Przetwory z ogórków to doskonałe rozwiązanie na zimowe dni. Na polskich stołach pojawiają się klasyczne małosolne, konserwowe i kiszone, a także bardziej nietypowe wersje - w przyprawie gyros, zalewie miodowej czy z przecierem pomidorowym. Nasza dzisiejsza propozycja zdecydowanie pasuje do tej drugiej grupy. Poznajcie ogórki watykańskie.
Ogórki świetnie sprawdzą się na różne okazje. Idealnie prezentują się w towarzystwie dań z grilla - karkówki, kiełbasy czy kaszanki. Dobrze smakują również w połączeniu z klasycznymi obiadami. Zestawione z ziemniakami i mięsem sprawią, że posiłek będzie smakował jeszcze lepiej.
Choć dla wielu może to być dodatek kontrowersyjny, to do ogórków po watykańsku będziecie potrzebować rodzynek. Ten sekretny składnik doskonale komponuje się z zawartością słoików. Możecie być pewni, że wykonując poniższy przepis, zaskoczycie swoich najbliższych.
Składniki:
Zalewa:
Dodatki do słoika (proporcje na jeden):
Wykonanie:
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.