Kotlety mielone to klasyka obiadowa w wielu polskich domach. Przepis jest prosty i łatwo jest go modyfikować. Dziś mamy dla ciebie bardzo smaczną modyfikację przepisu na mielone - z dodatkiem młodej kapusty i cebulki. Gwarantujemy, że smak cię oczaruje.
Mielone - przepis z dodatkiem młodej kapusty i cebulki
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 400 g młodej kapusty
- 1 cebula
- 1 jajko
- bułka tarta
- 2 łyżki kaszy manny
- sól, pieprz
Kotlety mielone z młodą kapustą - sposób wykonania
- Kapustę dość drobno poszatkuj i przełóż do miski. Następnie lekką osól i wmasuj sól w warzywo. Pozostaw na ok. 2 godziny, by kapusta zmiękła i puściła wodę. Po tym czasie porządnie ją odciśnij.
- Cebulę drobno posiekaj i zeszklij na maśle.
- Do miski przełóż mięso, dodaj cebulę oraz kapustę. Wbij jajko, dodaj przyprawy oraz kaszę mannę. Całość dokładnie wyrób.
- Zwilżonymi dłońmi formuj kotlety i obtocz w bułce tartej. Smaż na średniej mocy palnika, aż z obu stron się zarumienią.
Takie kotlety to idealny obiad dla całej rodziny. Jeśli kochasz mielone i chcesz spróbować ich w nowej wersji, ten przepis jest właśnie dla ciebie.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.