Dżem z jabłek to bardzo prosty przepis, który obowiązkowo musi znaleźć się na liście przetworów do zrobienia. Sposób wykonania jest banalny i jeśli wybierzesz jabłka słodkiej odmiany, śmiało możesz zrezygnować z dodatku cukru. Jak zrobić dżem z jabłek, by zimą cieszyć się najlepszą domową konfiturą? Przyda się cynamon.
Oksana Mizina /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo
Dżem z jabłek to nie tylko obowiązkowy dodatek do deserów, ale także błyskawiczny sposób na poprawę humoru - wystarczy odkręcić słoiczek, nabrać odrobinę konfitury na łyżeczkę i rozpłynąć się nad tym smakiem. Przepis na dżem z jabłek jest banalny i każdy z łatwością sobie z nim poradzi. Sprawdź, jak go zrobić, tylko nie zapomnij o najlepszym przyjacielu jabłek - cynamonie.
REKLAMA
Jak zrobić dżem z jabłek? Poznaj przepis warty zapamiętania
Składniki:
2 kg słodkich jabłek (Ligol, Rubin, Jonatan itp.)
1 łyżka soku z cytryny
2/3 szklanki wody
łyżeczka cynamonu
Dżem z jabłek - sposób wykonania:
Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w dość drobną kostkę.
Przygotuj garnek z szerokim dnem i wrzuć do niego jabłka. Przez chwilę je podprażaj, następnie dodaj sok z cytryny, wlej wodę i duś na niewielkim ogniu przez pół godziny, co chwilę mieszając.
Kiedy nadmiar wody odpasuje, a dżem zrobi się gesty, dodaj cynamon. Duś jeszcze przez 5 minut.
Gotowy dżem przełóż do czystych słoiczków. Pasteryzuj we wrzątku około 15 minut.
Wskazówka: Jeśli lubisz dżemy bez widocznych kawałków owoców, gotujący się dżem możesz zblendować lub zetrzeć jabłka na tarce.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.