Dżem z malin - przepis siostry Anastazji i nie tylko. Jak zrobić dżem z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem?

Dżem z malin charakteryzuje się wyrazistym słodkim smakiem. Maliny są chętnie wybierane jako składnik domowych przetworów. Owoce nie tylko zachwycają smakiem, ale i intensywnym zapachem. Ponadto mają wysoką zawartość witaminy C.

Dżem malinowy - przepis, który zawsze się udaje. Sprawdź jak zrobić dżem z malin 

Dżem malinowy to sposób na dostarczenie sobie odrobiny witamin. Co jest niezwykle ważne zwłaszcza w przypadku zimowych spadków temperatury i obniżonej odporności. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na słodki dżem malinowy i wypełnijcie nim półki w spiżarni.

Dżem z malin - przepis w kilku krokach

Składniki:

  • 1 kilogram malin
  • około 50 gramów cukru
  • 1 cytryna - będziemy potrzebowali z niej soku

Wykonanie:

  1. Maliny przepłukać.
  2. Zasypać cukrem i odstawić na noc pod przykryciem.
  3. Następnego dnia wycisnąć sok z cytryny.
  4. Dodać do malin.
  5. Całość przełożyć do garnka i dusić na ogniu do czasu uzyskania właściwej konsystencji. Pamiętajmy o mieszaniu.
  6. Gotowy dżem przełożyć do słoików.

Konfitura z malin - przepis siostry Anastazji

Konfitura z malin według przepisu siostry Anastazji to receptura ciesząca się bardzo dużą popularnością. Przy okazji podpowiemy, w jaki sposób uzyskać właściwą konsystencję. Przeczytajcie poniżej.

Składniki:

  • 1 kg malin
  • około 20 dag cukru

Wykonanie:

  1. Maliny dokładnie umyć.
  2. Zasypać cukrem.
  3. Przystąpić do delikatnego gotowania. Po kilku minutach ostudzić.
  4. Przepuścić przez sitko.
  5. Ponownie zagotować, aż masa zgęstnieje.

Mała wskazówka: jeżeli zależy nam na bardzo gęstej konsystencji, wystarczy gotować nieco dłużej.

Zobacz wideo Rogaliki z dżemem [HAPS KIDS]

Dżem malinowy z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem - prosta receptura

Dżem malinowy z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem jest chyba najszybszym przepisem. Cukier żelujący daje nam błyskawiczny efekt gęstego dżemu. Przepis znajdziecie tutaj:

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 żelfix / dżemix / konfiturex

Wykonanie:

  1. Maliny oczyścić. Delikatnie przepłukać.
  2. Wrzucić do garnka. Zasypać żelfixem, dżemixem lub konfiturexem.
  3. Przejść do gotowania.
  4. Mieszać. Proces gotowania powinien trwać około 10 minut.
  5. Gotowy dżem, przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Dżem malinowy to świetny dodatek do kanapek, wypieków, placków lub nawet herbaty. Przed okresem jesienno-zimowym warto pamiętać, że maliny to bogate źródło witaminy C, która wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy. 

Zobacz też: Dżem wiśniowy bez cukru. Owocowy rarytas, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarni

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.