Ogórki w musztardzie to kolejna pozycja na liście przetworów do zrobienia tego lata. Wszyscy kochamy ogórki i chętnie zajadamy się różnymi ich wersjami, jednak ogórki w musztardzie zasługują na szczególne uznanie. Są przepyszne i chrupiące, a głównym nośnikiem smaku jest oczywiście zalewa. Żeby wyszła idealna i nie była mętna, należy zadbać o odpowiednie proporcje i oczywiście użyć dobrej musztardy. Najlepiej sprawdzi się miodowa.
Ogórki w musztardzie - przepis na idealną przekąskę zimową porą
Składniki:
- ok. 2 kg średnich ogórków gruntowych
- 5 szklanek wody
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka octu
- 6 łyżek musztardy
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 pełna łyżeczka czosnku granulowanego
- do każdego słoika: 2 liście laurowe, 2 kulki ziela angielskiego, pół łyżeczki gorczycy
Ogórki w musztardzie - sposób wykonania:
- Ogórki przełóż do miski i zalej zimną wodą. Mocz je przez pół godziny, następnie dokładnie umyj i obierz. Mniejsze przekrój wzdłuż na pół, większe możesz na ćwierć.
- Przygotuj czyste i wyparzone słoiki. Na dno każdego z nich połóż odpowiednią ilość przypraw. Następnie włóż je do słoików.
- Przygotuj zalewę. Do garnka wlej wodę, ocet, dodaj cukier, musztardę oraz czosnek. Zagotuj całość i lekko ostudź. Przestudzoną zalewą zalej słoiki z ogórkami i szczelnie je zakręć.
- Słoiki z ogórkami przełóż do większego garnka. Zalej je wodą do ok. 3/4 wysokości i pasteryzuj przez ok. 10 minut. Następnie pozostaw do całkowitego ostygnięcia.
Tak przygotowane ogórki przechowuj w suchym i chłodnym miejscu. Zimą sobie podziękujesz, chociaż od razu powiem, że warto przygotować podwójną porcję - tak szybko znikają.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.