Ogórki w musztardzie - przepis na chrupiącą przekąskę. Użyj odpowiedniej musztardy, żeby zalewa nie była mętna

Ogórki w musztardzie to kolejny przepyszny przepis na ogórki na zimę. Sposób wykonania jest banalny, a cały smak oczywiście nadaje zalewa. Żeby ogórki były pyszne i chrupiące, zadbaj o odpowiednie proporcje i oczywiście musztardę - najlepiej sprawdzi się miodowa.
Zobacz wideo

Ogórki w musztardzie to kolejna pozycja na liście przetworów do zrobienia tego lata. Wszyscy kochamy ogórki i chętnie zajadamy się różnymi ich wersjami, jednak ogórki w musztardzie zasługują na szczególne uznanie. Są przepyszne i chrupiące, a głównym nośnikiem smaku jest oczywiście zalewa. Żeby wyszła idealna i nie była mętna, należy zadbać o odpowiednie proporcje i oczywiście użyć dobrej musztardy. Najlepiej sprawdzi się miodowa.

Mizeria do słoików na zimę / zdj. ilustracyjneMizeria na zimę do słoików. Przepis, z którym poradzi sobie każdy

Ogórki w musztardzie - przepis na idealną przekąskę zimową porą

Składniki:

  • ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych
  • 5 szklanek wody
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka octu
  • 6 łyżek musztardy
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
  • do każdego słoika: 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy

Ogórki w musztardzie - sposób wykonania:

  1. Ogórki przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez pół godziny, następnie dokładnie umyj i obierz. Mniejsze przekrój wzdłuż na pół, większe możesz na ćwierć.
  2. Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż odpowiednią ilość przypraw. Następnie włóż je do słoików.
  3. Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, musztardę oraz czosnek. Zagotuj całość i lekko ostudź. Przestudzoną zalewą zalej słoiki z ogórkami i szczelnie je zakręć.
  4. Słoiki z ogórkami przełóż do większego garnka. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.

Cukinia wg Siostry AnastazjiiPrzetwory na zimę z cukinii siostry Anastazji

Tak przygotowane ogórki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Zimą sobie podziękujesz, chociaż od razu powiem, że warto przygotować podwójną porcję - tak szybko znikają.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: