Chrupiące i aromatyczne ogórki po kaszubsku. Przepis na regionalny przysmak na zimę

Ogórki po kaszubsku to propozycja dla wszystkich miłośników przetworów warzywnych. Są bardzo chrupiące i aromatyczne, dlatego będą świetnym dodatkiem nie tylko do obiadu. Zobaczcie, jak łatwo je zrobić.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sezon w pełni. Jak pasteryzować przetwory?

Czym właściwie są ogórki po kaszubsku? To po prostu ogórki konserwowe, które oprócz standardowych składników mają jeden dodatkowy - paprykę. Dodaje ona charakterystycznego posmaku ogórkom. Brzmi pysznie, prawda? Do tego łatwo I szybko możecie je zrobić sami z naszego przepisu. Koniecznie spróbujcie.

Ogórki po kaszubsku to świetny pomysł na przekąskęPrzepis na ogórki po kaszubsku. Kluczowe są przyprawy

Ogórki po kaszubsku wymagają podobnych składników jak konserwowe

Do zrobienia chrupiących ogórków na zimę potrzebujesz następujących produktów:

  • ogórków gruntowych - 3 kilogramów,
  • papryki czerwonej - 2 niedużych,
  • cebuli,
  • czosnku - 1-2 ząbków na słoik,
  • przypraw - kopru (3 gałązek z baldachami), ziela angielskiego (garstki), gorczycy - 4 łyżeczek oraz kminku (4 łyżeczek).

Oprócz tego musisz zrobić zalewę. W jej skład wchodzą poniższe składniki:

  • woda - 2 litry,
  • ocet - szklanka,
  • sól - 2 płaskie łyżki,
  • cukier - pół szklanki.

Ogórki watykańskie to doskonały dodatek do obiadu.Zaskakujące słodyczą ogórki watykańskie. Ich sekretem są rodzynki

Ogórki po kaszubsku robi się bardzo łatwo i szybko. Każdy da sobie radę

Przygotowywanie przetworu zacznij od dokładnego umycia i wyparzenia słoików. Potem trzymaj się poniższej instrukcji:

  1. Ogórki i paprykę umyj i osusz;
  2. Paprykę dodatkowo pokrój w paski. Nie zapomnij usunąć gniazda nasiennego;
  3. Cebulę i czosnek obierz. Czosnek podziel na ząbki, a cebulę pokrój w krążki;
  4. Do czystych słoików wsyp po równo wszystkich przypraw oraz umieść warzywa;
  5. Zrób zalewę - zagotuj wodę z octem, cukrem i solą;
  6. Wlej gorący płyn do słoików i dobrze je zakręć;
  7. Pasteryzuj przez około pięć minut, po czym zostaw do ostygnięcia;
  8. Potem przenieś słoiki do piwnicy bądź spiżarni.

Smacznego!

Więcej o: