Dżem malinowy to sposób na dostarczenie sobie odrobiny witamin. Co jest niezwykle ważne zwłaszcza w przypadku zimowych spadków temperatury i obniżonej odporności. Koniecznie sprawdźcie nasz przepis na słodki dżem malinowy i wypełnijcie nim półki w spiżarni.
Dżem z malin - przepis w kilku krokach
Składniki:
Wykonanie:
Konfitura z malin według przepisu siostry Anastazji to receptura ciesząca się bardzo dużą popularnością. Przy okazji podpowiemy, w jaki sposób uzyskać właściwą konsystencję. Przeczytajcie poniżej.
Składniki:
Wykonanie:
Mała wskazówka: jeżeli zależy nam na bardzo gęstej konsystencji, wystarczy gotować nieco dłużej.
Dżem malinowy z żelfixem, dżemixem lub konfiturexem jest chyba najszybszym przepisem. Cukier żelujący daje nam błyskawiczny efekt gęstego dżemu. Przepis znajdziecie tutaj:
Składniki:
Wykonanie:
Dżem malinowy to świetny dodatek do kanapek, wypieków, placków lub nawet herbaty. Przed okresem jesienno-zimowym warto pamiętać, że maliny to bogate źródło witaminy C, która wpływa korzystnie na nasz układ odpornościowy.
Zobacz też: Dżem wiśniowy bez cukru. Owocowy rarytas, którego nie może zabraknąć w domowej spiżarni