Mielone z młodą kapustą, ale nie obok siebie na talerzu. To połączenie zapamiętasz na długo

Mielone to zawsze dobry pomysł na obiad. Wariacji na temat tego dania jest mnóstwo, ale dziś mamy dla ciebie coś naprawdę ekstra. Kotlety mielone z młodą kapustą to przepis, którego musisz spróbować, jeśli lubisz typowo polskie smaki. Sprawdź, jak to smakuje i jakie to proste.
Zobacz wideo

Kotlety mielone to klasyka obiadowa w wielu polskich domach. Przepis jest prosty i łatwo jest go modyfikować. Dziś mamy dla ciebie bardzo smaczną modyfikację przepisu na mielone - z dodatkiem młodej kapusty i cebulki. Gwarantujemy, że smak cię oczaruje.

Mielone - przepis z dodatkiem młodej kapusty i cebulki 

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 400 g młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól, pieprz 

Kotlety mielone z młodą kapustą - sposób wykonania

  1. Kapustę dość drobno poszatkuj i przełóż do miski. Następnie lekką osól i wmasuj sól w warzywo. Pozostaw na ok. 2 godziny, by kapusta zmiękła i puściła wodę. Po tym czasie porządnie ją odciśnij.
  2. Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle. 
  3. Do miski przełóż mięso, dodaj cebulę oraz kapustę. Wbij jajko, dodaj przyprawy oraz kaszę mannę. Całość dokładnie wyrób.
  4. Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron się zarumienią.

Takie kotlety to idealny obiad dla całej rodziny. Jeśli kochasz mielone i chcesz spróbować ich w nowej wersji, ten przepis jest właśnie dla ciebie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.