Ciasto jogurtowe z owocami - błyskawiczny przepis na letni deser. Postaw na truskawki

Ochota na coś słodkiego zazwyczaj dopada nas z zaskoczenia. Bardzo lubię proste przepisy, które mogę zrobić bez konieczności wychodzenia z domu. Dziś przepis na banalne ciasto jogurtowe z truskawkami. Zrobisz je dosłownie w kilkanaście minut.

Więcej słodkich przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sezon na truskawki jeszcze trwa, warto go wykorzystać. Domowe ciasto smakuje zarówno tym małym jak i dużym, wszyscy chętnie zajadają jeszcze ciepłe z piekarnika. Nawet jeśli nie masz wielkich umiejętności cukierniczych to z pewnością zrobisz je bez problemu. Nie jest ci potrzebny do tego nawet robot planetarny. Śmiało zajadaj z porcją lodów śmietankowych lub waniliowych. Do dzieła!

Zobacz wideo Ciasto jogurtowe z borówkami

Składniki:

  • Truskawki (300g)
  • Jogurt naturalny (szklanka)
  • Mąka pszenna (2 szklanki)
  • Masło (80g roztopionego)
  • Jajka (2 sztuki)
  • Cukier (niecała szklanka)
  • Proszek do pieczenia (1.5 łyżeczki)

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść w garnuszku.
  2. Do ciepłego jeszcze masła dodaj najpierw cukier, wymieszaj. Następnie jogurt oraz jajka.
  3. Mąkę z proszkiem do pieczenia dodaj do masy. Połącz składniki.
  4. Truskawki umyj oraz pokrój na mniejsze części.
  5. Ciasto wyłóż na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, na wierzchu ułóż owoce.
  6. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piecz przez 40-50 min (do suchego patyczka).

Świeże, jeszcze ciepłe zajadaj z lodami lub dodatkową porcją świeżych owoców. Śmiało przestygnięte ciasto możesz opruszyć cukrem pudrem. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.