• Link został skopiowany

Mało kto zalewa octem to warzywo. Tak dobre, że można zjeść od razu cały słoik

Cukinia to warzywo bardzo wdzięczne i uniwersalne. Zrobisz z niej pyszne placki, makaron, nafaszerujesz i podasz na grillu. Rzadko myśli się o niej jednak w kategorii przetworów, a to błąd. Cukinia w occie to idealne uzupełnienie spiżarni pełnej słoików z ogórkami, papryką i konfitur. Jak ją zrobić?
Przetwory z cukinii na zimę do słoików
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Przetwory z cukinii nie od razu przychodzą nam do głowy, gdy zastanawiamy się, co włożyć do słoików. A można ją przerabiać na wiele sposobów. Dużą popularnością cieszą się między innymi cukinia z kurkumą czy keczup z cukinii. Przepisy na te przekąski znajdziecie oczywiście u nas w serwisie, a w tym tekście chcielibyśmy wam zaprezentować jeszcze jedną recepturę - to cukinia w occie, która wymaga minimum składników, ale później smakuje tak, że aż chce się zjeść od razu cały słoik.

Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Cukinia w occie - przepis na hit wśród przetworów

Składniki:

  • 1-2 cukinie,
  • kilka ziaren ziela angielskiego,
  • kilka ziaren gorczycy,
  • 2 liście laurowe,
  • 5 ząbków czosnku,
  • kwiat kopru,
  • pół szklanki octu,
  • 5 szklanek wody,
  • łyżka soli,
  • łyżka cukru.

Sposób przygotowania:

Cukinię myjemy. Można ją obrać ze skórki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby skórę zostawić. Następnie kroimy warzywo w kostkę lub w plasterki. Na dnie wyparzonych, suchych słoików umieszczamy liść laurowy, trzy pokrojone ząbki czosnku, kilka ziarenek gorczycy i ziela angielskiego oraz koper. Następnie układamy cukinię i ponownie wkładamy trochę przypraw

Robimy zalewę. Składniki zagotowujemy razem i przelewamy do słoików. Szczelnie zakręcamy i pasteryzujemy. Jeśli nigdy wcześniej tego nie robiliście, w poniższym tekście znajdziecie dokładną instrukcję, jak pasteryzować słoiki. W przypadku cukinii powinno wystarczyć około 15 minut gotowania. Na koniec należy pamiętać, żeby gorące słoiki odstawić do naturalnego wystudzenia i przechowywać w chłodnym pomieszczeniu.

Cukinia w occie świetnie sprawdzi się jako przekąska, np. podczas rodzinnych spotkań, a także jako dodatek do obiadu. Jeśli wolicie cukinię w innej formie i szukacie inspiracji na to, jak ją przyrządzić, zajrzyjcie do naszych przepisów.

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: