Chrupiące i aromatyczne ogórki po kaszubsku. Przepis na regionalny przysmak na zimę

Ogórki po kaszubsku to propozycja dla wszystkich miłośników przetworów warzywnych. Są bardzo chrupiące i aromatyczne, dlatego będą świetnym dodatkiem nie tylko do obiadu. Zobaczcie, jak łatwo je zrobić.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Czym właściwie są ogórki po kaszubsku? To po prostu ogórki konserwowe, które oprócz standardowych składników mają jeden dodatkowy - paprykę. Dodaje ona charakterystycznego posmaku ogórkom. Brzmi pysznie, prawda? Do tego łatwo I szybko możecie je zrobić sami z naszego przepisu. Koniecznie spróbujcie.

Ogórki po kaszubsku wymagają podobnych składników jak konserwowe

Do zrobienia chrupiących ogórków na zimę potrzebujesz następujących produktów:

  • ogórków gruntowych - 3 kilogramów,
  • papryki czerwonej - 2 niedużych,
  • cebuli,
  • czosnku - 1-2 ząbków na słoik,
  • przypraw - kopru (3 gałązek z baldachami), ziela angielskiego (garstki), gorczycy - 4 łyżeczek oraz kminku (4 łyżeczek).

Oprócz tego musisz zrobić zalewę. W jej skład wchodzą poniższe składniki:

  • woda - 2 litry,
  • ocet - szklanka,
  • sól - 2 płaskie łyżki,
  • cukier - pół szklanki.

Ogórki po kaszubsku robi się bardzo łatwo i szybko. Każdy da sobie radę

Przygotowywanie przetworu zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia słoików. Potem trzymaj się poniższej instrukcji:

  1. Ogórki i paprykę umyj i osusz;
  2. Paprykę dodatkowo pokrój w paski. Nie zapomnij usunąć gniazda nasiennego;
  3. Cebulę i czosnek obierz. Czosnek podziel na ząbki, a cebulę pokrój w krążki;
  4. Do czystych słoików wsyp po równo wszystkich przypraw oraz umieść warzywa;
  5. Zrób zalewę - zagotuj wodę z octem, cukrem i solą;
  6. Wlej gorący płyn do słoików i dobrze je zakręć;
  7. Pasteryzuj przez około pięć minut, po czym zostaw do ostygnięcia;
  8. Potem przenieś słoiki do piwnicy bądź spiżarni.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.