Ogórki watykańskie - przetwory, które zaskakują słodyczą. Ich sekretem są rodzynki

Sezon na ogórki trwa w pełni! To dobra okazja, żeby wypróbować nowych i ciekawych sposobów na ich wykonanie. Przetwory wcale nie muszą być klasyczne i nudne. Sprawdźcie nasz przepis na ogórki watykańskie.

Przetwory z ogórków to doskonałe rozwiązanie na zimowe dni. Na polskich stołach pojawiają się klasyczne małosolne, konserwowe i kiszone, a także bardziej nietypowe wersje - w przyprawie gyros, zalewie miodowej czy z przecierem pomidorowym. Nasza dzisiejsza propozycja zdecydowanie pasuje do tej drugiej grupy. Poznajcie ogórki watykańskie. 

Ogórki watykańskie - z czym podawać? 

Ogórki świetnie sprawdzą się na różne okazje. Idealnie prezentują się w towarzystwie dań z grilla - karkówki, kiełbasy czy kaszanki. Dobrze smakują również w połączeniu z klasycznymi obiadami. Zestawione z ziemniakami i mięsem sprawią, że posiłek będzie smakował jeszcze lepiej. 

Zobacz wideo Ogórki w zalewie curry

Ogórki watykańskie - przepis 

Choć dla wielu może to być dodatek kontrowersyjny, to do ogórków po watykańsku będziecie potrzebować rodzynek. Ten sekretny składnik doskonale komponuje się z zawartością słoików. Możecie być pewni, że wykonując poniższy przepis, zaskoczycie swoich najbliższych. 

Składniki: 

  • 2 kg ogórków,
  • 1 łyżka soli,

Zalewa:

  • 3/4 szklanki wody,
  • 250 ml octu,
  • 500 g cukru.

Dodatki do słoika (proporcje na jeden):

  • 1 ząbek czosnku,
  • mała garść rodzynek (ok. 15-20),
  • 4-5 ziarenek pieprzu,
  • pół łyżeczki nasion kopru.

Wykonanie: 

  1. Myjemy ogórki i kroimy wzdłuż na ćwiartki. 
  2. Solimy je i odstawiamy na około dwie godziny. 
  3. Następnie przygotowujemy zalewę. Wlewamy do garnka wodę, ocet i cukier i doprowadzamy do zagotowania. 
  4. Odciśnięte ogórki układamy ciasno w słoikach i wkładamy do nich dodatki. 
  5. Do słoików wlewamy zalewę, zakręcamy i umieszczamy je w garnku z wodą i pasteryzujemy przez około 10 minut. Na koniec wyciągamy, odwracamy wieczkiem do dołu i zostawiamy do wystygnięcia.   

 Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Więcej o:
Copyright © Agora SA