-
Haps
-
Jak przygotować
- Dżem truskawkowy - przepis babci. Trzymaj się tradycyjnej receptury, a będzie smakował obłędnie
Dżem truskawkowy - przepis babci. Trzymaj się tradycyjnej receptury, a będzie smakował obłędnie
Dżem truskawkowy - przepis babci to jedna z najlepszych receptur na zamknięcie odrobiny lata w słoiku. Lista składników jest niebywale krótka, a przygotowanie bardzo proste. Zdradzamy, jak zrobić dżem truskawkowy, by smakował jak u babci.
Truskawki to jedne z najlepszych owoców, którymi chętnie zajadamy się latem. Warto jednak zachować ich smak na dłużej. Doskonale sprawdzą się do tego pyszne, słodkie dżemy, które zimą będą nas szczególnie cieszyć.
Zobacz wideo Rogaliki z dżemem [HAPS KIDS]
Dżem truskawkowy - przepis babci. Potrzebujesz tylko dwóch składników
Składniki:
- kilogram truskawek,
- kilogram cukru żelującego,
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie).
Dżem truskawkowy - sposób wykonania. Jak go zrobić krok po kroku?
Sposób przygotowania:
Przygotowanie dżemu truskawkowego z przepisu babci nie należy do najtrudniejszych. Wcześniej trzeba jednak przygotować słoiki, dokładnie je wyparzając. Jak zrobić dżem krok po kroku?
- Z truskawek, których użyjesz do przygotowania dżemu, oderwij szypułki, a następnie opłucz je z piachu oraz innych zabrudzeń.
- Wszystkie owoce przekrój na pół i włóż do garnka. Następnie musisz zasypać je cukrem i dokładnie wymieszać, by cukier obtoczył każdy kawałek owoców. Zasypane cukrem truskawki należy odstawić na trzy godziny, by owoce mogły puścić sok.
- Po tych kilku godzinach, truskawki z cukrem gotuj na wolnym ogniu, mieszając od czasu do czasu drewnianą łyżką, tak aby się nie przypaliły. Jeśli lubisz kwaśniejsze dżemy, na tym etapie możesz także dodać sok z cytryny. Dżem gotuj przez około kwadrans, aż zrobi się gęsty.
- Z ugotowanego dżemu trzeba zdjąć tzw. szumowinę, która wygląda jak brudna piana.
- Gotowy dżem powinien trafić do suchych i wyparzonych słoiczków. Należy je od razu zakręcić i odwrócić do góry denkiem, by się zawekowały.
- Słoiki z dżemem powinny być przechowywane w ciemnym miejscu.
Smacznego!