Masz ochotę na ciasto, ale nie chcesz tracić na pieczenie zbyt wiele czasu? Jabłecznik sprawdzi się idealnie. Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć.
Zobacz wideo
Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem
Jabłecznik - przepis. Lista potrzebnych składników
Składniki na kruche ciasto:
- 250 g zimnego masła pokrojonego na kawałki,
- 320 g mąki pszennej typ 500,
- 80 g cukru,
- 1 jajko,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli.
Placki ziemniaczane - przepis zmieniający życie. Trik babci pogłębi smak
Składniki na jabłkowy mus:
- 2 kg jabłek - najlepiej kwaśnych,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 50 g cukru lub ksylitolu.
Przepis na jabłecznik. Przygotowanie krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Aby przygotować kruche ciasto, zacznij od przesiania mąki i połączenia wszystkich suchych składników. Wbij jajko i dołącz pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie posiekaj wszystko nożem, by ułatwić składnikom połączenie się.
- Ciasto należy zagnieść w jednolitą masę. Trzeba robić to dość energicznie, by ciasto nie zabrało temperatury z naszych dłoni. Gotowe ciasto należy uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Następnie włóż je do lodówki na godzinę.
- Przygotuj jabłka na nadzienie. Obierz je ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie w głębokiej patelni duś je z cukrem i cynamonem aż utworzy się mus. Powinno zająć to maksymalnie 30 minut.
Mielone z młodą kapustą. Ich smak zapamiętasz na długo
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Odrywaj kawałki ciasta i wykładaj nim blachę. Ugniataj palcami, by nie pojawiły się wolne przestrzenie. Piecz przez 30 minut.
- Gdy spód się upiecze, wylej na niego mus jabłkowy. Powtórz czynność, znów odrywając małe kawałki ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
- Smacznego!