Jabłecznik - przepis. Pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Zaskakujące smakiem o każdej porze roku. A co najważniejsze - proste do przygotowania.
fot. Pixabay/ congerdesign
REKLAMA
REKLAMA
Masz ochotę na ciasto, ale nie chcesz tracić na pieczenie zbyt wiele czasu? Jabłecznik sprawdzi się idealnie. Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
REKLAMA
Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Jabłecznik - przepis. Lista potrzebnych składników
Przepis na jabłecznik. Przygotowanie krok po kroku
Sposób przygotowania:
Aby przygotować kruche ciasto, zacznij od przesiania mąki i połączenia wszystkich suchych składników. Wbij jajko i dołącz pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie posiekaj wszystko nożem, by ułatwić składnikom połączenie się.
Ciasto należy zagnieść w jednolitą masę. Trzeba robić to dość energicznie, by ciasto nie zabrało temperatury z naszych dłoni. Gotowe ciasto należy uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Następnie włóż je do lodówki na godzinę.
Przygotuj jabłka na nadzienie. Obierz je ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie w głębokiej patelni duś je z cukrem i cynamonem aż utworzy się mus. Powinno zająć to maksymalnie 30 minut.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Odrywaj kawałki ciasta i wykładaj nim blachę. Ugniataj palcami, by nie pojawiły się wolne przestrzenie. Piecz przez 30 minut.
Gdy spód się upiecze, wylej na niego mus jabłkowy. Powtórz czynność, znów odrywając małe kawałki ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz przez 60 minut w 180 stopniach.