Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?
Czym właściwie są ogórki po kaszubsku? To po prostu ogórki konserwowe, które oprócz standardowych składników mają jeden dodatkowy - paprykę. Dodaje ona charakterystycznego posmaku ogórkom. Brzmi pysznie, prawda? Do tego łatwo I szybko możecie je zrobić sami z naszego przepisu. Koniecznie spróbujcie.
Ogórki po kaszubsku wymagają podobnych składników jak konserwowe
Do zrobienia chrupiących ogórków na zimę potrzebujesz następujących produktów:
- ogórków gruntowych - 3 kilogramów,
- papryki czerwonej - 2 niedużych,
- cebuli,
- czosnku - 1-2 ząbków na słoik,
- przypraw - kopru (3 gałązek z baldachami), ziela angielskiego (garstki), gorczycy - 4 łyżeczek oraz kminku (4 łyżeczek).
Oprócz tego musisz zrobić zalewę. W jej skład wchodzą poniższe składniki:
- woda - 2 litry,
- ocet - szklanka,
- sól - 2 płaskie łyżki,
- cukier - pół szklanki.
Ogórki po kaszubsku robi się bardzo łatwo i szybko. Każdy da sobie radę
Przygotowywanie przetworu zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia słoików. Potem trzymaj się poniższej instrukcji:
- Ogórki i paprykę umyj i osusz;
- Paprykę dodatkowo pokrój w paski. Nie zapomnij usunąć gniazda nasiennego;
- Cebulę i czosnek obierz. Czosnek podziel na ząbki, a cebulę pokrój w krążki;
- Do czystych słoików wsyp po równo wszystkich przypraw oraz umieść warzywa;
- Zrób zalewę - zagotuj wodę z octem, cukrem i solą;
- Wlej gorący płyn do słoików i dobrze je zakręć;
- Pasteryzuj przez około pięć minut, po czym zostaw do ostygnięcia;
- Potem przenieś słoiki do piwnicy bądź spiżarni.
Smacznego!