Ogórki po watykańsku: jak przygotować przetwory z ogórków, które zaciekawią swoim smakiem?

Ogórki po watykańsku to oryginalne przetwory, które mogą konkurować z tak popularnymi w naszych domach ogórkami kiszonymi, konserwowymi lub małosolnymi. Wyróżniają się smakiem, który zawdzięczają jednemu, ważnemu dodatkowi: rodzynkom. Sprawdzamy, jak przygotować ogórki po watykańsku.
Zobacz wideo Pikle z awokado. Przepis na wspaniałą przystawkę w słoiku

Ogórki po watykańsku: przepis

Jak przyrządzić ogórki po watykańsku? Przepis jest niezwykle prosty!

Składniki:

zalewa:

  • 1 kilogram cukru,
  • pół litra octu,
  • półtorej szklanki wody;

przyprawy – na jeden słoiczek (ok. 400 gramów):

  • 15 – 18 rodzynek,
  • 8 – 10 ziarenek pieprzu,
  • ząbek czosnku,
  • pół łyżeczki nasionek kopru.

Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki, ułożyć w misce i posolić. Odstawić na dwie godziny, po tym czasie dokładnie odsączyć. Do garnka wlać ocet, wodę i cukier, mieszając zagotować, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru. Do wyparzonych słoiczków powkładać przyprawy, ułożyć ciasno ogórki. Zawartość słoików zalać zalewą tak, by przykryła warzywa. Pasteryzować nie dłużej niż 10 minut.

Ogórki w curryOgórki curry - poznaj przepis na ogórkowe przetwory. Receptura babci krok po kroku

Ogórki po watykańsku do słoików: chrupiąca przekąska czy dodatek do innych potraw?

Zakładając ogórki po watykańsku do słoików, warto wybierać ogórki niewielkie. Ważne, by warzywa były twarde, jędrne, nie miały pomarszczonej skórki. Z odpowiednio dobranych warzyw otrzymamy smaczną przekąskę do pochrupania, stanowiącą ciekawą alternatywę dla ogórków konserwowych, korniszonów czy małosolnych. Do spożycia będą gotowe już po dwóch tygodniach, a sposób ich przygotowania sprawia, że po otwarciu słoika otrzymujemy gotową przekąskę, czy też dodatek do innych potraw. Ogórki po watykańsku świetnie sprawdzą się jako uzupełnienie potraw mięsnych czy wędlin, można je położyć na kanapkę albo umieścić na stole podczas przyjęcia. Z pewnością każdego zainteresuje ich słodkawy smak, który zawdzięczają nie tylko użyciu cukru do przygotowania zalewy, ale przede wszystkim dodaniu do słoików rodzynek.

Ogórki po kaszubsku (zdjęcie ilustracyjne)Chrupiące ogórki po kaszubsku. Przepis na regionalny przysmak

Ogórki po watykańsku na zimę: warto przygotować ich więcej!

Jeśli zasmakują nam ogórki po watykańsku, na zimę warto przygotować odpowiednią ilość słoiczków. Możemy też wypróbować alternatywną wersję przepisu, w którym co prawda zrezygnowano z rodzynek (ale nie z cukru), ale zastąpiono je dodatkiem musztardy. Być może to właśnie ta opcja, nieco bardziej wytrawna w smaku, okaże się naszą ulubioną?

Składniki:

  • 2 kilogramy ogórków,
  • 6 małych liści laurowych,
  • łyżeczka ziaren gorczycy,
  • 6 kulek ziela angielskiego;

zalewa:

  • 1 litr wody,
  • 1 szklanka octu (10%),
  • półtorej szklanki cukru,
  • 3 płaskie łyżki soli,
  • 5 łyżek musztardy.

Ogórki umyć, a następnie umieścić w misce z zimną wodą na około dwie godziny. Przygotować zalewę: do garnka wlać wodę i ocet, wsypać sól i cukier, mieszając doprowadzić do wrzenia. Następnie odstawić do ostudzenia. Wymoczone ogórki osuszyć, pokroić wzdłuż na ćwiartki (nie obierając ich ze skórki, by pozostały jędrne). W ostudzonej zalewie rozpuścić musztardę. Pokrojone ogórki włożyć ciasno do wyparzonych słoiczków. Do każdego dodać liść laurowy, ziele angielskie i kilka ziarenek gorczycy. Warzywa w słoikach zalać zalewą tak, by je przykryła. Słoiki zakręcić, pasteryzować nie więcej niż 10 minut i pozostawić do ostygnięcia. Będzie potrzeba minimum 10 dni, by ogórki przeszły słodko-musztardowym smakiem. Na pewno będą świetnym uzupełnieniem każdego posiłku.

Zobacz też: Sałatka z ogórków - sprawdź, jak przygotować ogórkowe przysmaki do zimowego obiadu [banalnie prosty przepis]

Więcej o: