Dżem z dyni - sezon na dynie już tuż tuż. Przedstawiamy banalne przepisy, które z pewnością zapamiętasz

Dżem z dyni jest nie tylko ciekawy w smaku, ale także bardzo zdrowy. Dynia posiada wiele witamin i składników odżywczych. Ponadto reguluje pracę jelit, wykazuje działanie antygrzybiczne i antybakteryjne.

Poznaj właściwości dyni

Zanim przejdziemy do przepisów, warto napisać kilka słów na temat właściwości dyni. Nie bez przyczyny jest ona składnikiem wielu kuracji oczyszczających, czy też zdrowotnych. Posiada ona mnóstwo właściwości. Oto kilka z nich:

  • Dynia wspomaga pracę jelit.
  • Reguluje poziom złego cholesterolu we krwi.
  • Reguluje poziom ciśnienia.
  • Działa odchudzająco.
  • Pestki dyni oczyszczają z pasożytów.
  • Dynia wykazuje działanie antybakteryjne, antygrzybiczne, antywirusowe.
  • Dynia posiada mnóstwo witamin.
  • Mogą ją spożywać osoby, zmagające się z insulinoopornością.

Konfitura z dyni - sprawdź, jak ją zrobić

Konfitura z dyni z dodatkiem pomarańczy to nie lada gratka dla smakoszy letnich przetworów. Konfitura jest bardzo pożywna. Z pełnym powodzeniem możemy spożywać ją w wersji solo, na przykład jako podwieczorek. Przepis znajdziecie poniżej.

Przepis na konfiturę z dyni:

Składniki:

  • 1 dynia piżmowa (miąższ)
  • 1-2 pomarańcze

Wykonanie:

  1. Dynię dokładnie umyć.
  2. Obrać, pokroić w kostkę.
  3. Umieścić w garnku lub na patelni z grubym dnem. Dusić na ogniu przez około 30 minut.
  4. Pomarańcze opłukać, obrać i pokroić. Dołożyć do dyni. Dusić pod przykryciem.
  5. Dla ułatwienia masę możemy zmiksować.
  6. Po zagotowaniu przelać do słoików i pasteryzować.
Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Marmolada z dyni i jabłkami - prosty przepis 

Marmolada z dyni z dodatkiem jabłek i cynamonu to prawdziwy rarytas na zimowe dni. Koniecznie sprawdźcie, jak ją wykonać. Przepis krok po kroku znajdziecie poniżej:

Składniki:

  • 1 dynia (miąższ)
  • 3-4 jabłka (słodka odmiana)
  • 1 łyżka cynamonu
  • odrobina wody
  • odrobina soku z cytryny

Wykonanie:

  1. Dynię opłukać, obrać. Pokroić w kostkę.
  2. To samo zrobić z jabłkami.
  3. Dynię umieścić w garnku. Dusić z odrobiną wody na wolnym ogniu. Dodać cytrynę.
  4. Kiedy dynia się poddusi - dołożyć jabłka.
  5. Dusić do czasu, aż konsystencja będzie jednolita i gęsta.
  6. Gotowy dżem - przełożyć do słoików.
  7. Pasteryzować.

Dyniowe konfitury dają nam odrobinę słodyczy, a jednocześnie maksymalną dawkę witamin. Jak zatem widać warto wprowadzić dynię na stałe do naszej diety. Zwłaszcza w okresie zimy w formie przetworów, kiedy dostęp do świeżych owoców i warzyw, jest ograniczony.

Zobacz też: Jak zagęścić dżem - poznaj kilka pomocnych trików, dzięki którym przetwory będą gęste

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.