Więcej przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Brownie z fasoli jest bardzo proste w przygotowaniu i niemal zawsze wychodzi idealnie. Przepis nie zawiera mąki ani mleka, jednak wychodzi idealnie zbite i wilgotne. Odpowiednie proporcje gwarantują, że smak warzywa nie będzie wcale wyczuwalny, dzięki czemu jest to idealny deser dla całej rodziny.
Fasolę odcedzamy i przemywamy wodą, a następnie miksujemy z obranymi bananami na gładką masę. Ważne, żeby fasola była całkowicie rozdrobniona, aby jej smak nie był wyczuwalny po upieczeniu.
Następnie do masy fasolowej dodajemy kakao oraz sodę oczyszczoną i mieszamy. Na koniec dodajemy jajka i znów blendujemy przez około dwie minuty.
Otrzymaną masę przelewamy do wyłożonej papierem formy o wymiarach ok. 20x23 cm. Ciasto umieszczamy na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Pieczemy przez ok. 40 minut. Po około 30 minutach należy sprawdzić, czy ciasto jest już upieczone przy pomocy drewnianego patyczka. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika na 10 minut, a następnie wyjmujemy ciasto i studzimy.
Warto dodać, że brownie jest ciastem, które nie wyrasta mocno, zatem wyjdzie ono dość zbite. Powinno być za to mokre i aksamitne. Po ostudzeniu można zjeść je od razu lub podawać z polewą czekoladową i posypać orzechami.