Ogórki konserwowe przepis babci. Chrupiące i pyszne. Ile octu na litr wody i jak przygotować najlepszą zalewę?

Ogórki konserwowe, przepis babci, który przyda się jeśli chcemy przygotować trochę przetworów na zimę. To idealny dodatek na imprezy z przyjaciółmi czy wieczorne spotkanie przy grillu. Ważne są jednak przyprawy i ilość octu, jaką użyjemy.
Zobacz wideo Sposób na ogórki małosolne z torebki foliowej

Sezon ogórkowy w pełni, dlatego jeżeli poza kiszonkami mamy ochotę przygotować ogórki konserwowe, warto znaleźć dobry przepis. Ta tradycyjna przystawka sprawdzi się podczas przyjęć, ale także jako dodatek do codziennego obiadu.

Ogórki konserwowe, przepis babci na tradycyjne przetwory

Kiedy myślimy o ogórkach konserwowych to często zastanawiamy się nad tym jak poprawnie wykonać zalewę. To bardzo istotne, aby uzyskać nie tylko wyjątkowy smak pikli, lecz zachować jędrność i chrupkość ogórków. Zanim rozpoczniemy pracę nad zimowymi przetworami, warto wiedzieć, które ogórki sprawdzą się najlepiej, ponieważ to warzywo występuje w kilku odmianach.

Jeżeli nie posiadamy własnej uprawy, sprawdźmy, jakie ogórki gruntowe oferują sprzedawcy. W tym celu najlepiej wybrać się na giełdę warzy i owoców lub na pobliski targ. Aby przyrządzić pyszne ogórki konserwowe, najlepszą odmianą jest Tytus oraz Polan. Cenną praktyką jest także zakup tych najdrobniejszych warzyw, dzięki czemu gotowe przetwory zachowają chrupkość i będą dużo smaczniejsze.

Składnik:

  • 2 kg ogórków gruntowych,
  • 2 szklanki octu 10 proc.,
  • 2 litry wody,
  • 2 łyżki soli kamiennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 4 ząbki czosnku,
  • korzeń chrzanu,
  • 3 baldachimy kopru,
  • 10 liści laurowych,
  • 15 ziaren ziela angielskiego,
  • 4 łyżki gorczycy,
  • 2 łyżki czarnego pieprzu.

Więcej ciekawych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak przyrządzić ogórki konserwowe. Przepis babci, który zawsze się sprawdza

  1. Ogórki oczyszczamy i myjemy w zimnej wodzie. Przygotowujemy zalewę.
  2. Do garnka wlewamy dwa litry wody, wrzucamy sól oraz cukier. Gotujemy przez około 10 minut, po czym zestawiamy do ostygnięcia. Dolewamy ocet.
  3. Do umytych i wyparzonych wcześniej słoików wrzucamy przyprawy i układamy ciasno małe ogórki. 
  4. Wlewamy zalewę tak, aby dokładnie zakryła warzywa. Zakręcamy.
  5. Pasteryzujemy. W tym celu do wysokiego garnka wkładamy na dno ściereczkę i powoli wlewamy wodę. Słoiki układamy tak, aby nie stykały się ze sobą. Gotujemy przez 15 minut. 

Tak przygotowane ogórki konserwowe przechowujemy w piwniczce nawet cały rok.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.