Jabłecznik - przepis. Najlepsze ciasto na każdą okazję. Przygotowanie jest banalnie proste

Jabłecznik - przepis. Pyszne ciasto, które doskonale sprawdzi się na każdą okazję. Zaskakujące smakiem o każdej porze roku. A co najważniejsze - proste do przygotowania.

Masz ochotę na ciasto, ale nie chcesz tracić na pieczenie zbyt wiele czasu? Jabłecznik sprawdzi się idealnie. Przedstawiamy przepis na pyszne ciasto, któremu nikt nie będzie w stanie się oprzeć.

Zobacz wideo Ekspresowa szarlotka z waniliowym kremem

Jabłecznik - przepis. Lista potrzebnych składników

Składniki na kruche ciasto:

  • 250 g zimnego masła pokrojonego na kawałki,
  • 320 g mąki pszennej typ 500,
  • 80 g cukru,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • szczypta soli.

Składniki na jabłkowy mus:

  • 2 kg jabłek - najlepiej kwaśnych,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 50 g cukru lub ksylitolu.

Przepis na jabłecznik. Przygotowanie krok po kroku

Sposób przygotowania:

  • Aby przygotować kruche ciasto, zacznij od przesiania mąki i połączenia wszystkich suchych składników. Wbij jajko i dołącz pokrojone na małe kawałki zimne masło. Następnie posiekaj wszystko nożem, by ułatwić składnikom połączenie się.
  • Ciasto należy zagnieść w jednolitą masę. Trzeba robić to dość energicznie, by ciasto nie zabrało temperatury z naszych dłoni. Gotowe ciasto należy uformować w kulę i owinąć w folię spożywczą. Następnie włóż je do lodówki na godzinę.
  • Przygotuj jabłka na nadzienie. Obierz je ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych. Następnie w głębokiej patelni duś je z cukrem i  cynamonem aż utworzy się mus. Powinno zająć to maksymalnie 30 minut.
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Ciasto wyjmij z lodówki i podziel na dwie części. Odrywaj kawałki ciasta i wykładaj nim blachę. Ugniataj palcami, by nie pojawiły się wolne przestrzenie. Piecz przez 30 minut.
  • Gdy spód się upiecze, wylej na niego mus jabłkowy. Powtórz czynność, znów odrywając małe kawałki ciasta. Tak przygotowane ciasto piecz przez 60 minut w 180 stopniach.
  • Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.